Onder de belangstellenden voor Microsoft Office 365 zijn opvallend veel overheden en grote bedrijven. Dat zegt Danny Burlage, directeur van Microsoft-partner Wortell. Burlage stelt dat ict-beslissers die aanvankelijk aarzelen over de kantoorsoftware als webdienst vaak overstag gaan als ze de beheerkosten van lokaal geïnstalleerde software naast de kosten voor de webdienst leggen. Hij denkt dat binnen nu en vijf jaar ongeveer 98 procent van de bedrijven en overheden in Nederland hun mailprogramma via cloud computing afneemt.
De Microsoft-partner uit Lijnden (vlakbij Schiphol) houdt 4 november een bijeenkomst over de op 19 oktober 2010 aangekondigde opvolger van gebundelde kantoorsoftware BPOS. Microsoft Office 365, bundeling van de 2010-webversies van Office, Sharepoint, Exchange en Lync (voorheen Office Communication Server) wekt de interesse van overheden en grote bedrijven. Wortell doet al zaken met grote bedrijven als elektronicagigant Philips en de samenwerkende luchtvaartmaatschappijen Sky Team, maar hoopt dat klantenbestand uit te breiden naar meer bedrijven uit de top van grootste bedrijven van Nederland.
'Opvallend veel overheden tonen interesse', stelt Burlage. Hij levert het huidige BPOS aan vier grote gemeenten in Nederland waar hij de naam niet van mag noemen en verwacht dat aantal uit te breiden. 'Op de dag van de aankondiging van Office 365 planden wij een informatiebijeenkomst, binnen een dag zijn alle vijftig beschikbare plaatsen vol. Het gaat echt om grote bedrijven en overheden.'
Bij de presentatie van Office 365 in San Francisco verscheen Burlage op het podium. De Microsoft-partner was uitgenodigd omdat het bedrijf een van de voorlopers is in het aan de man brengen van de Microsoft-software als webdienst.
Kosten
Burglage bespeurt dat ict-beslissers die nadenken over kantoorsoftware als webdienst vaak een afweging maken aan de hand van 'emotionele argumenten'. 'Ze vragen zich bijvoorbeeld af of ze het beheer wel uit handen willen geven en of de data wel veilig is omdat ze van oudsher gewend zijn gegevens binnenshuis te houden. Zodra we de kosten van lokaal geïnstalleerde en beheerde bedrijfssoftware en het cloudmodel laten zien, vallen die argumenten vaak weg.'
Dan wordt de verkoper in Burlage wakker: 'Wij bieden bijvoorbeeld een 25 GB mailbox en daarnaast ongelimiteerde opslag buiten de mailbox voor een periode van tien jaar.' Daarmee doelt Burlage op de capaciteitsproblemen voor archiefbeheer waar veel overheden mee kampen.
Volgens Burlage voldoet Microsoft aan wet- en regelgeving doordat gegevens worden opgeslagen in datacentra binnen Europa. Daarnaast is de webdienst gecertificeerd volgens de ISO 27001 norm, een standaard voor informatiebeveiliging.
Er komen volgens de Microsoft-partner ook veel vragen binnen over functioneel beheer. Volgens Burlage is de functionaliteit-beheerconsole van Exchange-websoftware hetzelfde als die van de lokaal geïnstalleerde variant.
Danny wat is jouw reactie op de gegeven reacties?
Ben benieuwd.
Wiljan van Werkhoven
‘lachen’. Jullie commentaar is technisch ingestoken en gaat voor de zoveelste keer over de oude wijn in nieuwe zakken ala cloud. Als It persoon en Business Persoon heb ik lak aan alle beperkingen die worden benoemd. ik wil als Business snel schakelen en als dat via de Cloud kan dan prima. MS, Google, whatever. IT moet leveren en als men obstakels in kennis ziet, dan ga je met je luie kont van telegraaf.nl af en bijscholen. De Business regeert, niet de IT persoon die allerlei conferences bijwoont om te horen van een KPMG of PWC dat wetmatig je de lul bent als je de cloud in gaat. gezeik allemaal. sorry voor mijn wellicht harde woorden, maar wannneer wordt er iemand wakker die snapt dat IT dienstverlenend is en niet het kernprocess. Narcisme is overal en zeker op de IT werkvloer. Zoals gezegd ben ik ook een IT persoon en ken dus het klappen van de zweep, wat niet betekend dat ik meedoe aan de nonsens van alledag. Zeker omdat ik bij een Overheidsorgaan werk zie ik en word ik verdrietig van de lankmoedigheid van IT. Maar ik zal de enige wel zijn he?
‘Wij bieden bijvoorbeeld een 25 GB mailbox en daarnaast ongelimiteerde opslag buiten de mailbox voor een periode van tien jaar.’ Daarmee doelt Burlage op de capaciteitsproblemen voor archiefbeheer waar veel overheden mee kampen.
Plemp het maar in de mailbox en je archiefbeheer is geregeld… Vast heel goed toegankelijk – voor anderen dan de ontvanger / voor de lange termijn :-O
Als gebruiker van Gmail zie ik hoe goed dat archivistisch werkt… not
@Business. Jouw commentaar zegt iets over de persoon daarachter. En de opmerking dat je bij een overheidsorgaan werkt voegt daar weinig positiefs aan toe. Daar worden ze voortdurend bruin gebakken, dus spreek a.u.b. niet van ‘Business’. Jouw reactie zegt bv. wel iets over het belang wat jullie aan veiligheid van gegevens schenken. daar hoef ik als burger niet blij mee te zijn. En voor alle duidelijkheid (ook even zwart-wit gesproken): de cloud is niets meer of minder dan een moderne variant op het ‘ouderwetse’mainframe gebeuren. alleen wist je toen waar je gegevens bleven en nu niet meer.