Na één jaar sinds de introductie wordt het besturingssysteem Windows 7 in Nederland gebruikt door zo'n drie miljoen mensen. Dat meldt Microsoft ter gelegenheid van de eerste verjaardag van het besturingssysteem. Het marktaandeel ligt daarmee op ruim 25 procent. Als deze groei doorzet, werkt over een jaar de helft van de Nederlanders met Windows 7, denkt Microsoft.
Volgens marktonderzoeksbureau IDC is reeds 64 procent van de Nederlandse bedrijven bezig met een migratie naar Windows 7, of zal dat binnen een half jaar doen. IDC denkt dat dit jaar bijna de helft van de zakelijke pc's met Windows 7 zal worden geleverd en dat percentage zal in 2011 toenemen tot bijna 75 procent.
Microsoft ziet de toekomst voor Windows 7 op bedrijfssystemen hoe dan ook zonnig in: '89% overweegt er binnen twee jaar mee te gaan werken', citeert Microsoft uit eigen onderzoek. Windows 7 is sinds 22 oktober 2009 beschikbaar op de Nederlandse markt. Begin die maand presenteerde Microsoft-ceo Steve Ballmer Windows 7 voor de zakelijke markt, vanuit het World Forum in Den Haag.
De Nederlandse bankverzekeraar SNS Reaal heeft besloten zijn ict-omgeving te upgraden naar Windows 7. 'We kiezen alleen voor een upgrade als die daadwerkelijk waarde heeft voor onze it en onze business', zegt afdelingshoofd .NET Development Remco Möhringer van SNS Reaal. 'Met Windows Vista was dat onvoldoende het geval, Windows 7 scoort op dit punt beter. Het is sneller, stabieler en gebruiksvriendelijker. Daarom maken we nu een inhaalslag. We willen deze nieuwe technologie dit jaar uitrollen.'
Windows Vista
Meer dan 80 procent van alle Nederlandse bedrijfsvestigingen gebruikt echter nog altijd Windows XP. Dit blijkt uit een analyse van Computer Profile. Dat bureau onderzocht begin september 2010 het gebruik van Windowsbesturingssystemen, op basis van gesprekken met ruim 2600 ict-functionarissen in de Nederlandse zakelijke markt.
Windows 7 heeft desondanks meer bedrijfsvestigingen weten te overtuigen dan Windows Vista in de afgelopen vier jaar, zo becijfert het marktanalysebureau voor de ict-industrie. Voorganger Windows Vista wordt door 10 procent van de Nederlandse bedrijven gebruikt.
Windows XP
De uitfasering van Windows XP door Microsoft nadert de voltooiing. In juli 2010 werd de support voor Windows XP met Service Pack 2 gestopt. Op 21 oktober 2010 is Microsoft gestopt met de verkoop van Windows XP aan PC fabrikanten en de losse verkoop van Windows Vista. Voor Windows 7 werkt Microsoft aan Service Pack 1. Dit service pack bevindt zich nog in de testfase en zal naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar beschikbaar komen. De eerste update van Windows 7 is de nieuwe versie van Windows Live Essentials (explore.live.com) die half juni beschikbaar kwam. Verder werkt Microsoft uiteraard aan de volgende versie van Windows. Maar het zal nog zo'n twee jaar duren voordat ‘Windows 8' op de markt komt.
Opmerkelijk is dat Microsoft niet beweert dat zij 3 miljoen Windows 7 licenties heeft verkocht. Microsoft baseert de cijfers op internetonderzoek van StatCounter (http://gs.statcounter.com/#os-NL-monthly-200908-201010). Zou Microsoft niet weten hoeveel licenties zij hebben verkocht? Ik zou wel eens willen weten hoeveel illegale kopieën in gebruik zijn.
Opmerkelijk is ook dat bijna 1/3 deel van de Vista gebruikers overgestapt is op Windows 7. Seven kannibaliseert Vista iets sneller dan XP.
Hehe lekker makkelijk scoren wanneer je eerst de winkeliers en leveranciers aan je gebonden hebt zodat consument en bedrijfsleven feitelijk gedwongen zijn om Windows te kopen. Hallo Europa – leest u mee? Er is al jare sprake van koppelverkoop cq gedwongen winkelnering en dat is verboden!
Op mijn nieuwe HP Envy 14 i720 (geweldige laptop trouwens!) was ook Windows 7 voorgeinstalleerd. Ik meen dat de rootdirectory iets van 13 G was. Te bezopen voor woorden natuurlijk: een besturingssysteem + IE + notepad, wordpad en paint (eindelijk vernieuwd ;>) en dat consumeert 13 G aan schijfruimte. Ga na hoeveel bugrommel dat moet zijn.
