Door cloud computing verandert de rol van de ict-beheerders ingrijpend. De systeembeheerder verandert in een beheerder van diensten. Volgens Mike Chung van KPMG zal de ict-beheerder op termijn zelfs uitsterven. Ict-beheer en cloud computing is één van de onderwerpen bij Computable-rondetafeldiscussies op Infosecurity in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar leiden redactieleden van het ict-vakblad verschillende sessies over actuele onderwerpen in de ict.
Mike Chung van KPMG: 'Systeembeheerder wordt in de cloud een uitstervend ras, zeg maar een kantklosser of mandenvlechter van de 21e eeuw. Behalve voor het onderhouden van koppelvlakken met de interne ict zal zijn werk steeds meer worden uitgefaseerd. Aan de kant van de afnemer zal zijn werk worden vervangen door contractbeheerders en juristen.'
Kurt Glazemakers, cto Terremark Europa, ziet de toekomst minder zwart-wit: 'In het geval van SaaS (software as a service red.) verandert de rol van de systeembeheerder ingrijpend. Hij hoeft geen applicatiekennis meer te hebben, maar dient zich te focussen op de beschikbaarheid van de hardware en het netwerk. Bij infrastructure as a service is er minder verschil met zijn huidige rol'.
Chung nuanceert: 'cloud computing heeft vooralsnog een zeer bescheiden aandeel in de ict-markt, het gaat om minder dan vijf procent. Voorlopig zal er nog veel lokaal geïnstalleerde ict zijn waardoor ict-personeel nodig blijft.'
Hij vervolgt: 'Het aandeel van cloud computing groeit echter gestaag met twintig tot dertig procent per jaar. Vrijwel alle bedrijven die cloud computing afnemen zullen in de komende jaren te maken hebben met een hybride situatie van on-premise en cloud computing naast elkaar. Wellicht worden delen van de ict ook uitbesteedt of elders gehost. Technische integratie en goed beheer van verschillende leveranciers worden dan uitdagingen.'
Niet altijd goedkoper
De deelnemers aan de discussie zijn ook kritisch over de vaak door leveranciers aangehaalde financiële voordelen van cloud computing. Bram Veenhof, webarchitect bij Microsoft: 'De cloud is niet alleen maar goedkoper. Als een oplossing geen gebruikmaakt van specifieke cloud computing-voordelen zal het zelfs duurder zijn. Cloud computing maakt scenario's, met name met piekbelasting en periodiek gebruik wel goedkoper, maar er zijn ook voorbeelden waar cloud computing duurder is.'
Overzicht Rondetafel-discussies Computable
De Computable-sessies vinden plaats tijdens die gecombineerde beurzen Infosecurity, Tooling Event en StorageExpo in de Jaarbeurs in Utrecht.
3 november
10.00 – 11.00 uur IPv6
11.30 – 12.30 uur Storage trends
13.30 – 14.30 uur Systeembeheer in de Cloud
15.00 – 16.00 uur Storage in de cloud
4 november
10.00 – 11.00 uur Gerichte aanvallen
11.30 – 12.30 uur Mobiele apparaten in het netwerk
13.30 – 14.30 uur Patchmanagement
15.00 – 16.00 uur Informatiebeveiliging
De sessies vinden plaats op stand D-159
Veel oudere ICT-ers benoemen nadelen van Cloud computing en geven dat als reden dat het niets zal worden, niets anders dan een hype.
Vroeger had je wel eens belangrijke programma’s die bewust draaiden op MS/IBM/PC-DOS. Dat vond men nodig omdat men MS Windows 3.1x niet vertrouwde. System.ini kappot en niets werkte meer.
Toen kreeg je client server programma’s. Dat vond men soms niet ok, want bij netwerkverbinding werkte je applicatie niet meer. Zeer onbetrouwbaar dus. Toen kreeg je Internet. Dat was eigenlijk ook maar niets, want daar was te weinig controle over, zoals verschillen tussen browsers en afhankelijkheid van Netwerk.
En dan nog mijn oom met zn tikmachien. Af en toe inktlint vervangen en typex kopen. Nix booten of debuggen.
Resultaat : iedereen werkt nu dagelijks wat men een paar jaar daarvoor afdeed als hype-kul. Overigens, reageren in een landelijk-breed CMS is ook een vorm van Cloud Computing, 24/7.
ICT-beheerder een uitstervend ras? Waar draaien al die Wolken dan op? Dat spul heeft geen beheerder nodig? Da’s pas geavanceerd!!
