Toen ik bij de automatisering van de spoorwegen werkte viel het me op hoe sterk het verzet daar was tegen allerlei vernieuwingen. Ze hadden weliswaar net de digitale reisplanner geaccepteerd, maar veel verder dan dat kwamen we niet. Terwijl we toch legio ideeën hadden om met automatisering van alles en nog wat te verbeteren: van goederenlogistiek en smartcards tot reizigersketens. Maar ja, de basistechnologie van het spoor was al meer dan 150 jaar oud. Wat voor vernieuwing kun je dan verwachten?
Toch bleek er wel degelijk innovatie te zijn. Een voorbeeld: traditioneel werden de rails gecontroleerd door er langs te lopen en er op te tikken met een grote staaf. Aan het geluid hoor je dan waar de breuken zitten. Dat werd vervangen door een ultrasoon meetrijtuig dat dit met vijftig kilometer per uur kon doen. Deze innovatie werd zelfs verhuurd aan het buitenland.
Terugdenkend aan informatietechnologie realiseerde ik me dat de spoorwegen halverwege de negentiende eeuw al de eerste telegrafienetwerken aanlegden. Dat was destijds behoorlijk moderne technologie, die niet altijd even betrouwbaar was. Maar het was nodig om de beveiliging van baanvakken beter te regelen. En daar zit de essentie: als een innovatie echt voordeel geeft, gaan zelfs de grootste conservatieven om.
Zo hebben we ook jaren gedacht dat vijftigplussers afgeschreven konden worden als het gaat om adoptie van internet. Maar als opa en oma er achter komen dat e-mail de snelste manier is om de foto's van de kleinkinderen te zien, staat die computer er zo. Met Adsl.
En op zo'n manier kunnen we ook naar cloud computing kijken. Vooral bij grote bedrijven zie je erg veel verzet. Het is een innovatie die de bestaande manier van werken bedreigt, en daarom ongewenst is. Maar misschien moeten we aan de heftigheid van het verzet wel aflezen dat de innovatie echt meerwaarde kan hebben. Dus misschien is het als chief information officer (cio) maar beter om cloud computing serieus te nemen, want anders word je als cio niet meer serieus genomen.
Daarnaast blijf ik van mening dat IPv6 ingevoerd moet worden.
Als oude techniek of truukjes nog voldoen, is er weinig reden tot innovatie.
Jij redt het toch ook met deze weinig verheffende artikelen ? Zolang die geplaatst blijven worden, is er geen prikkel om de kwaliteit te verhogen.
Het enige interessante van dit verhaal vond ik het stukje over het controleren van de rails.
Je conclusie wordt niet echt gesteund door je betoog: je geeft zelf immers al aan dat conservatieven ook best om willen mits je kan laten zien dat ze echt voordeel hebben bij een verandering. Daaruit volgt dat de heftigheid van het verzet er bijvoorbeeld op duidt
A dat je niet goed hebt laten zien dat de voorgestelde verandering (cloud computing) voordelen biedt; of
B dat cloud computing in de situatie waar je het wilt toepassen gewoon geen voordelen biedt.
Waarom je IPv6 er in de laatste zin nog aan de haren moet bijslepen ontgaat me volledig.
Erg matige blog of column of hoe je dit ook wilt noemen.
Treffende beschrijving van een bedrijf dat goed was in analoge techniek, maar moeite had met de digitale techniek. Dat heb ik ook bij andere industrieën gezien.
En ja Peter, sommige ICT-ers bieden juist veel weerstand tegen analogieën. Die kunnen niet zomaar accepteren dat jouw ervaring bij de NS meerwaarde heeft voor andere situaties.
@Vizzie: de grap ontgaat je kennelijk… (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ceterum_censeo_Carthaginem_esse_delendam)
Ik vind het een best leuk/redelijk stukje, tot aan de laatste alinea en de laatste regel.
Daar komt een beetje een hak op de tak gevoel bij naar boven.
Tongue in cheek humor en het vermogen een stapje naar achteren te doen om situaties te beschouwen zijn tamelijk zeldzaam in de ICT; zozeer zelfs dat sommigen niet in staat zijn deze te herkennen, laat staat op waarde te schatten. Complimenten voor de columns van Van Eijk.
De kneep zit hem vaak in ‘veranderen’. Vraag een groep mensen of er ‘angst of weerstand is tegen veranderingen’ en de meesten zeggen ‘Ja’. Wijs er vervolgens op dat de mens juist gewend is aan verandering door enkele simpele voorbeelden te geven en de stemming zal een totaal andere uitslag geven. Innovatie en veranderen liggen heel dicht bij elkaar. Vraag de bekwame medewerker op de werkvloer naar zijn mening en geef hem inbreng in innovatietrajecten en er ontstaan de mooiste resultaten.
IPv6? Ja! Hoe eerder hoe beter. 😉
Ach, Prorail bouwt nog steeds spoorbeveiligingssystemen met B-relais
( http://www.railpedia.nl/display/test/B-relais )
Echt modern mag je dat niet noemen, stamt van net na WO II.
Maar het *werkt* typisch wel, iets wat we als ICTers van onze eigen gewrochten niet altijd kunnen zeggen..