Het OS had ik meen iets van 1.5 G aan geheugen nodig om kaal te draaien.. pfff. Wat mij betreft is Windows 7 een hoop leuk ogende eye candy bovenop een hoop slecht geprogrammeerde troep.
Dus snel Windows 7 vervangen door Linux.
NB Ik ben geen MS hater, integendeel, MS serverproducten vind ik goed. Desktopprodukten uit Redmond vind ik al jaren reut…
Windows7 is de beste OS (kernel) die M$ tot nu toe op de markt heeft gezet! Dat bedrijven niet overschakelen is een geld kwestie. Maar als ze het eenmaal gedaan hebben dan willen ze niet meer terug. Deze versie is veel eenvoudiger te onderhouden!
En wat betreft linux… leuk spul maar wordt ook alleen gebruikt omdat de goedkoper is! Beter is het zeker niet!
Ik werk met win7 vanaf de eerste beta en heb nog nooit enig probleem gehad.
NB ik kom nog uiit de tijd dat je zelf linux moest compilen per comp/config.
@SatScan, dan adviseer ik toch om eens opnieuw naar linux te kijken. Er is heel wat gebeurd sinds te tijd van 10-tallen floppen Slackware.
Linux draait zeker niet alleen omdat het goedkoper is. Het is niet voor niets dat grote delen van internet draaien op linux/unix servers. En sinds een aantal jaar is ook de desktop een goede en gebruikersvriendelijke omgeving.
@SatScan, Windows Seven is inderdaad in vele opzichten de beste OS (kernel) die MS tot nu toe op de markt heeft gezet. Ik heb ze allemaal gebruikt vanaf Windows 3.0. (Windows 1.0 en 2.0 weken te weinig af van de toenmalige DOS shell en hadden zelfs een negatieve toegevoegde waarde.) Zeker vanaf NT4 was Windows een professioneel OS.
Ik heb ook met Windows Seven gewerkt vanaf de eerste beta en Seven was meteen beter dan Vista, hoewel niet probleemloos.
De power weight ratio is echter steeds slechter geworden. Daar heeft Linux minder last van. Linux is ook veel stabieler en beter te upgraden.
Natuurlijk zijn er veel programma’s waarvan er nog geen Linux versie gemaakt is en andersom. Dat kan soms een probleem zijn, zoals dat ook het geval was met Mac programma’s waarvoor geen goede Windows versie of vervanger te vinden was.
Goedkoper (of lagere TCO) is voor de gebruikers meestal niet de reden om Linux te gebruiken.
Ik sluit me aan bij het advies van Berry. Linux wordt meerdere malen per jaar verbeterd. De verschillen met de vorige versie is minder groot dan bij Windows, maar dat heeft ook z’n voordelen.
“Ernstig” schrijft ook over iets waar ik me erg over verbaasd. Wat zit er allemaal in die 13 Gb?
Het zou toch beter moeten zijn? Dus kleiner, meer geoptimaliseerd en sneller?
Ik kan niet zeggen dat ik erg vrolijk wordt van Windows 7. Het is een kaal vehikel met vierkante wielen. Nederlandse instelling en toch een mm-dd-yy formaat, het rechter paneel van een html-help bestand dat op een server staat blijft een melding geven dat de inhoud geblokkeerd is, het continu wegklikken van waarschuwingen (hier word je helemaal niet goed van), de UAC die programma’s, databases en instellingen volop staat te multipliceren alsof de harde schijf niet groot genoeg is, trage netwerkverbindingen als je 2 PC’s al verbonden krijgt (50% kans), Windows wordt trager naarmate het meer gebruikt wordt, als een programma crasht heeft Windows geen grip meer op haar eigen werking en kun je koffie gaan drinken, enz…
3 jaar geleden heb ik vanwege deze problemen maar een iMac gekocht. Het kan blijkbaar ook anders. Windows is een kaal systeem met alleen maar een uitgekleed e-mail programma en een browser. Met de Mac kan een gebruiker meteen aan de slag: adresboek, agenda, e-mail, browser, fotobibliotheek, videobewerking, websites bouwen, PDF’s afdrukken en bekijken, back-up.
3 jaar geleden werkten al mijn kennissen nog met Windows XP, maar nu hebben de meesten een (i)Mac(Book). Zelfs de meest verstokte Windows kennis die niets van een Mac moest weten, is onlangs tot mijn grote verbazing overgeschakeld.
Volgens mij is het een aflopende zaak met Windows zoals het nu werkt. Mac en Ubuntu hebben betere papieren voor de toekomst.
@Hubert: Je vergeet de verschrikkelijke slechte GUI te noemen. Ik zit nu achter een W7 machine. Het is echt heel suf.