Management buyouts in de Nederlandse ict-markt rukken op. Dat blijkt uit het kwartaaloverzicht van overnames, fusies en deelnemingen dat Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) samenstelt met hulp van Computable. De tijd is er rijp voor; er is weer kapitaal beschikbaar. Voor managers die van een eigen bedrijf dromen, liggen er kansen, aldus het financieel adviesbureau.
Het afgelopen derde kwartaal leverde 41 geregistreerde transacties op. Dat is evenveel als in het eerste en tweede kwartaal van 2010 en meer dan in het derde kwartaal van 2009 (37 transacties). Kortom, stelt het financieel adviesbureau, de wil om te kopen is ook na de zomer stevig aanwezig. ‘Het is de tijd van de management buyouts’, stelt Ramon Schuitevoerder, adviseur van MBCF, vast. ‘Bij zo’n kwart van de geregistreerde deals in het derde kwartaal van 2010 gaat het om het uitkopen van een onderdeel van een bedrijf. Manager, grijp je kans, zou ik willen zeggen. Dit geldt niet alleen voor de ict-sector, maar zie je ook in andere branches.’
Volgens Schuitevoerder is er momenteel genoeg kapitaal beschikbaar om zulke uitkooptransacties te ondersteunen, mits het een goede business case betreft. Bijvoorbeeld bij banken die na de financiële crisis lang op hun geld hebben gezeten en nu steeds meer bereid zijn financieringen te verstrekken. Ook investeringsfondsen en private equity-partijen, die geld hebben opgehaald bij financiële instellingen en particuliere investeerders, zijn op zoek naar goede transacties.
Uitkoop
Een kans op een managementuitkoop doet zich voor als een bedrijfsonderdeel bij zijn moedermaatschappij niet tot de kernactiviteiten behoort of in het nauw dreigt te raken. Bijvoorbeeld als een fusie niet goed uitpakt, zoals bij Valori waar vanaf begin juli de it-architectuur- en projectactiviteiten verder zijn gegaan onder de naam Cerios. Of als de moedermaatschappij in geldnood zit en niet-kernactiviteiten afstoot, zoals Ordina met Integer en Superp met Valor. Een managementdoorstart vanuit een faillissement behoort eveneens tot de mogelijkheden, zoals bij e-readerfabrikant iRex Technologies (gaat verder als IRX Innovations) is gebeurd. Ook bij beperkte synergievoordelen tussen moeder en dochter is het vaak economisch interessanter de wegen te scheiden.
Strategie
In het afgelopen derde kwartaal waren er verder weer volop strategische acquisities zichtbaar, vertelt collega-adviseur Kevin Driesen. Zo versterkte Sogeti zich met SAP-dienstverlener Uphantis, koos Qurius voor een kleine Duitse overname (Evidanza) op het gebied van business intelligence en nam systeembeheerleverancier Quest Software het bedrijf Völcker Informatik AG over, eveneens uit Duitsland. Ook vielen er meer internationale deals te noteren, zoals bedrijfssoftwareleverancier Unit4 die de overnamestrijd om de Poolse branchegenoot Teta won van de Britse concurrent Sage, en Imtech ICT dat in Oostenrijk zaken deed (SAP-dienstverlener Sapphir IT & Consulting).
‘Ook buitenlandse bedrijven lieten zich weer gelden’, meldt Driesen. Hij doelt bijvoorbeeld op Tech Data, dat Triade Holding overnam, een distributeur die actief is in de Benelux en Denemarken. De Amerikaanse salarisverwerker ADP slaagde in het aankopen van de salarisverwerkende tak van Logica in Nederland. ‘Ik wijs ook nog op het Amerikaanse webmarketingbedrijf Comscore dat Nedstat, leverancier van webstatistieken, kocht. Dit is een voorbeeld van een exitstrategie van investeerder Prime Technology Ventures. Die wilde na een aantal jaren zijn investering (samen met het management) in Nedstat te gelde maken en vond in Comscore een strategische koper.’
Rfid
Een echt internationale transactie met een Nederlands tintje in het derde kwartaal van 2010 was de acquisitie van de rfid-fabrikant Smartrac door de Nederlandse tak van de Amerikaanse investeringsmaatschappij One Equity Partner (onderdeel van zakenbank JP Morgan). Smartrac, waar zo’n drieduizend mensen werken, is oorspronkelijk gestart in Thailand, maar houdt hoofdkwartier in Amsterdam.
Opvallend
Driesen constateert verder dat er ook in dit derde kwartaal niet zo veel boedelopkopen vanuit een bankroet hebben plaatsgevonden. Dat effect blijft op de Nederlandse ict-markt beperkt. Tot de meer opvallende transacties in het derde kwartaal behoren nog de aankoop van internetdienstverlener BBned, onderdeel van Telecom Italia, door Tele2, de fusies tussen de hostingbedrijven Pins en IS, en de Braziliaanse aankoop van Wheb Sistemas, een leverancier van medische informatiesystemen, door Philips.
De MBCF-adviseur noemt ook nog twee transacties waaruit blijkt dat de traditionele mediabedrijven steeds dichter tegen de ict-sector aanschurken. Zo nam Wolters Kluwer het in Brussel gevestigde FRS Global over, een internationale aanbieder van oplossingen op het gebied van financiële regelgeving en risicomanagement. Ook stak investeerder Peak Capital samen met de participatiemaatschappij NOM geld in webbedrijf Catawiki, dat het Nederlandse antwoord op eBay moet worden. ‘Achter Peak Capital zit investeerder Willem Sijthoff, die eerder Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio ondersteunde’, aldus Driesen.