SURFnet start in samenwerking met hoger onderwijs instellingen en onderzoekscentra met de bouw van een op OpenSocial gebaseerde infrastructuur. Hiermee beoogt SURFnet een samenwerkingsinfrastructuur te ontwikkelen, waarin tools met elkaar worden verbonden die optimale samenwerking over instellings- en landsgrenzen mogelijk maakt.
Erik-Jan Bos, CTO van SURFnet: "Voor het hoger onderwijs en onderzoek is het interessant om online samenwerkingstools van buiten de instelling te integreren in de eigen omgeving. Wij zoeken de synergie in een gezonde combinatie van federatieve identiteit, sociale netwerken en online tools. Open standaarden zoals OpenSocial zijn hierbij voor ons cruciaal zodat we daadwerkelijk grensverleggend onderzoek in het hoger onderwijs en onderzoek kunnen ondersteunen."
Virtuele organisaties
Onderzoekers maken steeds meer gebruik van virtuele samenwerkingsomgevingen. Deze digitale manier van samenwerken faciliteert wetenschappers in het onderzoeksproces, vooral in het delen van bronnen en samenwerken aan publicaties. Virtuele samenwerkingsorganisaties versterken excellentie en efficiency van onderzoek: onderzoeksgroepen zijn zo in staat samen problemen op te lossen die het vermogen van de afzonderlijke onderzoekers te boven gaat. Tevens zijn samenwerkingsverbanden mogelijk die voorheen praktisch onhaalbaar of onmogelijk waren.
Portal
De OpenSocial portal die wordt ontwikkeld is bedoeld voor een volledig aanpasbaar en centraal dashboard voor online samenwerking. Hier kunnen gebruikers hun selectie van OpenSocial gadgets creëren en beheren. Voor elk project of virtuele samenwerking kan een gebruiker een of meer tabbladen met daarin de geselecteerde gadgets maken. In slechts twee stappen kunnen deze tabbladen worden toegewezen aan en worden gedeeld met teamleden, waardoor applicaties van verschillende aanbieders naast en met elkaar kunnen worden gebruikt.
Middleware
De middleware is gericht op het creëren van synergie tussen de SURFfederatie, SURFteams, sociale netwerken en cloud applicaties van verschillende aanbieders. Naast de installatie van geschikte instrumenten om de uitvoering (Jira, Confluence en Bamboo) te vergemakkelijken, maakt het ontwikkelteam de samenwerkingsinfrastructuur geschikt voor federatieve toegang. Federatieve toegang met de SURFfederatie zorgt ervoor dat leden van de SURFnet doelgroep met hun instellingsaccount kunnen authenticeren bij diensten- en contentleveranciers op het internet. Als laatste speelt ook groepsmanagement met SURFteams een cruciale rol. Hiermee kunnen gebruikers van instellingen eenvoudig groepen vormen en van alle aangesloten online applicaties gebruikmaken.
SCRUM methode
De SCRUM methode, die is gekozen om de samenwerkingsinfrastructuur te ontwikkelen, is een iteratief kader voor projectmanagement en agile software ontwikkeling. Na elke iteratie geeft het SCRUM team een korte demonstratie van de resultaten die gepland waren voor die sprint. Inmiddels zijn 4 sprint demo’s uitgevoerd. De laatste sprint demo vond vrijdag 8 oktober plaats en is te bekijken op de Engelstalige blog. Het blog wordt tevens gebruikt door projectleden en enkele medewerkers van SURFnet om verslag te doen van de vorderingen binnen het project. Begin december wordt de samenwerkingsinfrastructuur tijdens de SURFnet Relatiedagen gelanceerd.
De bouw van de samenwerkingsinfrastructuur komt mede tot stand met steun van SURF, de organisatie die ICT vernieuwingen in het hoger onderwijs en onderzoek initieert, regisseert en stimuleert door onder meer het financieren van projecten. Meer informatie over SURF is te vinden op de website www.surf.nl.