Eind jaren zeventig schreef Rob Hooghiemstra zijn administratieve software op een Durango, een concurrerend platform voor de in die tijd populaire minicomputers. Voor zijn activiteiten startte hij in 1985 het bedrijf DSA: Dutch Software Applications. Na de opkomst van Windows stapte hij over op de standaardoplossing van Navision. Het leidde uiteindelijk tot de oprichting van DSA Vision. DSA is na 25 jaar als automatiseerder niet meer weg te denken uit de wereld van vastgoed en volkshuisvesting.
DSA Vision, opgericht door Rob Hooghiemstra, is al ruim twintig jaar actief en maakte in 2001 vanuit de commerciële vastgoedsector de sprong naar de woningcorporatiemarkt. De oorsprong van het bedrijf gaat echter terug tot eind jaren zeventig, vertelt Ted Ober, lid van het managementteam. Hooghiemstra liet zich in die tijd inhuren als programmeur, maar ontwikkelde daarnaast een eigen administratief softwarepakket. Daarvoor gebruikte hij spullen van Durango Systems, een multuser-computer die eind jaren 1970 de concurrentie aanging met mini-computers, maar het uiteindelijk aflegde tegen de pc van IBM. ‘Een van zijn eerste klanten was ABC Vastgoed Beheer in Arnhem. Rob zette in 1985 het bedrijf DSA op, waarmee hij met zijn software vooral de commerciële vastgoedmarkt bediende.’
Commercieel vastgoed
De verandering van de DOS- naar de Windows-omgeving was voor hem aanleiding na te denken of hij zijn software opnieuw moest bouwen of juist aansluiting moest zoeken bij een standaardpakket. Op dat moment kwam Navision in beeld, het Deense softwarebedrijf dat een op Microsoft gebaseerde en gecertificeerde standaardoplossing voor enterprise resource planning (erp) op de markt bracht. Hooghiemstra koos voor Navision en lanceerde in 1998 het product OGMS. Klanten konden overstappen naar dit Onroerend Goed Management Systeem. Om de banden met Navision te benadrukken bracht hij in 1999 deze activiteiten onder in DSA Vision. ‘Voor een klein bedrijf is het een moedige stap geweest om feitelijk opnieuw te beginnen met je software. Het kost toch een paar jaar voordat zo’n pakket helemaal af is. We hebben vooral in het begin nachten doorgehaald om een Navision-versie voor het vastgoed te realiseren’, aldus Ober.
Corporaties
OGMS vormde de basis voor het latere Empire, de bedrijfssoftware voor de woningcorporatiebranche. DSA Vision maakte deze versie met hulp van de Rotterdamse corporatie Woonbron. Die zocht in 2000 na een fusie naar een nieuw geïntegreerd pakket dat de bedrijfsprocessen op een bredere manier kon ondersteunen. Op advies van Kpmg legde Woonbron in 2001 contact met DSA. Samen ontwikkelden ze de eerste versie van Empire. ‘Andere, meer vooruitstrevender woningcorporaties volgden deze ontwikkeling met interesse’, weet Ober nog. ‘Nadat Woonbron Empire in 2002 in gebruik nam volgden partijen als Saen Wonen, Sité en In-Groningen dat nu Lefier heet. In 2006 sloten we een contract met Staedion, de grootste woningcorporatie in de regio Den Haag en Futura, een inkoopcombinatie van een aantal woningcorporaties in Noord-Brabant.’
Microsoft
Een belangrijke mijlpaal was de overname van Navision door Microsoft in 2004. Volgens Ober is dit de ontwikkeling van het softwareproduct ten goede gekomen. ‘Er kwam veel meer kapitaal beschikbaar voor investeringen. Neem nu de huidige roadmap in Dynamics-technologie: die loopt tot 2018. Als DSA Vision zijn we daar ook bij betrokken en leveren we input.’ Ober wijst er op dat met de overname de continuïteit van Navision werd gewaarborgd. Dat geldt ook voor partners, vult directeur/eigenaar Flip Goudsmit aan. ‘Mocht een partner omvallen dan is Microsoft verplicht om de onderhoudscontracten en operationele ondersteuning onder te brengen bij andere Navision-partners.’
Nieuwe eigenaar
In 2008 trok Hooghiemstra zich terug en verkocht hij DSA Vision aan Goudsmit, die toen nog zelfstandig organisatie-adviseur was, gespecialiseerd in fusie- en integratieprocessen. Rond 2005 raakte Goudsmit actief in de bouwwereld, onder andere bij de branchevereniging Bouwend Nederland en projectontwikkelaar Kristal, waarvan diverse corporaties uit de Randstad aandeelhouder zijn.
Goudsmit leerde zo de corporatiewereld kennen en leverde advies in het fusietraject rond Zayaz uit Den Bosch. Bij deze woningbouworganisatie werd DSA Vision de it-leverancier. ‘Via Zayaz leerde ik Rob Hooghiemstra kennen. Hij wilde zich bij DSA Vision terugtrekken als eigenaar/bestuurder. Voor mij was het een realisatie van een lang gekoesterde droom een eigen bedrijf te runnen en ik heb toen DSA Vision van hem overgenomen. Met mijn organisatiekennis wil ik de klanten van DSA Vision helpen het maximale uit ons product te halen.’ Overigens is Hooghiemstra niet helemaal van het toneel verdwenen. Hij is nog aandeelhouder van Global Solutions, dat nog steeds software voor bedrijfsadministraties levert en samenwerkt met DSA Vision.
Cijfers
Bij het Hoofddorpse DSA Vision werken ongeveer vijftig mensen. De omzet kwam in 2009 uit op zo’n zes miljoen euro (2008: 6,4 miljoen). Dit jaar verwacht Goudsmit een omzet van circa zeven miljoen euro.