Het grootste deel van de zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) ziet niets in het afspreken van minimumtarieven. Vooral freelance ict’ers zouden zulke afspraken niet zien zitten. Dat blijkt uit een peiling van belangenbehartiger FNV Zelfstandigen.
De tarieven zijn door de financiële crisis onder druk komen te staan, waardoor sommige freelancers zich afvragen of het hanteren van een minimumtarief een oplossing zou kunnen zijn, aldus de vakbond. Toch lijken de meeste eenpitters weinig te voelen voor een minimumtarief.
Ruim twee derde van de freelancers geeft aan daar niet mee te willen werken. Onder ict’ers is dat percentage nog hoger: bijna driekwart van de freelancers is tegen tariefafspraken. Volgens FNV Zelfstandigen laten de onderzoeksresultaten zien dat keuzevrijheid, onafhankelijkheid en meer markttransparantie de belangrijkste redenen zijn om tegen afspraken over minimumtarieven te zijn. Zulke overeenkomsten zouden niet passen bij het ondernemerschap. Ook zou het voor zelfstandigen moeilijker worden zich te onderscheiden van concurrenten.
Acquisitiekracht
Vakbondsdirecteur Linde Gonggrijp: ‘We merken dat veel opdrachtgevers hun inkoopmacht misbruiken om systematisch tarieven te bepalen of flink naar beneden te drukken.’ Zzp’ers die dit willen voorkomen, moeten volgens Gonggrijp marktmacht opbouwen door samen te werken. ‘Met steeds meer zzp’ers op de markt en de toenemende rol van internet en social media kunnen tarieven en voorwaarden openbaar worden gemaakt’, zegt ze. ‘Dit versterkt de acquisitiekracht van zzp’ers.’
Freelance ict’ers lijken de laatste tijd meer vertrouwen te krijgen in de arbeidsmarkt. Uit diverse onderzoeksgegevens blijkt dat het aantal opdrachten dat ze krijgen, toeneemt. Ook de zelfstandigen zelf melden dat hun opdrachtenportefeuille weer voller wordt.
FNV Zelfstandigen ondervroeg ruim 14.000 freelancers in diverse sectoren. Onder de geënquêteerden waren ongeveer 1550 freelance ict’ers