Ict-beheerders van Ictro (het Ict-bedrijf van de Rechterlijke Organisatie) hoeven niet verplicht over te stappen naar een marktpartij nu het technisch beheer van het Openbaar Ministerie (OM) wordt uitbesteed. Dat heeft de directie van Ictro in nauw overleg met het OM en de Rechtspraak besloten. Wel mogen medewerkers straks vrijwillig overstappen naar de outsourcingspartner. Omdat er geen sprake meer is van een personele reorganisatie is een sociaal plan niet meer nodig.
Het OM en de vakbonden discusseerden over een deel van de beheerders van Ictro dat over zou gaan naar een nog te kiezen marktpartij. Het OM hield vast aan een verplichte overgang naar zo'n marktpartij. Volgens de bonden was het niet mogelijk ambtenaren te dwingen naar de markt over te stappen.
Aan die discussie is een einde gekomen, laat het OM weten. Al het personeel blijft binnenboord. Ictro Sterk (de nieuw op te zetten ict-tak) verwacht de komende jaren genoeg werk te kunnen uitvoeren voor de Rechtspraak en derden, waaronder het OM, om alle arbeidsplaatsen te kunnen behouden.
Uitbesteden
Ictro beheert, onderhoudt en ondersteunt met zo'n 350 man de applicaties en de netwerken van de Rechtspraak en het OM (vormen samen de rechterlijke organisatie). Het OM trekt zich echter terug als eigenaar uit Ictro, bouwt de eigen it-afdeling uit en besteedt het technisch beheer uit.
In het kader van de ontvlechtingafspraken zou een deel van de 125 Ictro-automatiseerders die mee gaan naar het Openbaar Ministerie moeten overstappen naar een nog te selecteren marktpartij. Na de discussie met de vakbonden wordt daar nu vanaf gezien. Volgens Ictro, het OM en de Rechtspraak vervalt de noodzaak tot een personele reorganisatie op het gebied van technisch beheer. Omdat alle beheerders hun aanstelling kunnen behouden binnen Ictro is verder overleg met de vakbonden om te komen tot een Sociaal Plan niet meer nodig, aldus deze partijen.
Vrijwillig
Een vrijwillige overstap kan overigens wel. Het Openbaar Ministerie biedt aan beheerders die over willen stappen naar de markt, de mogelijkheid om hun werkzaamheden aldaar uit te uitvoeren. Afspraken hierover legt het OM vast in het nog op te stellen contract met de te selecteren marktpartij. De aanbesteding voor de uitbesteding loopt nog, waardoor het OM nog geen verdere uitspraken kan doen over deze afspraken.