SAP-dienstverlener Superp lijkt gered. Nadat de aandeelhouders van het bedrijf akkoord zijn gegaan met een activa/passiva-transactie, is de weg vrijgemaakt voor de investeerder om een kapitaalinjectie te gaan doen. Volgens grootaandeelhouder Charles Wolters is het alleen nog een kwestie van handtekeningen zetten bij de notaris. Hij denkt dat die formaliteit vrijdag 29 oktober 2010 en uiterlijk maandag 1 november 2010 plaatsvindt. Directeur Hoogendorp houdt nog een slag om de arm.
De redding van Superp is nog niet honderd procent zeker, maar Wolters houdt het op 99,9 procent. ‘Gisteravond is het besluit genomen en zijn wij als aandeelhouders akkoord gegaan met de regeling. Ook de investeerder is akkoord en de kapitaalinjectie gaat door', zegt hij.
Faillissement van de baan
Operationeel directeur Ruud Hoogendorp is iets voorzichtiger in zijn reactie. ‘Ik wacht met juichen tot alles honderd procent zeker is. Ik draag de verantwoordelijkheid van 65 medewerkers en hun gezinnen en ik maak het wereldkundig zodra alles officieel bevestigd is. Een eventuele kapitaalinjectie betekent in ieder geval dat een faillissement van de baan is en wij weer lekker ons werk kunnen gaan doen.'
Dat het tot deze oplossing zou komen, was tot en met gisteravond niet ter sprake. Het managament van Superp stuurde een memo aan het personeel waarin spanningen tussen hen en de aandeelhouders aan het licht kwamen. In de memo is te lezen dat de aandeelhouders akkoord gaan met een voorgestelde activa/pssiva-transactie mits aan een aantal zekerheidsstellingen met betrekking tot bank- en belastingschulden wordt voldaan.
Volgens het management zijn bank, Belastingdienst en investeerder hier niet mee akkoord gegaan en weigeren ze verdere onderhandelingen. De Belastingdienst en de bank oefenen nu druk uit op de aandeelhouders om alsnog akkoord te gaan met de regeling, zonder de extra voorwaarden. Of de aandeelhouders voor deze eis zijn gezwicht wil niemand zeggen.
Faillissementsaanvraag
Verder melden de Superp-managers in de memo dat de Belastingdienst de druk verder heeft opgevoerd door de landsadvocaat opdracht te geven faillissement voor Superp aan te vragen. ‘Indien de aandeelhouders tot inzicht komen en afzien van de door hen gestelde aanvullende voorwaarden en alsnog de voorgestelde activa/passiva-transactie accepteren, kan de aanvraag tot faillissement nog worden stopgezet en starten we ‘geruisloos' door', aldus de managers. ‘Blijven de aandeelhouders vasthouden aan hun eisen, dan zal de faillissementsaanvraag doorlopen bij de rechtbank van Arnhem.' Of de faillissementsaanvraag daadwerkelijk is ingediend, is nog onbekend.
Een eventuele kapitaalinjectie zou voorlopig betekenen dat een faillissement van Superp is afgewend. De managers melden in de memo dat ook voor hen dit het 'voorkeursscenario' is. Maar, zo zeggen zij: ‘Het betekent wel dat het faillissementstraject gaat lopen. Linksom of rechtsom, een toekomst zonder ballast van schulden en aandeelhouders is nabij.'
Eindelijk verlost van de oude actieve aandeelhouders, van een doorgeschoven schuldenpositie, spanning, irritatie en wantrouwen.
Eindelijk weer waardering, opleiding, vertrouwen.
Nu de openheid, duidelijkheid en transparantie.
Dank aan Ruud en OR.
Fijn dat we gewoon onze SAP expertise kunnen leveren/uitbouwen dankzij bank, belastingdienst, investeerder(s) en last but not least met medewerkers.
Hopelijk dat Superp weer beter op de kaart gezet kan worden en zijn positie kan verbeteren.
Unleash the power !