Aan de basis van de virtualisatieoplossing van Citrix ligt de overname van XenSource, het Amerikaanse bedrijf dat de gratis Xen-virtualisatieproducten ontwikkelde. Citrix ontwikkelde een commercieel product op basis van Xen, maar gehoorzaamt wel de GNU GPL (General Public License)-licenties en houdt Xen in publieke broncode. Bovendien geeft Citrix ook alle zelf uitgevoerde verbeteringen en veranderingen publiekelijk vrij. Xen blijft daarom deel uitmaken van de Linux kernel, net als KVM, de hypervisor van Red Hat.
De Citrix hypervisor heet XenServer en we zitten aan versie 565. Hij draait op een CentOS (Red Hat) 64-bit Linux kernel en je moet hem uiteraard zijn eigen fysieke serverhardware geven. De XenServer en bijbehorende beheersoftware XenCenter zijn gratis. Als je een beter en flexibeler centraal beheer van meerdere XenServers wenst, kun je XenServer Essentials aankopen. Dat geldt ook voor Microsoft Hyper-V 2008 R2 servers met Hyper-V Essentials. Met XenCenter kun je ook meerdere XenServers beheren. Het is verder mogelijk geavanceerde taken uit te voeren, zoals meerdere cpu's ondersteunen of werkende VM's (Virtuele Machines) verplaatsen, zonder daarvoor te moeten bijbetalen. Dat is bij de concurrentie vaak wel even anders. Citrix claimt dat zijn hypervisor op een veel breder gamma hardware draait dan die van VMWare, al weten we niet zeker of dat voor VMWares nieuwste telg ook nog waar is.
Functionaliteit
Citrix ondersteunt een erg breed gamma aan fysieke hardware en aan mogelijke gastsystemen. En zelfs als een gastsysteem niet officieel ondersteund wordt, houdt niets je tegen het toch eens te proberen. OS/2 kregen we niet aan het draaien en Windows NT ook niet. Kennelijk is Windows 2000 het oudste systeem waarmee Citrix nog overweg kan. Voor de inlog in het beheersysteem ondersteunt Citrix integratie met Active Directory. Helaas betekent dat, dat de beheersoftware XenCenter een .NET applicatie is en dus alleen voor Windows bestaat. Er is veel vraag naar een beheerapplicatie voor Linux, maar kennelijk heeft Citrix geen plannen in die richting. Werklastverdeling en uitvalovername is standaard mogelijk, daar hoef je dus niet voor bij te betalen. Snapshots en snel klonen van systeem zijn ook standaard beschikbaar, net als de integratie met allerlei bekende opslagsystemen en SAN's via StorageLink. Ook het migreren van draaiende VM's is zonder bijbetalen mogelijk. Er is echter geen eenvoudige mogelijkheid om een VM te koppelen aan een willekeurig ISO-bestand of een lokaal schijfstation voor installatie van een besturingssysteem. Je moet een ISO-bestand in een ISO-biblioheek van XenServer opnemen en dan pas kun je die gebruiken vanuit een VM.
De systeembronnen die je aan VM's toewijst zijn statisch: ook al zou het besturingssysteem van een VM ze niet volledig gebruiken, dan toch blijven ze toegewezen. Dat beperkt natuurlijk het aantal VM's dat je kunt starten binnen een bepaalde hoeveelheid geheugen of schijfruimte. Citrix biedt enig soelaas hiervoor met een zogenaamde 'balloon'-driver die in de VM niet-gebruikt geheugen opspoort en teruggeeft aan de virtualisatieomgeving.
Beheer
Je beheert een of meerdere hypervisors met behulp van XenCenter. Dat is gratis, maar de software vereist wel een activatie en die moet je elk jaar herhalen. XenCenter draait alleen op Windows en is een .NET-applicatie. Het ziet er erg gebruiksvriendelijk uit met bovenaan pictogramknoppen voor de belangrijkste functies en helemaal links een virtualisatieboom waarin al jouw XenServers en de daarin beschikbare resources en VM's te zien zijn. De opslagruimte is verdeeld in dvd-drives, lokale opslagruimte en verwijderbare opslagruimte. Dat is allemaal ten opzichte van de server. Je kunt een ISO-bibliotheek of netwerkopslagruimte toevoegen aan een server. Netwerkopslagruimte gaat via iSCSI of NFS, geen enkel ander protocol wordt verder ondersteund.
De virtuele machines hebben een beheer dat onderverdeeld is in algemene instellingen, opslag, netwerk, console, prestaties, snapshots en logboeken. De console is loskoppelbaar van de beheer-GUI en weer aankoppelbaar. Citrix noemt dat 'docking'. Je kunt de console desgewenst ook fullscreen maken. Met console bedoelen we uiteraard de bedieningsconsole voor een VM. XenCenter heeft rechts bovenaan een statussymbool dat aangeeft of er systeemwaarschuwingen zijn. Standaard is dat een groen vinkje. Bij waarschuwingen zie je een rood kruis en kun je erop klikken voor meer informatie.
Productinfo
Product: Citrix XenServer 5.6
Producent & Leverancier: Citrix Systems, www.citrix.nl
Adviesprijs: gratis (stand-alone hypervisor + beheeromgeving XenCenter), vereist wel jaarlijkse activatie; Citrix enforceert geen licentie voor cpu's, dus Express kan net zo goed met een 8-core cpu werken als met een single core. Adviesprijzen en verschillen tussen de versies vind je op de website van Citrix.
Systeemvereisten: 64-bit hardware, beheer via Windows XP of hoger; virtuele gasten: vanaf Windows 2000, zowat alle populaire Linux-distributies.
De serie
Enterprisevirtualisatie met Citrix, Microsoft en VMWare
Deel 1: Hardware- en energiebesparing dankzij virtuele servers
Deel 2: Citrix XenServer 5.6
Deel 3: Microsoft Hyper-V Server 2008 R2 SP1
Deel 4: VMware vSphere 4.1