Release notes van Apple betreffende Java zorgen voor opschudding, maar de soep wordt blijkbaar niet zo heet gegeten. Dit meldt het Belgische Datanews.
In de release voor Mac OS X 10.6 Update 3 en 10.5 Update 8 staat uitdrukkelijk dat "vanaf de release van Java voor Mac OS X 10.6 Update 3, de door Apple overgezette Java runtime zoals geleverd met Macos X, wordt gedeprecieerd. Ontwikkelaars mogen er niet op vertrouwen dat de door Apple geleverde Java runtime zal aanwezig zijn in toekomstige versies van Mac OS X." De huidige runtime zal wel verder worden onderhouden gedurende de normale levenscyclus van mac OS X 10.5 en 10.6.
De bovenstaande zin lokt heel wat verwarring uit en meldingen dat Apple Java gaat laten vallen. Hierover uitdrukkelijk aangesproken per mail door de cto van Portico Systems, een Java software-ontwikkelingsbedrijf,antwoordde Steve Jobs dat "Sun (en dus nu Oracle) Java levert voor alle andere platformen. Gezien hun eigen release cycli, die haast altijd van de onze verschillen, is de Java die wij leveren altijd een versie achterop. Dat is allicht niet de beste wijze om het te doen."
Concreet is dat zoveel als zeggen dat Oracle de versie van de Java runtime voor Mac OS moet leveren en zo niet, er allicht geen Java runtime in toekomstige versies van Mac OS zal zitten.
Op zijn blog neemt de vader van Java, James Gosling, de bewering dat Sun alle andere versies deed op de korrel, met verwijzing naar onder meer IBM, HP en Azul als bouwers van eigen versies. Hij meent dat veeleer het gebruik van geheime api’s door Apple (in het bijzonder rond grafische aspecten) zorgde voor het achterop hinken van Apple’s versie.
Duidelijk is wel dat Apple in het geheel geen bitje afstand wil doen van de controle over zijn apps-wereld. In de richtlijnen voor de toepassingen bestemd voor de Mac App Store verbiedt punt 2.24 uitdrukkelijk "het gebruik van gedeprecieerde of optioneel geïnstalleerde technologieën (zoals Java, Rosetta."
Met andere woorden, een Mac App mag slechts gebruik maken van elementen waarvan Apple ook echt zeker is dat ze zich op het systeem van de gebruiker bevinden, zodat deze laatste niet wordt verplicht bijkomende elementen te installeren. Of dit overdreven controle is, dan wel de eindgebruiker behoeden voor ongemak, laten rustig over aan het oordeel van de lezer.
Bij
“Duidelijk is wel dat Apple in het geheel geen bitje afstand wil doen van de controle over zijn apps-wereld. In de richtlijnen voor de toepassingen bestemd voor de Mac App Store verbiedt punt 2.24 uitdrukkelijk “het gebruik van gedeprecieerde of optioneel ge?nstalleerde technologie?n (zoals Java, Rosetta.”
dient dan natuurlijk wel opgemerkt te worden dat de eindgebruiker, zoals het er nu naar uit ziet, niet verplicht is software in de toekomst via de app store aan te schaffen/installeren, maar dat ook gewoon op de ’traditionele’ manier kan blijven doen.
Alhoewel je het met Ome Steve maar nooit weet (en veel java-ontwikkelaars die op OSX ontwikkelen, om begrijpelijke redenen verontrust zijn).