Onderzoeker Marieke Huisman van het onderzoeksinstituut Centrum voor Telematica en Informatietechnologie (CTIT) krijgt 1,3 miljoen euro om een technologie te ontwikkelen die helpt voorkomen dat bij het bouwen van software fouten worden gemaakt. De subsidie is afkomstig van het agentschap European Research Council (ERC). Huisman gaat met het bedrag de komende vijf jaar onder andere twee assistenten en twee onderzoekers aannemen.
Het CTIT waarvoor Huisman werkt, is een onderdeel van de Universiteit Twente. De onderzoeker gaat proberen met wiskundige modellen ervoor te zorgen dat software vaker foutloos ontwikkeld wordt. Dat gebeurt gedeeltelijk ook met programmeertaal Java, maar de onderzoeker wil die techniek uitbreiden en toepasbaar maken voor andere soortgelijke programmeertalen.
Multi-core processoren
‘Computers worden steeds sneller en kunnen steeds meer’, aldus Huisman. ‘Toch lijkt de grens zo langzamerhand bereikt te zijn. Het is niet meer mogelijk om processoren nog sneller te laten werken.’ Om dat probleem op te lossen, zouden steeds vaker multi-core processoren gebruikt worden om tegelijkertijd berekeningen te doen. Om ervoor te zorgen dat een programma goed werkt, moet de software op de processor beschrijven welke berekeningen tegelijkertijd gedaan kunnen worden. Daar gaat volgens Huisman nog wel eens iets mis. Haar onderzoek moet daar dus verandering in brengen.
De ERC kijkt bij het toekennen van de subsidie naar de inhoud van het onderzoeksvoorstel en de kwaliteiten van de onderzoeker.
Marieke Huisman
Huisman is onderzoeker bij de vakgroep Formal Methods & Tools van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica en het onderzoeksinstituut CTIT. Ze werkt sinds 2008 aan de Universiteit Twente. Voordat ze in Twente kwam, deed ze onder andere onderzoek bij een onderzoeksinstituut in Frankrijk en aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.