Lagere prijzen en ontwikkelingen in disk technologie heeft er toe geleid dat sommige voorstanders van diskopslag beweren dat tape niet meer relevant is voor databescherming en back-up. Voorspellingen dat tape dood is doen al meerdere jaren de ronde. Toch is de tape markt verre van dood, sterker nog de tape markt is nog steeds flink in ontwikkeling.
Ik geef hier achtereenvolgens zeven argumenten waarom tape voorlopig nog helemaal niet dood is.
- De behoefte aan opslag groeit exponentieel. Een groot deel daarvan is statische informatie die niet wijzigt. Daarom is er nog steeds behoefte aan schaalbare en vooral goedkope opslag. De prijs van tape is nog steeds vele malen lager dan van een disk gebaseerde oplossing.
- Tape blijft innoveren. Met de recent geïntroduceerde vijfde generatie LTO (Linear Tape-Open) is het duidelijk dat tape een continue innovatie laat zien. In de tien jaar LTO is de capaciteit vijftien keer gegroeid, de performance een factor negen gestegen en zijn er functies als WORM en hardware data encryptie toegevoegd. LTO Ultrium heeft een roadmap met nog tenminste drie toekomstige generaties ondersteund door HP, IBM en Quantum (zie www.ultrium.com).
- Tape is nog steeds de meest gebruikte vorm van databescherming. Capaciteit in entry en mid-range tape media groeit al sinds jaar en dag. In het vierde kwartaal van 2009 is er 3,6 Exabyte aan opslagcapaciteit geleverd. 80 procent van de bedrijven gebruiken tape in enige vorm voor backup en recovery.
- Tape voorziet in een last line-of-defence. Doordat de tape backups offline gehouden wordt zijn deze ongevoelig voor virus- en hacker-aanvallen. Daarnaast zijn geïnfecteerde files op tape onschuldig.
- Met hardware data encryptie voorziet tape in een uitermate goed beveiligde opslag waarbij de encryptie geen invloed heeft op de prestaties en capaciteit.
- Tape is groen. Tape heeft alleen stroom nodig op het moment dat er data opgeschreven of van gelezen wordt. Traditionele disken daarentegen moeten continu draaiend gehouden worden, sommige op een lager toerental. De energie kosten van tape zijn een factor tweehonderd lager dan disk gebaseerde backup oplossingen.
- Tape is zeer duurzaam. Met een shelf-life van dertig jaar is LTO Ultrium tape vele malen langer houdbaar dan harddisken. Alleen archiefkwaliteit optical disken kunnen langer bewaard worden, maar die zijn dan ook weer duurder dan tape.
Natuurlijk verandert de rol van tape. Er zijn veel voordelen om eerst op disk een backup te maken of soms alleen naar disk, maar dat wil nog niet zeggen dat tape volledig overbodig is. Verre van dat dus. Oké, rooskleurig is misschien wat overdreven maar tape is voorlopig zeker niet weg te denken.
Wellicht een typfoutje, maar de technologie gaat onder de naam Ultrium..
Typefoutje “zins jaar en dag” vind ik cosmetisch nog erger.
Ja, je kunt over de spelfoutenvallen, maar ik vind het vooral een duidelijk leesbaar en goed beargumenteerd verhaal. Dank Remko!
Argumentatie is helder. Websitelink moet nog aangepast, als je erop klikt, zien we de liggende pillenbabe nog.
Excuses. En de link moet inderdaad http://www.ultrium.com zijn. De roadmap is terug te vinden op: http://www.ultrium.com/technology/roadmap.html
Soms ben je blind voor je eigen typefouten (ik dus wel).
Tape is ook nog zeker niet geheel dood. Alleen zijn er wel slimmere en betere manieren om data lang op te slaan.
Echter kan tape voor veel organisaties nog een goede en betaalbare oplossing zijn.
Alleen is het bij tape natuurlijk wel altijd de vraag of je 5,7 of 10 jaar later de data nog van het toch ietwat kwetsbare medium kan halen.