Ik word altijd lichtelijk depressief van al die gloedvolle Cloud-verhalen. Het wordt altijd efficienter etc, maar hoe e.e.a. dan ook echt geregeld gaat worden in termen van heel grofstoffelijke security, accounting, procedures etc., daar lees ik eigenlijk weinig over.
Ik zat net op de wikipedia te kijken naar de definitie want die opmerking dat een CMS een cloud is klopt niet helemaal.
Maar onderin op de pagina staat er ook iets van kritiek. Wel grappig wat voor de voorman van Oracle en RMS er over zeggen.
Cloud zal een extra dienst worden binnen de ICT. Er is ook al jaren virtualisatie en toch zijn er nog steeds servers die rechtstreeks op “ijzer” draaien.
Welke mix van ICT je gebruikt is afhankelijk van welke eisen er worden gesteld. De besturing software van een kern centrale in de cloud draaien lijkt mij niet zo handig, maar een webwinkel is daar uitermate geschikt voor.
Voor projecten kan een cloud ook erg handig zijn, je bouwt tijdens het project je applicatie op virtuele servers in een cloud. Als de nieuwe applicatie geaccepteerd is ga je heb of hoosten van uit een cloud of je doet dit op een virtuele omgeving inhuis.
Het punt is dat ik bedrijfskritische applicaties liever zelf volledig onder controle heb, en dat houdt dus ook in dat ik de fysieke omgeving onder mijn hoede wil hebben. En niet dat die ergens in een goedkoop achteraf landje staat waar je totaal geen controle erover hebt.
Je accountantsverklaring is immers ook afhankelijk van je ICT-beveiliging. Dan houd ik mijn ICT liever in eigen hand.
Ik zie wel gebeuren dat de cloud voor sommige applicaties interessant kan worden, denk aan het MKB, en dat grote bedrijven hun eigen cloud gaan opzetten voor zover ze die al niet hebben.
@henk, beveiliging (beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid), is inderdaad heel belangrijk. Alles in eigen hand houden betekent echter niet dat de beveiliging beslist beter is geregeld. Slecht en niet gehandhaafd beveiligingsbeleid komt erg veel voor. Er zijn veel open dirs, de malware bestrijding is doorgaans matig en social engineering wordt steeds gemakkelijker doordat het persoonlijke contact door de automatisering steeds minder wordt. Zelfs banken zoals de ING gaan soms flink de mist in.
In hoeverre de grote cloud leveranciers thans beter aan de bedrijfsspecifieke eisen kunnen voldoen, dat is inderdaad de vraag. En dat is ook van belang voor de accountantsverklaring. Maar accountants hebben echter zelden meer verstand van ICT dan de normale gebruiker.
Mede daarom blijven ICT-beheerders nodig. Ze zullen vaak op een andere plaats zitten, maar die verschuiving vindt al jaren plaats door de ontwikkeling van bijvoorbeeld WAN, LAN, SaaS, webhosting en virtualisering.
@Jan van Leeuwen
Ik hoop met jou dat het een overwaaiende hype is, maar ik denk dat die bug meer een wens dan de vader van de gedachte zal zijn en mócht ie optreden, dan huurt men een dagje iemand van het datacenter in en die verhelpt het probleem gewoon – of MS komt de volgende dag met met een patch…
Grappig is ook, dat met de thin-clients die dan gebruikt worden er weinig te Windows 7en is: een boot-chip met een minimaal OS-je en een Browser. En dat is het dan…
Als je met je business ICT snel wil inspelen op de markt moet je dus niet naar de cloud gaan waar je slechts een van de vele klanten bent en je door ongeinteresseerd personeel op een uiterst trage en bureaucratische wijze wordt geholpen. Bovendien is zo’n cloud een grote SPOF qua availability, performance en beveiliging.
@R.J.Tuinman
die windows7 machine draait natuurlijk virtueel in het datacentre en komt via een thin client op je werkplek terecht. Als die windows 7 machine een bepaalde update krijgt waardoor hij niet meer het netwerk op komt, heeft je werkplek dus geen beeld meer 🙂
@CP: je kunt natuurlijk ook je eigen cloud beginnen en daar weer (bv google apps) coudservices van andere partijen in implementeren. Op die manier kun je wel snel eigen toepassingen uitrollen, terwijl je voor de basis apps andere partijen inschakelt. Op die manier kan je systeembeheerder zich volledig focussen op specialisaties en hoeft zich niet bezig te houden met de standaard apps (mail,office etc) die door de andere partij beheerd worden