Het grootste deel van de zelfstandigen zonder personeel (zzp) ziet niets in het afspreken van minimumtarieven. Vooral freelance ict'ers zouden zulke afspraken niet zien zitten. Dat blijkt uit een peiling van belangenbehartiger FNV Zelfstandigen.
De tarieven zijn door de financiële crisis onder druk komen te staan, waardoor sommige freelancers zich afvragen of het hanteren van een minimumtarief een oplossing zou kunnen zijn, aldus de vakbond. Toch lijken de meeste eenpitters weinig te voelen voor een minimumtarief.
Ruim twee derde van de freelancers geeft aan daar niet mee te willen werken. Onder ict'ers is dat percentage nog hoger: bijna driekwart van de freelancers is tegen tariefafspraken. Volgens FNV Zelfstandigen laten de onderzoeksresultaten zien dat keuzevrijheid, onafhankelijkheid en meer markttransparantie de belangrijkste redenen zijn om tegen afspraken over minimumtarieven te zijn. Zulke overeenkomsten zouden niet passen bij het ondernemerschap. Ook zou het voor zelfstandigen moeilijker worden zich te onderscheiden van concurrenten.
Acquisitiekracht
Vakbondsdirecteur Linde Gonggrijp: 'We merken dat veel opdrachtgevers hun inkoopmacht misbruiken om systematisch tarieven te bepalen of flink naar beneden te drukken.' Zzp'ers die dit willen voorkomen, moeten volgens Gonggrijp marktmacht opbouwen door samen te werken. 'Met steeds meer zzp'ers op de markt en de toenemende rol van internet en social media kunnen tarieven en voorwaarden openbaar worden gemaakt', zegt ze. 'Dit versterkt de acquisitiekracht van zzp'ers.'
Freelance ict'ers lijken de laatste tijd meer vertrouwen te krijgen in de arbeidsmarkt. Uit diverse onderzoeksgegevens blijkt dat het aantal opdrachten dat ze krijgen, toeneemt. Ook de zelfstandigen zelf melden dat hun opdrachtenportefeuille weer voller wordt.
FNV Zelfstandigen ondervroeg ruim 14.000 freelancers in diverse sectoren. Onder de geënquêteerden waren ongeveer 1550 freelance ict'ers.
Ik denk dat het belangrijk is dat de ZZP’er er zelf voor zorgt dat het geen koehandel wordt. Geen minimumtarief als een vorm van minimum uurtarief kan ik goed begrijpen, maar wij komen zelf ook regelmatig tegen dat er voor belachelijk lage prijzen alles genomen wordt wat wordt aangeboden. We zien daarin ook regelmatig weinig respect voor eigen waar, waar de klant natuurlijk gretig van profiteert.
@MK
Ik bedoel meer een telefoniste, secretaresse, boekhouding, schoonmakers en alles. Tijdens een slappe tijd moeten die wel doorbetaald worden. Dus moeten er ook minimale tarieven gehanteerd worden om uit de kosten te blijven lijkt mij.
Maar ik vergelijk puur een zzp-er met een ‘groot ict bedrijf’.
Ik heb duidelijke algemene voorwaarden en alles staat op de website. Als mensen mij bellen dan geef ik de procedure door en dan is de cliënt vrij om te doen wat hij wil. Werkt prima !
Ik heb geen behoefte aan een minimum tarief!
@JR
Ook een ZZP-er heeft gewoon doorlopende kosten, auto, kantoor, boekhouding, verzekeringen, pensioen enz.
Bovendien heb je een stukje van je tarief nodig om leegloop op te vangen via een spaarpotje.
Gelukkig zijn er een hoop ZZPers met eigen eindklanten, die ook als ze geen detacheringsklus hebben hun kostje wel verdienen (al is het dan wat minder).
@Johan van de Merwe, ik denk dat we allemaal wel van die absurde aanvragen tegenkomen. Gewoon massaal niet op ingaan is het beste er komt vanzelf wel weer een normaal betaalde job langs. Er zijn nu eenmaal nog steeds bedrijven die denken dat ze een senior ontwikkelaar kunnen inhuren voor 42,50 inc reistijd (dream on …..)
Dus wat mij betreft ook geen minimumtarieven en zeker geen bemoeienis van de vakbond, laten die hun tijd maar besteden aan werknemers. Ik ben niet voor niets zelfstandig geworden.
Voor zzp-ers die laagbetaald werk doen en als er voor de functie veel tegen elkaar uitwisselbare zzp-ers zijn is een miniumtarief een uitkomst tegen uitknijpen.
Kortom, bij laagtarief en veel aanbod van zzp-ers is een minumtarief wenselijk.
Eerst wordt je ontslagen door je werkgever omdat er teveel leegloop is, dan stuurt het UWV je het zzp traject in en kun je weer terecht bij je oude werkgever voor de helft en alleen de uurtjes die hij niet zelf invult. Dus als er een minimum tarief komt, moet deze wel voldoende hoog zijn om ook mindere tijden te kunnen dekken, anders wordt het hetzelfde als Volmac.
@Niek: helemaal met je eens, op 1 ding na: ik zal never nooit niet een opdracht accepteren van m’n oude werkgever. Tegen geen enkel tarief!
@Rob: ik zou wel zeker een opdracht van m’n oude werkgever accepteren maar wel tegen een schandalig tarief…. payback time 😉
Jurist heeft helemaal gelijk: de vakbond is vooral bezig met zijn eigen overleven in een wereld waarin zij steeds minder bestaansrecht hebben. Zelfstandigen hoeven zich absoluut geen zorgen te maken over hun tarieven: door de vergrijzing zal arbeid de komende jaren heel duur worden. Dat betekent dat vrije jongens mooie tarieven kunnen vragen 🙂
@Aad,
Wat de arbeidsmarkt gaat doen is blijkbaar toch moeilijk te voorspellen. Wie had paar jaar terug gedacht aan financiele crisis en dubbeldips ?
Jurist heeft het overigens ook over Europese arbeidskracht concurrentie, wat lonen/tarieven zwaar kan drukken. Nog niet eens over outsourcing gehad.
Verder kan lidmaatschap van een vakbond een morele beweegreden hebben : dat je vind dat je je als werknemer moet kunnen verenigen tegen je werkgever.