Het grootste deel van de zelfstandigen zonder personeel (zzp) ziet niets in het afspreken van minimumtarieven. Vooral freelance ict'ers zouden zulke afspraken niet zien zitten. Dat blijkt uit een peiling van belangenbehartiger FNV Zelfstandigen.
De tarieven zijn door de financiële crisis onder druk komen te staan, waardoor sommige freelancers zich afvragen of het hanteren van een minimumtarief een oplossing zou kunnen zijn, aldus de vakbond. Toch lijken de meeste eenpitters weinig te voelen voor een minimumtarief.
Ruim twee derde van de freelancers geeft aan daar niet mee te willen werken. Onder ict'ers is dat percentage nog hoger: bijna driekwart van de freelancers is tegen tariefafspraken. Volgens FNV Zelfstandigen laten de onderzoeksresultaten zien dat keuzevrijheid, onafhankelijkheid en meer markttransparantie de belangrijkste redenen zijn om tegen afspraken over minimumtarieven te zijn. Zulke overeenkomsten zouden niet passen bij het ondernemerschap. Ook zou het voor zelfstandigen moeilijker worden zich te onderscheiden van concurrenten.
Acquisitiekracht
Vakbondsdirecteur Linde Gonggrijp: 'We merken dat veel opdrachtgevers hun inkoopmacht misbruiken om systematisch tarieven te bepalen of flink naar beneden te drukken.' Zzp'ers die dit willen voorkomen, moeten volgens Gonggrijp marktmacht opbouwen door samen te werken. 'Met steeds meer zzp'ers op de markt en de toenemende rol van internet en social media kunnen tarieven en voorwaarden openbaar worden gemaakt', zegt ze. 'Dit versterkt de acquisitiekracht van zzp'ers.'
Freelance ict'ers lijken de laatste tijd meer vertrouwen te krijgen in de arbeidsmarkt. Uit diverse onderzoeksgegevens blijkt dat het aantal opdrachten dat ze krijgen, toeneemt. Ook de zelfstandigen zelf melden dat hun opdrachtenportefeuille weer voller wordt.
FNV Zelfstandigen ondervroeg ruim 14.000 freelancers in diverse sectoren. Onder de geënquêteerden waren ongeveer 1550 freelance ict'ers.
Kan ik me wel voorstellen.
Een minimumtarief wordt dan al heel snel als het standaard tarief gehanteerd, nou mij ook niet gezien.
Het hangt er immers van af wat voor dienst je levert en welke kwalificaties je daarbij aanbied.
Iemand die kantoornetwerken opzet zit echt in een heel andere catagorie als iemand die embedded-DSP software ontwikkeld, eenieder met zijn eigen tarief.
jaaaa en een opdrachtquota, dus dat je altijd gesubsidieerde opdrachten hebt. Opdrachten waar niemand om heeft gevraagd belanden in de opdrachtenplas. 🙂
1. Dit is slechts de voorloper van een arbeidsmarktbeweging waarin de tarieven van ZPP-ers (door werk-verschaffers) naar beneden worden gedrukt naar het nivo van iemand in loon-slaven-dienst.
2. Daarna komt de staat en word het ZPPers op nog andere manieren onaangenaam gemaakt (bijv belastingen)
3. Zodat ZPP_ers hun zelfstandigheid “vrijwillig” weer opgeven zodat – over een aantal jaren – iedereen weer keurig in de pas loopt van het loon-slaven circus..
Daar gaat het – volgens mij – op den duur naar toe..
Vrijheid (van werk en inkomsten) blijft een illusie, zeker op de lange duur of… we worden allemaal zzp-ers of part-timer.. Een leger van hire-fire werkslaven At corporate mercy
Niets nieuws, de opdrachtgever wil ook bij bedrijven voor een cent, een dubbeltje is te veel, op de eerste rang zitten.
Neem nu een Europese aanbesteding, of je mag reageren ligt af van de grootte van je bedrijf en omzet. Het liefst ziet men dan een volledig uitgewerkt ontwerp, om dan vervolgens de goedkoopste te kiezen, die men vaak ook nog de andere aanbiedingen gratis laat inzien en daaruit naar hartenlust kan putten.
Dit voortraject is vaak al over 50% van het werk en hiernaast liggen alle risico’s van voortschrijdend inzicht van de opdrachtgever bij de opdrachtnemer.
Vrij logisch dat veel van dergelijke projecten op een drama uitlopen, de goedkoopste is vaak niet de beste en de kunst het in de hand houden van de opdrachtgever wordt slechts door weinige beheerst.
Tariefafspraken? Laat de opvolger van Neelie Kroes het maar niet horen… 😉
Maar een zzp-er heeft toch veel minder (of geen) overhead? Dan kan het basis tarief toch al naar beneden zonder minder te verdienen. Of mis ik wat..
@JR.
Dat moet dus juist aan de zzp-er overgelaten worden.
Ik ben ook benieuwd hoe ze van 5.000 verschillende functies de tarieven gaan bepalen en hoe ze erachter komen dat iemand daar dan toch onder gaat zitten door de functie dan een andere (goedkopere) naam te geven.
Voor alpha hulpen in de zorg lijkt het me overigens wel erg goed. Die zijn de nieuwe slaven in de zorg. Van 9 euro bruto-bruto per uur kan je niet leven. Al het geld gaat op aan je premie van je arbeidsongechiktheid verzekering en pensioen.
Er is een toename zichtbaar van het aantal ingehuurde krachten op vaste formatieplaatsen in organisaties. Die lijn zet zich gestaag voort. ZZP’ers tref je nu aan op alle niveaus. De beweging van vakbonden om de belangen van ingehuurden te gaan verdedigen is vooral het eigen bestaansrecht. Dus meer leden die contributie afdragen. Als lokkertje een minimumtarief afdwingen is dapper. Helaas werkt dat niet. Kijk bijvoorbeeld naar de dominantie van Oost-europese krachten dat huis-tuin-en-keuken klussen aanneemt, beneden minimumtarieven van Nederlandse aannemers.
Absurd idee. De markt bepaalt toch de prijs, en die is verschillend voor verschillende vaardigheden en niveaus daarin. Inkoopmacht heeft alleen macht over voor standaardzaken, als ze je hard genoeg nodig hebben betalen ze elk tarief. ZZP-ers moeten dus ook blijven investeren in zichzelf (en dat in het tarief meenemen).
@JR
Indien je met het basis-tarief het tarief bedoelt wat bijv. door een detacheringsburo wordt gehanteerd, dan zie ik niet in waarom het tarief voor een zzp-er lager zou kunnen zijn. Noem eens overhead die een detacheringsburo wel, maar een zzp-er niet heeft? Een zzp-er heeft net zo goed huisvestings-, administratie- en vervoerskosten om maar wat te noemen. Dat bijv. ‘huisvesting’ z’n eigen woning kan zijn maakt helemaal niets uit.