Onderzoekers verwachten dat, nu de arbeidsmarkt weer verbetert, ict'ers weer op zoek gaan naar een nieuwe functie. Ongeveer 14 procent van de ict'ers blijkt een nieuwe baan te willen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 2834 lezers van Computable. Zij zijn actief op zoek naar een nieuwe werkgever of zitten al in een sollicitatieprocedure.
Volgens de onderzoekers wordt het salaris het vaakst genoemd als belangrijke reden om over te stappen naar een nieuwe baan. 37 procent van de ict'ers noemt dit punt als belangrijke vertrekreden.
Het doen van onaantrekkelijk werk weegt bijna even zwaar: 36 procent van de werknemers zou in zo'n geval elders gaan werken. Ook te weinig doorgroeimogelijkheden (34 procent) en lange reistijd (30 procent) vinden werknemers goede aanleidingen om op te stappen.
In de steek gelaten
Onderzoekers van detacheringsbureau Yer stelden onlangs dat werknemers massaal overwegen over te stappen naar een nieuwe baan. Ook deze analisten zagen dat de inhoud van een baan of project een belangrijk punt is voor solliciterende ict'ers.
Over het algemeen zouden zij zich bovendien in de steek gelaten voelen door hun werkgever. Dat zou komen door aanhoudende reorganisaties, verhoogde productiviteitseisen, bezuinigingen op bedrijfsuitjes en minder opleidings- en trainingsmogelijkheden. 'Dat beïnvloedt de werksfeer, vermindert de loyaliteit voor de werkgever en tast op de lange termijn ook de bedrijfscultuur aan', stellen de onderzoekers. 'Het gras lijkt in deze situatie al snel groener bij de buren.'
Dit is inderdaad sinds enige tijd merkbaar. Bijvoorbeeld op mijn site Jerry.nl is het aantal nieuwe inschrijvingen per week langzaam maar zeker aan het stijgen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat aan de vraag-kant (vacatures) ik er minder van merk
@Gerard
Vraagkant lijkt toch ook in beweging? Centric zoekt 300+ mensen volgens een van de laatste berichten en ik zie gelijksoortige berichten van andere partijen. In mijn vriendenkring zie ik ook weer mensen van baan wisselen na 2 jaar stilte/blijf zitten waar je zit.
De babyboomers-pensioneringsgolf zit er toch echt aan te komen dus devies is volgens mij: zorg goed voor de medewerkers die je wilt behouden!
quote: “Dat beïnvloedt de werksfeer, vermindert de loyaliteit voor de werkgever en tast op de lange termijn ook de bedrijfscultuur aan’, stellen de onderzoekers. ‘Het gras lijkt in deze situatie al snel groener bij de buren.'”
Dit is precies het probleem sinds men zoveel is gaan bezuinigen, outsourcen en reorganiseren.
Als de werkgever de werknemers zoveel mogelijk uitknijpt uit naam van efficiency en concurrentiepositie, moeten ze ook niet raar staan te kijken dat werknemers niet meer zo loyaal zijn als men vroeger was.
marcel, de babyboomers-pensioneringsgolf in de ICT is relatief klein.
Maar de vraagkant komt wel in beweging, niet zozeer door de extra vraag als wel de huidige sterke mate van mismatch.
ICT-er: Volgens een recent onderzoek van Brunel verwacht 72 procent van de werkgevers dat ze een tekort gaan krijgen aan ICT personeel.
Een ander onderzoek (ik ben even kwijt welk) gaf ook aan dat het tekort aan ICT-ers de komende jaren tussen de 10000 en de 20000 ligt. En dat waren nog voorzichtige schattingen.
Als Technical Recruiter zie ik ook het aantrekken van de markt en wel aan beide kanten. Krijgen langzaam maar zeker weer meer opdrachten voor Technische posities (post-sales, pre-sales) van Engineer posities tot Management/VP posities. Waar het lange tijd lastig is geweest om kandidaten uberhaupt te spreken c.q. op gesprek te krijgen, komt er nu ook aan die kant weer beweging in, dit zowel binnen Nederland als EMEA wijd. Het is goed om te zien dat de vacatures op IT/ICT/Networking vlak zich nu niet meer alleen aan de Sales kant bevinden. Dit geeft mij als Recruiter met een zeer sterke technische/networking achtergrond weer hoop.
henk, natuurlijk zal Brunel en de andere detacheerders dit beweren. Dat is gewoon een kwestie van het prijspeil omhoog zien te houden.
Dat doen ze soms zelfs als ze eigen medewerkers laten afvloeien.
Een deel van de mensen die de afgelopen jaren is afgevloeid komt niet meer terug en de instroom van nieuwe ICT-ers is omlaag gegaan. Dat zorgt hier en daar voor krapte.
De grootste problemen zitten in de mismatch. De mensen bleven de laatste jaren vaak te lang op hun plek en er is gemiddeld te weinig geïnvesteerd in ontwikkeling door bedrijven en door de ICT-ers zelf.
Klinkt allemaal leuk en aardig, maar als oudere ICT-er met een schat aan kennis weet ik uit ervaring dat het (nog) niet meevalt een andere job te vinden. Ja, voor het loon van een 20 jarige. Pas als er weer hoogconjuctuur is zullen de werkgevers beseffen welk kapitaal ze hebben weggooid, maar dan is het te laat voor veel “oudjes” onder de ICT-ers (Met 47 jaar ben je al afgeschreven).
Offtopic: Met recruiters ben ik helemaal klaar. Doodziek wordt je van die gasten.