Volgens een onderzoek van de Linux Foundation zijn steeds meer bedrijven van plan Linux-servers aan te schaffen in plaats van Microsoft-servers. Volgens de directeur van Linux-serverleverancier Red Hat kiezen bedrijven vaker voor open source en Linux vanwege de crisis, die ze dwingt tot kostenbesparingen.
De Linux Foundation baseert zich op een onderzoek waaraan tweeduizend respondenten meededen. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Yeoman Technology Group. Daaruit blijkt dat 76,4 procent van de grootste bedrijven van plan is hun Linux-servercapaciteit te verhogen. Dat is meer dan de 41,2 procent die zegt voor meer Microsoft-servertechnologie te gaan. Volgens het onderzoek is 40 procent van de ondervraagden van plan in de toekomst met minder Microsoft-technologie te werken of niet meer te investeren in nieuwe platformen.
Volgens het onderzoek staan bedrijven positief tegenover Linux. 85 procent is tevreden over de ontwikkelingen rond de open source-code. Linux is verder dominant in clouddiensten. Meer dan een op de zeven bedrijven maakt gebruik open source-platformen. De groei van Linux komt door de goede technologie, lage total cost of ownership (tco) en sterke beveiliging, aldus het onderzoerksbureau.
De onderzoekers wijzen er echter op dat Linux niet altijd zaligmakend is. Zo zijn er problemen bij het vinden van goede beheerders die Linux-systemen kunnen installeren en beheren. Verder is er relatief gezien weinig keuze in hardware waarop Linux vooraf is geïnstalleerd. Linux wordt bijvoorbeeld vrijwel altijd gebruikt voor high-performance computing (hpc), maar minder in x86-servers.
Red Hat
Linux-leverancier en open source-specialist Red Hat zegt te merken dat meer bedrijven open source en Linux-software kopen. Red Hat heeft goede zaken gedaan in het tweede kwartaal van 2010, meldt ceo Jim Whitehurst. Red Hat scoorde een omzet van 219,8 miljoen dollar. Dat is 20 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden. De winst bedroeg 23,7 miljoen dollar. Whitehurst zegt dat Red Hat goede zaken doet rond contractverlengingen, JBoss middleware en de upgrades die nodig zijn op servers. Verder verwacht hij de komende tijd meer groei in cloud- en virtualisatie-oplossingen.
De toenemende vraag naar Linux-software komt volgens hem doordat bedrijven steeds vaker beperkte budgetten hebben vanwege de crisis. Daardoor kiezen ze vaker voor open source en Linux-serversoftware. Veel grote bedrijven hadden al Linux in serverruimtes. Dat leidt volgens Whitehurst tot een domino-effect, waarbij andere bedrijven meer interesse tonen in open source en Linux-software. Aan de andere kant is het ook zaak om veel tijd in te steken in het overtuigen van bedrijven van het nut van open source en Linux. ‘Bedrijven moeten uit hun comfortzone worden gehaald.'
Dell biedt al jaren de mogelijkheid om Red Hat Enterprise Linux (RHEL) mee te leveren op de x86 servers, inclusief support. Zelfs in NL hoeft het geen probleem te zijn om support te krijgen op Linux, ook de grootste hardware leveranciers bieden dit aan.
Beetje raar te lezen dat het zo lastig is goede Linux mensen te vinden, Ik ken er zat, maar die krijg je idd niet voor een WindowsSysteembeheerders salaris, en er komen er ook niet veel bij.
Het gevolg is dat beheer wordt gedaan met klikklakklaar tooltjes en als de boel daardoor onderuit gaat zit men met de handen in het haar.
Tijd voor een behoorlijk hbo opleiding wellicht ?
Een beetje raar verhaal, dat Linux minder op x86 systemen zou draaien en er een beperktere keus daarbinnen is dan voor Windows. Je hoeft minder vaak een driver bij installatie apart te installeren bij een moderne Linux server dan bij Windows 2008 R2 als je willekeurige x86 server-hardware gebruikt. En Frank heeft het punt al gemaakt: Ook bijv. HP-distributeurs bieden vooraf met Linux geïnstalleerde servers aan. @Pascal: LPI en RHCE zijn goede opleidingen die je buitenschools kunt doen. Helaas zijn de meeste MBO-opleidingen systeembeheer, zoals bijna het hele Nederlandse onderwijs, nog doordrenkt van onderwijzend personeel dat blij is dat ze zelf weten wat een muis is en niet beter weten dan dat een OS Windows heet, ook voor de servers.
@Pascal: Hoezo hbo opleiding? ik heb mbo en ben LPI-3 gecertificeerd.
Het is trouwens eerder moeilijk Linux werk te vinden. Vaak eindig je binnen organisaties toch weer in de situatie dat er met Windows wordt gewerkt.
De aanschafkosten zullen dan wel lager zijn, maar wie gaat het implementeren en beheren als niemand in het bedrijf verstand van Linux heeft? Laat je je mensen omscholen? Kosten! Huur je externe expertise in? Kosten! Hoe ga je de gebruikers omscholen naar het gebruik van een geheel nieuw OS en openoffice? Kosten!
