Volgens een onderzoek van de Linux Foundation zijn steeds meer bedrijven van plan Linux-servers aan te schaffen in plaats van Microsoft-servers. Volgens de directeur van Linux-serverleverancier Red Hat kiezen bedrijven vaker voor open source en Linux vanwege de crisis die ze dwingt tot kostenbesparingen.
De Linux Foundation baseert zich op een onderzoek waaraan 2000 respondenten aan meededen. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Yeoman Technology Group. Daaruit blijkt dat 76,4 procent van de grootste bedrijven van plan zijn hun Linux-servercapaciteit te verhogen. Dat is meer dan de 41,2 procent die zegt voor meer Microsoft-servertechnologie te gaan. Volgens het onderzoek is 40 procent van de ondervraagden van plan in de toekomst met minder Microsoft-technologie te werken of niet meer te investeren in nieuwe platformen.
Volgens het onderzoek staan bedrijven positief tegenover Linux. 85 procent is tevreden over de ontwikkelingen rond de open source code. Linux is verder dominant in cloud-diensten. Meer dan een op de zeven bedrijven maakt gebruik open source platformen. De groei van Linux komt door de goede technologie, lage total cost of ownership (tco) en sterke beveiliging, aldus het onderzoerksbureau.
De onderzoekers wijzen er echter op dat Linux niet altijd zaligmakend is. Zo zijn er problemen bij het vinden van goede beheerders die Linux-systemen kunnen installeren en beheren. Verder is er relatief gezien weinig keuze in hardware waarop Linux vooraf is geïnstalleerd. Linux wordt bijvoorbeeld vrijwel altijd gebruikt voor high-performance computing (hpc). Maar minder in x86 servers.
Red Hat
Linux-leverancier en opensourcespecialist Red Hat zegt te merken dat meer bedrijven open source en Linux-software kopen. Red Hat heeft goede zaken gedaan in het tweede kwartaal van 2010, meldt ceo Jim Whitehurst. Red Hat scoorde een omzet van 219,8 miljoen dollar. Dat is twintig procent hoger dan in dezelfde periode van een jaar geleden. De winst bedroeg 23,7 miljoen dollar. Whitehurst zegt dat Red Hat goede zaken doet rond contractverlengingen, JBoss middleware en de upgrades die nodig zijn op servers. Verder verwacht hij de komende tijd meer groei in cloud- en virtualisatie-oplossingen. De toenemende vraag naar Linux-software komt volgens hem doordat bedrijven steeds vaker beperkte budgetten hebben vanwege de crisis. Daardoor kiezen ze vaker voor open source en Linux server software. Veel grote bedrijven hadden al Linux in serverruimtes. Dat leidt volgens Whitehurst tot een domino-effect, waarbij andere bedrijven meer interesse tonen in open source en Linux-software. Aan de andere kant is het ook zaak om veel tijd in te steken in het overtuigen van bedrijven van het nut van open source en Linux. ‘Bedrijven moeten uit hun comfortzone worden gehaald.’