Binnen gevirtualiseerde omgevingen vervagen de traditionele rollen van het besturingssysteem om de hardware aan te sturen en de applicaties te ondersteunen. Die boodschap verkondigt VMware tijdens VMworld Europe. De virtualisatieconferentie vindt van 12 tot en met 14 oktober plaats in Kopenhagen.
Analistenbureau IDC schreeft in 2009 dat er meer server-applicaties op virtuele machines draaiden dan op fysieke machines, vertelt algemeen directeur Paul Maritz van VMware. Volgens hem heeft dat tot gevolg dat het 'traditionele besturingssyteem de hardware niet meer controleert. De virtualisatielaag coördineert de hardwarebronnen in het datacentrum, niet alleen de beschikbare rekenkracht, maar ook de opslag- en netwerkbronnen. We noemen dat: de nieuwe infrastructuur.'
Nieuwe infrastructuur
Maritz: 'De rol van het traditionele besturingssysteem is aan het veranderen. Vroeger coördineerde het de hardware en ondersteunde het de applicaties. Maar ook die tweede sleutelrol wordt steeds meer overgenomen door programmeerframeworks, zoals bijvoorbeeld Ruby on Rails. Ik denk niet dat het besturingssyteem zal verdwijnen, maar de rol ervan vervaagt. Het wordt één van de vele onderdelen die samen de infrastructuur vormen.'
Technisch directeur Steve Herrod van VMware doet er nog een schepje bovenop: 'Marc Andreessen zei in 1995 dat Netscape Windows zou reduceren tot een slecht gedebugde verzameling aansturingsprogramma's. Ik denk dat we in de toekomst veel vaker thin middleware gaan zien. Waarom al die code als je alleen wat geheugenbeheer nodig hebt? Al die regels codes lokken alleen maar virussen.'
‘Nieuwe stack’
'Wat we in feite zien is een nieuwe stack', vervolgt Maritz. 'Vroeger bestond die uit gespecialiseerde applicaties, gespecialiseerde middleware en gespecialiseerde hardware. De nieuwe stack gaat dwars door al die lagen heen en biedt nieuwe vormen van gebruikerstoegang, een nieuw applicatieplatform en een nieuwe infrastructuur.'
“Maritz: ‘De rol van het traditionele besturingssysteem is aan het veranderen. Vroeger coördineerde het de hardware en ondersteunde het de applicaties. Maar ook die tweede sleutelrol wordt steeds meer overgenomen door programmeerframeworks, zoals bijvoorbeeld Ruby on Rails.”
Wie snapt wat hier wordt beweerd?
En RoR draait uiteindelijk zelf niet op een OS?
@Tanenbaum
Ik niet! Maar ik interpreteer het zo: Waarom zou je een OS niet kunnen virtualiseren voor een applicatie zoals je hardware hebt gevirtualiseerd voor een OS. Dus waarom niet het OS virtualiseren voor applicaties geschreven op een bepaald framework?
@Thomas,
ok, maar wat jij beschrijft is volgens mij middleware en middleware draait nog altijd op een OS. Het plaatst zich midden tussen Eindapplicatie en OS.
Het artikel spreekt over verdwijnen van OS, maar geeft nergens aan hoe de hardware dan wordt aangestuurd.
Omdat je iets (als OS) virtualizeert is het nog niet “weg”, het is alleen abstract gemaakt voor de software die er gebruik van maakt.
VMware zelf is natuurlijk ook een OS. Bare-metal of niet er is wel degelijk programmatuur aanwezig.
@Tanenbaum
Wat er waarschijnlijk bedoeld wordt, is dat het OS steeds meer een stuk middleware zal worden. Omdat de werkelijke hardware niet meer aangestuurd wordt door het OS, maar door de virtualisatiesoftware, verdwijnt er eigenlijk een taak van het OS.
Voor zover ik begrijp zal het OS meer iets worden zoals de Java Virtual Machine die direct op de virtualisatielaag draait.
@Tanenbaum
Ik vermoed dat het een verwijzing is naar Platform-as-a-Service. Zodra applicatie-ontwikkelaars voor zo’n platform gaan ontwikkelen (van bijvoorbeeld Google, Microsoft of Salesforce) zal inderdaad het traditionele O/S wel op den duur vervagen. En zo’n platform is dan bijvoorbeeld Ruby-based (of Azure based etc), vandaar de wat vreemde link denk ik.
Echter, VMware zal zelf nog heel lang de servervirtualisatie blijven leveren waarop nog jarenlang traditionele O/S’s op geinstalleerd zullen worden. En ook Microsoft vaart daar wel bij, want of het nu een fysieke server of een virtuele server is maakt voor de Microsoft O/S omzet niet veel uit.
Ondertussen is ESX van VMware een zwaar aangepaste Linux kernel. Terwijl het in dit artikel met de marketing afgeschilderd wordt alsof er geen OS meer is. Is het uiteindelijk wel een appliance met zijn eigen OS. Zo heeft een auto tegenwoordig ook een besturingssysteem.
Het ’traditionele’ OS, waarbij men de juiste driver van internet probeerde te downloaden om op een floppy te plaatsen, zal wel verdwijnen. Appliances zoals VMware biedt, maar zie ook de iPad, zullen dit langzaam verdrukken.
Een OS heeft traditioneel de taak om verzoeken van de software aan de hardware door te geven, omdat de hardware nooit echt multitasking is. Er is tot nu toe altijd een één-op-één relatie geweest tussen hardware en OS.
In de loop van de tijd heeft een OS allerlei extra taken gekregen, van notepad en patience tot mail toe. het OS is dus steeds zwaarder geworden.
Met de komst van de hypervisor wordt de originele taak van het OS verplaatst naar de hypervisor, die daarmee een OS wordt in de traditionele zin van het woord. Er is ook weer dezelfde één-op-één relatie met de hardware, dwz. er kan maar één hypervisor tegelijkertijd draaien op één server.
De rol van het OS verandert ook, omdat er steeds meer applicances komen, met alle noodzakelijke functionaliteit voor een dienst “ingebakken”. Dwz dat de applicance rechtstreeks op de hypervisor kan draaien. Dit is m.i. ook de belangrijkste reden waarom Microsoft en VMWare geen vrienden zijn.
Overigens is VMWare geen aangepaste linux kernel, dat geldt alleen voor de host partitie. VMWare is voornamelijk een hele grote set met hardware drivers en wat slimme software om zich aan het OS erboven voor te doen als de hardware.
Het is een aangepaste Linux kernel met een kleine set aan drivers ipv een grote. Ik zou het ook moeten weten als VCP4 certificeerde.
Maar goed alsnog wat bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/VMware_ESX_Server
http://it20.info/2007/06/a-brief-architecture-overview-of-vmware-esx-xen-and-ms-viridian/
In die wiki link wordt onderscheid gemaakt tussen (Linux based) Service Console en (non linux based, maar wel linux device drivers geleende) vmkernel (= hypervisor)
Je kunt dus alleen zinnig spreken over VMware implementatie door deze 2 componenten te benoemen.