@henk, wat dacht je van de om- en bijscholingskosten voor te vernieuwen MS Windows-omgevingen? Bijvoorbeeld cursussen voor Windows Server 2008 R2, Exchange Server 2010, SharePoint Server 2010, Windows Seven en MS Office 2010. Ook daar zal iemand in het bedrijf verstand van moeten hebben, of een inhuurkracht.
Dat telt ook mee in de TCO.
@Technicus,
Ik kan je uiteraard niet beoordelen op kennis, maar mijn ervaring is dat iemand die vijftien jaar geleden een generieke MTS opleiding heeft gedaan een aanmerkelijk hoger niveau heeft dan iemand die drie jaar geleden een ICT HBO opleiding heeft gedaan.
Als je daarnaast ook nog de moeite hebt genomen jezelf bij te scholen kom je er echt wel.
Ik heb mijn carriere altijd zware schade toegebracht omdat ik mij niet wilde verlagen tot mainstream ‘klik maar wat erop los’ specialist.
Hoewel ik regelmatig mensen tot wanhoop drijf doordat ik wel van alles kan maar niet alles wil,
heb ik toch bij verschillende bedrijven in verschillende sectoren een prima boterham kunnen verdienen.
Keerzijde is dat ik wel mijn hele carriere lang nieuwe technieken zal moeten blijven uitzoeken.
Vaak is dat leuk, maar als je vanuit een vage eigen gebakken implementatie moet praten met een MicroSoft server wordt je echt niet vrolijk.
@Henk, steeds weer gebezigd argument, terwijl niemand het erover heeft hoe iemand vanaf XP naar Win7 moet overstappen, nog los van hoe mensen vanaf OSX dat moeten kunnen, je mag wel enig niveau van je personeel verwachten.
Maar laat eerst eens de opleidingen zorgen dat de basis goed gelegd word, en dat je onder elkaar gewoon vakterminologie kunt gebruiken zonder dat meteen de helft van je vakbroeders afhaakt.
Daarbij is de wereld niet aleen groter dan MicroSoft, maar ook groter dan Linux !
Fred heeft gewoon gelijk, het is ongeloofelijk maar wel verklaarbaar dat opleidingen enkel aandacht aan MicroSoft besteden.
Je zult eerst gekwalificeerde docenten moeten vinden wil je gekwalificeerde lessen aanbieden….. of zeg ik nu iets heel raars ?
@Henk: dat riedeltje kennen we nu wel en meerdere reacties wijzen hem op de kosten voor (opleiding in) Microsoft’s nieuwe technologie. Ga Azure maar gebruiken voor je private cloud, dan mag je ook MS-SQL verplicht opnemen in het rijtje. In de USA installeren studenten en scholieren nu voornamelijk zelf Linux op hun PC, omdat ze Windows zat zijn met activering-perikelen. Zodra de generatie “ik ken alleen Windows” begint te verdwijnen (dat is dus bijna, ook in Nederland) krijgen Linux en BSD meer momentum, ook als server-OS (om even on-topic te blijven).
“De onderzoekers wijzen er echter op dat Linux niet altijd zaligmakend is. Zo zijn er problemen bij het vinden van goede beheerders die Linux-systemen kunnen installeren en beheren. Verder is er relatief gezien weinig keuze in hardware waarop Linux vooraf is geïnstalleerd. Linux wordt bijvoorbeeld vrijwel altijd gebruikt voor high-performance computing (hpc), maar minder in x86-servers.”
Herken ik niet zo :
– Heb HIO diploma, 15 jaar werkervaring, gecertificeerd voor o.a. LPI301 en RedHat RHCT5. tarief : 55 euro/uur, heb goeie referenties. Ik zoek al maanden een opdracht en heb te maken met enorme concurrentie.
– Beetje beheerder installeert zelf zn OS naar keuze, dus dat voorinstalleren lijkt me alleen gunstig voor marketing.
– Linux t.b.v. HPC vs op x86 ? Vreemde tegenstelling …
Er is wel degelijk een verschuiving gaande naar Linux & Open Source. In september heb ik een info bijeenkomst gegeven hierover.
Daar was ook een bedrijf bij wat trainingen geeft in Windows & MS Office. Daar merken zij ook een verschuiving naar Open Source pakketten zoals OpenOffice. Voor veel mensen is de overgang van Office 2003 naar OpenOffice soepeler dan naar Office 2007.
Op mobiel gebied heeft Microsoft al verloren, Android en Apple’s Iphone & Ipad hebben nu de overhand. Er komen steeds meer Android tablets uit.
Op desktop gebied heeft Microsoft de overhand, maar deze maand komen de eerste systemen met Google Chrome OS. Aan de andere kant knaagt Apple al aan dit aandeel. Veel applicaties zullen internet/cloud gebaseerd zijn en Windows is dan geen must meer.
Op internet gebied heeft linux en Open Source de overhand. Microsoft heeft recentelijk de tarieven voor hosting licenties flink verhoogd, dat zul dus ook niet echt meewerken in de marktacceptatie.