In de strijd om de beste business case van 2009 zond Parentix het project 'Eerste datacenter van de toekomst in Nederland' in. Het project en bijbehorende business case gaan in op de alleerste implementatie van het Cisco Unified Computing System bij Parentix.
Parentix is een Nederlandse Business Applicatie Hosting Provider die voor bedrijven onderhoudsvrije werkomgevingen via internet creëert. Parentix biedt zowel de softwareapplicaties, de hostingplatforms als een totaal onderhoud- en beheerpakket. Het bedrijf richt zich op organisaties met vijf tot vijfhonderd medewerkers die automatisering als faciliteit beschouwen ter ondersteuning van de bedrijfsvoering. Pieter Gabes van Parentix: 'Wij hanteren een cloud strategie. Een hypermoderne infrastructuur is daarvoor van groot belang. Technologische trends worden daarom op de voet gevolgd. We willen voorop lopen. Onze manier van werken wordt gekenmerkt door flexibiliteit, schaalbaarheid, beheersbaarheid, zelfservice, kortlopende contracten en vaste kosten per gebruiker per maand. Organisaties hoeven geen investeringen te doen in licenties en een hardwarepark.'
Eerste
Virtualisatie van de infrastructuur is de manier voor Parentix om een 100 procent cloud hosting strategie te realiseren. Gabes: 'Gezien ons productportfolio is er echter altijd sprake geweest van grote SQL- of Exchange-componenten. Deze applicaties vereisen een hoge in- en output en konden tot op heden niet op gevirtualiseerde omgevingen draaien. Het opbouwen en beheren van dergelijke klantomgevingen is complex en vereist technische specialisatie en tijd. Servers worden zwaar belast, stroom in de datacenters is duur en bovendien beperkt beschikbaar. Deze noodzakelijke infrastructurele investeringen dwongen klanten alsnog tot langlopende contracten, hoge opstartkosten en een minder flexibele oplossing. Met het Cisco Unified Computing System zou dit echter tot het verleden behoren.'
Na de introductie van het Cisco Unified Computing System (UCS) was dit in eerste instantie niet in Europa verkrijgbaar. Toch ging Parentix direct in gesprek met de leverancier. Zodra levering wel mogelijk was heeft het bedrijf een opdracht geplaatst. Parentix is hierdoor het eerste Nederlandse bedrijf dat heeft gekozen voor Cisco UCS.
Upgraden
Telindus-ISIT dat als eerste is gecertificeerd voor UCS ontwierp en implementeerde de totaaloplossing ondermeer met Cisco Nexus switches, virtualisatiesoftware VMware vSphere en NetApp storageplatform. Het projectteam bestaande uit zeven verschillende specialisten heeft in totaal 70 dagen besteed aan de implementatie van Cisco UCS. Verschillende fases zijn doorlopen. Allereerst is de storage opgeleverd. Daarna is de Core switching infra vervangen door Cisco Nexus 10GB ethernet componenten. 'Dit was een van de belangrijkste redenen van Parentix om voor deze oplossing te kiezen', vertelt Gabes. 'Hierdoor was het gelijk mogelijk om de bestaande redundant verbinding tussen de datacenters te upgraden.' Vervolgens is de hardware geplaatst waarna tenslotte de UCS management software geïmplementeerd is.
Vernieuwend voor Parentix is volgens Gabes de gebruikte technologie. Naast de Cisco UCS software zelf zijn dit Cisco UCS blades, Intel Xeon 5500 Nehalem processoren , 64 bits NetApp storage, 10GB ethernet, Cisco Nexus 1000v en 5000V componenten en de VMware vSphere.
Mis
Om zo min mogelijk risico te lopen is het Cisco UCS platform in eerste instantie opgezet naast de bestaande infrastructuur. Hierdoor zijn de bestaande componenten niet of nauwelijks betrokken bij de implementatie. Volgens Gabes cruciaal om de performance en beschikbaarheid voor gebruikers van de huidige infrastructuur te kunnen blijven garanderen. Een ander belangrijk onderdeel van de oplevering is de integratie met de operationele afdelingen van Parentix. Hierbij gaat het voornamelijk om de rechtenstructuur voor het beheer, maar ook het aanpassen van procedures voor support en engineering en verschillende trainingen.
Zoals bij de meeste projecten gingen er ook een aantal zaken mis. Gabes: 'Sommige netwerkcomponenten ontbraken en we hebben problemen gehad met de levering van onderdelen en kleine fouten in de configuraties. Doordat er scherpe deadlines waren gesteld heeft dit de et project op bepaalde momenten extra onder spanning gezet.' Het hanteren van de scherpe deadlines was volgens Gabes echter noodzakelijk vanwege de zware belasting van het bestaande Parentix platform. 'Groei was niet mogelijk zonder grote investeringen met een te korte terugverdientijd. Alle partijen kijken tevreden terug op de samenwerking. Bovendien blijft Telindus-ISIT verantwoordelijk voor support in de eerst komende drie jaar.'
Centrale beheerinterface
Het nieuwe Cisco UCS platform levert Parentix en zijn klanten volgens Gabes verschillende voordelen op. 'Ten eerste kunnen de hoge in- en outputsystemen, zoals SQL en Exchange, nu wel gevirtualiseerd aangeboden worden. Hierdoor kunnen de resources flexibel worden toegewezen en is Parentix in staat om meer schaalbare contracten aan te bieden aan zijn klanten tegen vaste lage maandkosten', zegt hij. ' Ten tweede wordt het beheer van de datacenterarchitectuur aanzienlijk eenvoudiger. Zaken als storage, het aanmaken van Vlan's en het opbrengen van virtual machines kunnen nu vanuit één beheerinterface geregeld worden.' Op termijn zullen deze handmatige werkzaamheden steeds meer geautomatiseerd verlopen. Wat volgens Gabes resulteert in een minder foutgevoelig proces en kortere doorlooptijden. 'Ook kunnen beschikbare hardware resources maximaal worden gebruikt. Hierdoor kan Parentix bijvoorbeeld met dezelfde hoeveelheid stroom aanzienlijk meer klanten bedienen. Daarnaast kan Parentix veel makkelijker piekbelastingen op bepaalde momenten van de dag opvangen. Dit alles resulteert in lagere kosten en een nog hogere servicegraad van de dienstverlening voor de klanten van Parentix met een hoge mate van zelfservice en flexibiliteit.'
Aangezien het Cisco UCS met een centrale beheerinterface werkt zal deze geïntegreerd moeten worden met de bestaande beheerssystemen van Parentix. In een vervolgfase zal dit project opgestart worden waarbij het centrale controleplatform de aansturing en reporting zal verzorgen voor het gehele UCS-platform.