Het terughalen van verloren data op de nieuwe 3 TB harde schijven wordt duurder dan de huidige data recovery-trajecten. 'Dat komt doordat de techniek in de nieuwe harddisks zo geavanceerd is dat recovery van bestanden moeilijker en complexer wordt dan nu het geval is', aldus Jeffrey Broer, directeur van Reqor Data company, dat gecrashte harde schijven herstelt.
De 3 TB schijven zijn fysiek niet groter dan de huidige harde schijven, aldus Broer. 'Dat betekent dat de mechanica steeds fragieler wordt en nauwer luistert. De foutmarges worden daardoor kleiner, wat fysieke recovery van data bemoeilijkt. Niet alleen de fysieke, maar ook de logische recovery gaat meer tijd kosten. Het scannen van gegevens op een harde schijf van 3 TB duurt langer dan het scannen van een schijf van 500 GB. Daardoor zal de prijs voor data recovery stijgen.'
Klonen
Klanten moeten bij 3 TB schijven duidelijk gaan aangeven welke data kritisch is, zodat recovery-bedrijven zich in eerste instantie daarop kunnen richten, aldus Boer. 'Wij halen alles terug wat mogelijk is, maar als we na een recovery een harde schijf willen klonen, hebben we een schijf nodig die net iets groter is. Dat wordt een probleem bij 3 TB schijven, want die zijn er niet'.
Data recovery loopt in dat geval tegen de beperkingen van de huidige technologie op. Een andere kwestie is dat bij harde schijven van die omvang het kopiëren van teruggehaalde data erg lang duurt, waardoor de prijzen oplopen, aldus Boer. 'Recovery is uiteraard mogelijk, maar het duurt vooralsnog een paar maanden voordat recovery-bedrijven sluitende oplossingen hebben gevonden voor het herstellen van de nieuwe 3 TB harde schijven.'
RAID
Volgens Broer is er geen enkele reden om nog niet tot aanschaf van een 3 TB harde schijf over te gaan, 'maar zorg dan wel voor een goede back-up', aldus Broer. 'Het is belangrijk dat mensen zich bij de aanschaf van een 3 TB schijf realiseren dat als het misgaat, recovery duur kan worden. Steeds meer particulieren hebben thuis een zakelijke oplossing, zoals bijvoorbeeld een RAID-systeem.
Broer: 'Het is erg veel werk om een nieuwe RAID-configuratie op te bouwen, dat realiseren veel gebruikers zich niet. Bij een crash kan het zijn dat er duizenden euro's betaald moeten worden om bijvoorbeeld vakantiefoto's terug te halen. Zakelijke technieken komen steeds meer beschikbaar in consumenten-pc's, maar het vergt ook een zakelijke oplossing met bijbehorende kosten als het misgaat.'
Duidelijk artikel, maar is dit niet ‘per definitie’ een risico wanneer je als early-adopter de nieuwste, in dit geval schijf-, technologie gebruikt?
ooooohh, dus als je belangrijke data hebt moet je backup maken … Zeer veel dank voor deze tip.
@geniaal: Voorbeelden te over, het feit dat bedrijven zoals wij bestaan zegt wel genoeg denk ik: men doet het (back-up) vaak niet, niet vaak genoeg of niet goed. We zeggen het dan maar ook maar vaak, wellicht leert iemand er iets van of wordt hij er aan herinnerd om het nog even te doen.