Afgelopen juni heeft Rabo Participaties (Rapar) een aanvullende achtergestelde lening van 2,5 miljoen euro aan Inter Access verstrekt. Dit blijkt uit het net vrijgegeven jaarverslag over 2009. Doel ervan is het versterken van de liquiditeit van de ict-dienstverlener en de verhoging van het garantievermogen. Volgens een raadsman van Rapar, dat begin dit jaar de meerderheid van de aandelen in handen kreeg, is de financiële situatie bij het bedrijf nog steeds zorgelijk.
Raadsman Richard de Haan van Rapar verklaarde vorige week in een zitting bij de Ondernemingskamer, die ex-grootaandeelhouder en oprichter Gerard Willemse had aangevraagd, dat de aanvullende financiering voor Inter Access nodig is, omdat 'de financiële situatie nog steeds zeer fragiel is.'
Inter Access noteerde in 2009, waarvan het uitgestelde jaarverslag onlangs is uitgekomen, een verlies van 1,3 miljoen euro op een omzet van 121,5 miljoen euro. In 2008 lag de omzet (129,4 miljoen euro) hoger, maar leed het een veel groter verlies (16,2 miljoen euro).
Extra lening
Inter Access had tot begin dit jaar nog een achtergestelde lening van 10,2 miljoen euro bij Rapar uitstaan, maar was niet in staat deze af te lossen. Dit leidde begin januari 2010 tot een overeenkomst met Rapar, dat reeds een belang van zo'n 30 procent bezat. Via een aandelenemissie, waarbij het aantal aandelen met een factor vijf werd uitgebreid, zette de investeerder een bedrag van zo'n acht miljoen euro van de opeisbare lening om in aandelenkapitaal. Hierdoor kreeg Rapar een meerderheid van de aandelen in handen ten koste van grootaandeelhouder Gerard Willemse. De restvordering van circa 3,9 miljoen euro is omgezet in een achtergestelde lening.
Daar is nu dus in juni een extra achtergestelde lening van 2,5 miljoen euro bijgekomen. De looptijd van de nieuwe lening is tot uiterlijk 31 december 2011 en de rente bedraagt 10 procent per jaar, te voldoen per kwartaal. Inter Access mag van de nieuwe eigenaar op korte termijn op zoek gaan naar een extra kapitaalverstrekker. Voorwaarde is wel dat Rapar zijn positie als meerderheidsaandeelhouder behoudt.
Dat ziet er niet goed uit voor IA, wanneer besluit RAPAR dat het mooi geweest is en trekt de stekker uit het stopcontact? Als IA medewerker zou ik alvast op zoek gaan naar een nieuwe werkgever, beter nu uit eigen beweging overstappen dan straks gedwongen na een faillisement. Nu kun je nog rustig op zoek gaan naar een beter aanbod bij een bedrijf dat goed bij je past.