De Global Retail Theft Barometer (Diefstal Barometer), de grootste wereldwijde studie over winkelcriminaliteit in de detailhandel, onthult dat winkeldiefstal een steeds groter probleem wordt voor de Nederlandse winkelier. De schade als gevolg van winkeldiefstal steeg voor het derde jaar op rij in Nederland en vormt een steeds grotere verliesfactor voor winkeliers. 49,9 procent van de totale winkelcriminaliteit, een bedrag van 578 miljoen euro, is toe te schrijven aan winkeldiefstal.
Een derde (32,3 procent) van de Nederlandse winkeliers ervoer het afgelopen jaar een stijging in winkeldiefstallen. Dat is na Italië (35,1 procent) het hoogste percentage van West-Europa. Positief is dat de totale schade als gevolg van winkelcriminaliteit voor de Nederlandse winkeliers afgelopen jaar met 3,2 procent daalde.
Nederlandse winkeliers ondervinden dit jaar een schade door winkelcriminaliteit van 1,159 miljard euro. Dat is 38 miljoen euro minder dan in 2009 (-3,2 procent) en ligt in lijn met de wereldwijde daling van winkelcriminaliteit. Toch is er een opvallend verschil. In Europa nam de schade door winkeldiefstal procentueel maar licht toe, na de stijging veroorzaakt door de economische recessie in 2009. In Nederland is dit niet het geval. Winkeldiefstal neemt er behoorlijk toe (van 48,5 procent van de totale winkelcriminaliteit in 2009 naar 49,9 procent in 2010). In Nederland is winkeldiefstal als deel van de totale winkelcriminaliteit de voorbije drie jaar aan een steile opmars bezig. Terwijl de Nederlandse cijfers de voorbije jaren rond het Europese gemiddelde lagen, liggen ze daar nu ver boven.
Ronald Baars, algemeen directeur Checkpoint Systems Benelux, verduidelijkt: "Nederlandse retailers investeren in winkelbeveiliging als ze hun winstmarges willen beschermen. Dat deden ze het afgelopen jaar dan ook. Ze investeerden 6,9 procent meer in winkelbeveiliging dan het jaar ervoor. Dat verklaart de daling in schade als gevolg van winkelcriminaliteit in Nederland. De studie geeft wel aan dat winkeldiefstal als probleem elk jaar erger wordt in ons land. tegenwoordig maakt winkeldiefstal bijna de helft uit van de totale schade die Nederlandse winkeliers jaarlijks verliezen, namelijk 578 miljoen euro. Dat is 2,1 procent boven het Europese gemiddelde."
Stijging in winkeldiefstal
De diefstalbarometer tekent wereldwijd een daling op in de schade door winkelcriminaliteit bij winkeliers, nadat deze eerder steeg tijdens de recessie in 2009. Het wereldwijde schadepercentage daalde het voorbije jaar met 5,7 procent (van 1,43 procent naar 1,36 procent op de detailhandelsomzet). Dit betekent een wereldwijd verlies van 87,5 miljard euro voor winkeliers. In alle ondervraagde landen nam de schade het voorbije jaar af, behalve in Brazilië (+1,2 procent). De schade door winkelcriminaliteit daalde het sterkst in de regio’s Noord-Amerika (-7,0 procent) en het Midden-Oosten/Afrika (-5,9 procent). In Europa tekent de studie een daling op van -4,4 procent. De schade door winkelcriminaliteit was het hoogst in India, hoewel het land ook de grootste daling vertoont (-15 procent: van 3,2 procent naar 2,72 procent), gevolgd door Marokko en Brazilië (beide 1,64 procent). Taiwan (0,87 procent), Hongkong (0,91 procent) en Oostenrijk (0,97 procent) ondervinden de laagste schade door winkelcriminaliteit. Ondanks de daling leeft bij 31,1 procent van de retailers wereldwijd het gevoel dat effectieve winkeldiefstal en pogingen tot diefstal in 2010 toenamen. In Europa delen 30,2 procent van de winkeliers dit gevoel. In Nederland ligt dat percentage op 32,3 procent.
Ronald Baars tempert het optimisme: "De schade door winkelcriminaliteit mag dit jaar dan wel gedaald zijn, de jaarlijkse extra kosten voor een huishouden uit een van de 42 landen, die deelnamen aan de studie, bedraagt 152 euro. Een Europees gezin betaalt 140,65 euro per jaar bovenop de aankoopprijs, een Nederlands gezin jaarlijks 185 euro extra."
Winkeldiefstal blijft belangrijkste bron van verlies
De diefstalbarometer definieert vier categorieën van schade als gevolg van winkelcriminaliteit: diefstal door klanten, diefstal door personeel, schade als gevolg van interne fouten en schade door leveranciers. De proportionele rangorde van de categorieën is wereldwijd identiek.
In Nederland nam in 2010 het probleem winkeldiefstal alleen nog maar meer toe. Winkeldiefstal is wereldwijd nog altijd goed voor een verlies van 37 miljard euro en 15,8 miljard in Europa. Diefstal door personeel komt op de tweede plaats. Europese retailers verliezen er 10 miljard euro door (29,8 procent van de totale schade). Interne fouten en administratieve zaken vormen de derde verliesbron. In Europa bedraagt dit verlies 5,7 miljard euro. Het resterende deel van de totale schade (in Europa een bedrag van 1,9 miljard euro) wordt toegeschreven aan leveranciers of fabrikanten.
Tien jaar onderzoek
De diefstalbarometer bestaat nu tien jaar in Europa. Een terugblik op de voorbije jaren leidt tot twee opvallende conclusies:
1. De Europese gemiddelden van schade als gevolg van winkelcriminaliteit daalden aanzienlijk. In de periode 2000-2005 lag het Europese verlies nog rond 1,38 procent van de omzet. In de periode 2005-2010 schommelden de percentages rond 1,26 procent.
2. Schade als gevolg van winkelcriminaliteit evolueert volgens cycli van vijf jaar: een stijging gedurende twee of drie jaar met een piek, gevolgd door een sterke daling. De piekjaren blijken periodes te zijn met een lage economische activiteit, zoals het recessiejaar 2009.