Het Ministerie van Economische Zaken geeft een te positief beeld van de IPv6-adoptie in Nederland. In een reactie op kamervragen citeert het een onderzoek waarin staat dat 92 procent van de Nederlandse serviceproviders IPv6 ondersteunt. 'Ik heb dit onderzoek nooit als zodanig aan een breder publiek gepresenteerd omdat ik vind dat de steekproef van 26 providers absoluut niet representatief is', zegt onderzoeker Maarten Botterman van GNKS Consult.
In een reactie van het Ministerie van Economische Zaken op Kamervragen van Arda Gerkens over de mogelijkheid om IPv6 verplichtend op te leggen, wordt het onderzoek van Maarten Botterman naar IPv6-adoptie geciteerd: 'Uit dit onderzoek blijkt dat 56 procent van de internet service providers in de EU inmiddels IPv6 ondersteunt. Deelnemende Nederlandse ISP's scoren beduidend hoger: 92 procent', zo meldt EZ.
Provider-onderzoek Europese Commissie
Botterman onderzocht in juni 2009 in opdracht van de Europese Commissie hoeveel providers in Europa IPv6-diensten leveren. Aan het onderzoek namen 267 Europese internet service providers (ISP's) deel, waaronder 26 Nederlandse ISP's.
Hij is weinig te spreken over de manier waarop zijn onderzoek is aangehaald in de reactie van het Ministerie: 'Ik heb dit onderzoek nooit als zodanig aan een breder publiek gepresenteerd omdat ik vind dat de steekproef van 26 providers absoluut niet als representatief gezien mag worden', aldus de onderzoeker.
Behalve dat de steekproef aan de kleine kant is, geeft deze bovendien een vertekend beeld, aldus Botterman: 'De 26 antwoorden kwamen van ISPs die in principe geïnteresseerd genoeg zijn in IPv6 om aan deze enquête deel te nemen.' Volgens de onderzoeker zijn de uitkomsten dan ook enkel 'indicatief: ze geven slechts een aanwijzing.
'Wel geloven we dat door een herhaling van de enquête we een beeld gaan krijgen over hoe de community veranderd ten aanzien van IPv6.'
Provider-onderzoek TNO
Uit onderzoek dat TNO deed tussen januari en april 2010 bleek dat veel grotere providers nog niet voorbereid waren voor IPv6. Volgens de onderzoekers waren er op dat moment slechts zeven zakelijke providers die hun klanten IPv6-verbindingen konden leveren. 'Het zijn op dit moment vooral de kleine internet service providers (ISP's) die IPv6 hebben doorgevoerd en aanbieden aan zakelijke klanten', schreef TNO. Drie procent van de Nederlandse internetgebruikers bleek toegang te hebben tot het IPv6-internet.
Een recente meting van Ripe NCC (die gebruik maakt van een zogenaamde ‘crawler' volgt dat 4,28 % van de gemeten hosts in Nederland met IPv6 bereikbaar is. Daarmee scoort Nederland bovengemiddeld, maar niet zo goed als het Ministerie wilde doen voorkomen.
Waarom IPV6?
Een internetadres bestaat uit een aantal cijfers. Bij het internetprotocol versie vier (IPv4) zijn er vier miljard combinaties mogelijk. Dat zijn er niet genoeg om alle apparaten ter wereld van een ip-nummer te voorzien. Daarom is een nieuw internetprotocol ontwikkeld: IPv6. De voorspellingen lopen uiteen, maar verwacht wordt dat er in 2011 geen IPv4-adressen meer zijn.
Voor die tijd moet worden overgestapt op IPv6. Als dat niet gebeurt, zullen delen van het internet alleen IPv6 ondersteunen, omdat er geen IPv4-adressen meer zijn. Wie de overstap naar IPv6 nog niet heeft gemaakt, kan dan niet meer communiceren met het 'IPv6-only' deel van het internet.
Economische Zaken maakt hier dus een grote fout door een klein onderzoek als algemene waarheid te presenteren, voorbijgaand aan andere, recenter onderzoeken van o.m. TNO. M.a.w. gebruik de uitkomst die het meeste bij de vraag past en om zo een zo positief mogelijk beeld te geven. De herkomst van de cijfers vermeld de minister namelijk niet in zijn antwoord…