Diegene die mijn columns vaker lezen weten dat ik een fan ben van de waterschappen als het gaat om ict en informatievoorziening. Meestal krijg ik dan ook wel reactie op de tekst, met name van de gemeentelijke samenwerkingsverbanden. De provincies blijven angstvallig stil en dat komt omdat ze stelselmatig achterblijven als het gaat om samenwerking rond ict en informatievoorziening. Dat is jammer van ons belastinggeld.
De gezamenlijke ministeries zijn al een tijdje bezig met één contentmanagementsysteem, de waterschappen hebben dit al jaren, behalve dan de Unie van Waterschappen die visieloos blijft doormodderen met hun website. Zelfs met twaalf organisaties lukt het de provincies niet, al dan niet samen met hun koepelorganisatie IPO, om in ict-systemen samen te werken.
De gemeenten maken weliswaar progressie, maar dat mag ook wel met de tientallen miljoenen die de afgelopen jaren is uitgegeven door Egem en haar opvolgers. De waterschappen hebben het met aanzienlijk minder mogelijkheden moeten doen en halen betere resultaten. Er zijn zelfs diverse fusies van afdelingen belastingen gesmeed tot regionale waterschapsbelastingkantoren.
Het zou de wereld een stuk overzichtelijker maken wanneer er vanuit de centrale overheid wat meer eenheid zou zitten in de ondersteuning van lokale organisaties. Het ministerie van VWS houdt zich bijvoorbeeld volstrekt niet bezig met ‘het digitale ziekenhuis', behalve dan het elektronisch patiëntdossier. Terwijl met de groei van de social media juist dit ministerie de zorginstellingen goed zou kunnen helpen. Het ministerie van BZK heeft de afgelopen jaren veel geld gestopt in de elektronische overheid en daarbij vooral gemeenten ondersteund met kennis en geld. De groei begon in 1998 onder Rogier van Boxtel, maar de budgetten zullen de komende jaren een stuk minder zijn.
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu begint het succes van de waterschappen ook steeds meer op te vallen. Zo organiseren Rijkswaterstaat, Het Waterschapshuis, IDsW en de STOWA op 4 november een congres in Nieuwegein over de stand van zaken van de informatievoorziening in de watersector. Het initiatief hiervoor is genomen door Het Waterschapshuis, de sinds dit jaar in Amersfoort gehuisveste centrale ict-organisatie voor alle waterschappen. Deze zogenaamde Waternetwerkdag is voor deskundigen, managers, beleidsmakers en bestuurders en gaat over actuele en toekomstige ontwikkelingen van de informatievoorziening in de watersector.
De provincies komen daar ook kijken, wellicht kan ze dit inspireren tot meer samenwerken.
Rob, hier ben ik het helemaal mee eens. Onlangs een project Office Communications Server gestart waarbij periodiek overleg over het onderwerp informatiebeveiliging tussen de vestigingen van de Waterschappen te Zwolle, Almelo, Coevorden, Meppel en Locosensus te Zwolle wordt ondersteunt middels Office Communications Server en videoconferencing? Naast een forse besparing op reiskosten, CO2 uitstoot en reistijd wordt er zeer efficiënt vergaderd gebruik makende van moderne ICT hulpmiddelen. Het Waterschap heeft MVO hoog in het vaandel staan! Een voorbeeld voor andere overheidsinstanties!!
Hallo Robert, als CMS-leverancier voor de waterschsppen ben ik natuurlijk te spreken over je positieve verhaal over de waterschappen. Maar de provincies staan zeker niet stil. Op het vlak van webpublicatie wordt door de drie IPROX-provincies zeer nauw samengewerkt op het vlak van webpublicatie en kennissystemen. In breder perspectief vindt er op 24 november op initatief van GBO-provincies een ICT-informatiemarkt plaats met als doel krachten te bundelen en samenwerking te stimuleren. Kortom: er zit beweging in.
Robert,
OK de waterschappen kunnen misschien wel zaken integreren itt de provincies. Maar hoe gaat het Waterschaphuis nu het steeds uitstellen van het gemeenschappelijk belastingsysteem aanpakken. Tot nu toe lijkt dat sterk op een debacle. Denk dat als het echt lastig wordt je een centraal orgaan nodig hebt met mandaat. Zolang er bij de overheid geen CIO is dit dit soort trajecten kan sturen blijft geldverspilling aan de orde van de dag.