Hoe kan er bij Desktop as a Service (Daas)-oplossingen voor gezorgd worden dat ook alle specialistische applicaties en data beschikbaar zijn. In het kort betekent DaaS dat de desktop voor de eindgebruiker als een service, of dienst, wordt aangeboden. Dit kan natuurlijk in allerlei varianten zijn met elk hun specifieke eigenschappen.
Het doel van Daas-toepassingen is om beheer van de ict-omgeving zeer voorspelbaar als een abonnement af te nemen. De DaaS-klant hoeft dan niet meer zelf een it-bedrijf binnen de eigen organisatie te runnen met alle, onvoorspelbare, kosten van dien. De Daas-desktop biedt tegen een vast bedrag de beschikbaarheid en functies die zijn afgesproken met de desktop leverancier. Zoals water uit de kraan en stroom uit het stopcontact.
Vaak wordt DaaS in één adem genoemd met cloud computing, maar dit hoeft niet hetzelfde te zijn. Bij totale cloud computing komen alle onderdelen die een eindgebruiker nodig heeft 'uit de cloud'. Dit is dus inclusief data en beheer. De klant of eindgebruiker heeft dan geen idee waar de data en applicaties vandaan komen. DaaS kán volledig uit de cloud komen, maar is niet per definitie noodzakelijk.
In de meer moderne DaaS-producten is te zien dat daar de voordelen van de cloud en de voordelen van eigen beheer samenkomen.
De kale desktop met Windows 7 look and feel komt ergens uit de cloud. De gebruiker weet niet waar de desktop draait en hoeft dat ook niet te weten. De desktop is vanaf iedere locatie met een Internetverbinding op ieder apparaat te benaderen.
Vervolgens worden de applicaties en data in deze desktop aangeboden vanuit een mogelijk aantal verschillende bronnen:
- De applicaties of data kunnen uit een (andere) cloud komen. Denk hierbij aan een DaaS-desktop met een Gmail account of Microsoft Office 365 toepassingen.
- De applicatie en data kunnen deels vanuit de cloud komen, maar verbinden naar een locatie die bekend is bij de klant of eindgebruiker. Denk hierbij aan een Outlook op de DaaS-desktop die verbindt naar een Exchange server op de locatie van de klant of een Oracle front-end die verbindt naar de database op de klantlocatie.
In deze scenario's worden de public en private cloud met elkaar verbonden.
Voordelen zijn dat de klant niet hoeft te investeren in de basis infrastructuur. De it-organisatie van de klant hoeft zich niet bezig te houden met de nieuwste patches in Windows of bugs in Internet Explorer. De bulk van dit werk is uitbesteed en de eigen it-afdeling kan verkleinen.
Waar het echter gaat om zeer specifieke zaken die dicht bij de bedrijfsvoering liggen, dan wordt volledig uitbesteden vaak lastig. Denk hierbij aan instanties die van de Nederlandsche bank moeten weten waar bepaalde data zich bevindt of aan gemeentes die aan regels gebonden kunnen zijn.
Ook speciale kennis die nodig is om een bepaalde applicatie te beheren kan beter in huis gehouden worden dan uit te besteden aan een partij die geen relatie met de specifieke bedrijfstak heeft.
In een moderne DaaS-oplossing worden de kosten laag en voorspelbaar gehouden door basisfuncties uit de cloud te halen, maar blijft de kwaliteit hoog door te combineren met bedrijfseigen, specifieke kennis uit de eigen private cloud.
Desktop-per as a Service. Geimplementeerd door een Rus of aziaat. Voor 5 roebel per uur neemt Pcski de desktop van Klaas over.
@Eindpunt:Klaas ????
K.L. as a service, die kende ik nog niet
Overigens ken ik DAAS vooral als een irritant beestje dat flink kan steken (zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Dazen)
Maar alle gekheid op een stokje: het lijkt erop dat we tegenwoordig alles “as a service” aan moeten bieden, anders is het niet hip en trendy meer.
Misschien moeten we eens een AAS – ABC maken:
A-aas architecture as a service
B-aas backbone as a service
C-aas computable as service
D-aas desktop as a service
enz enz
enz enz enz
Alweer een comedian . . ?
Ik dacht meer aan desktop windows as a service, kort dwaas.
Rest 1 vraag om een applicatie in een browser te draaien is toch een pc nodig? Heeft die geen beheer nodig, geen patches, geen updates? Of hangt men die zonder antivirus zo aan internet?
Mooi verhaal, te mooi.
Je was me voor Jan 🙂
Ik zat eerder aan Desktop & Workplace As A Service aan te bieden. Als je echt niet meer weet wat je doet, kan ook Virtualisatie As A Service aangeboden worden.
M AAS Management as a servicve ?
LAA(R)S
Lunacy As A Ridicule Service 🙂