Cloud computing kan de oplossing zijn om het mkb meer innovatief te krijgen. Verschillende onderzoeken geven aan dat het, vooral in het mkb, niet helemaal snor zit met de relatie tussen de ondernemer en ict. Er wordt teveel geld uitgegeven aan ict en de roi of tco is onduidelijk. Daarnaast is de ondernemer vaak ontevreden over de doorlooptijd van ict-projecten.
Andere onderzoeken vertellen ons dat het met innovatie in Nederland moeizaam gesteld is. Ideeën genoeg, maar die daadwerkelijk tot uitvoer brengen lijkt iets te zijn waar we in Nederland niet bijzonder goed in zijn. Innovatie wordt vaak geassocieerd met het hebben van een briljant idee, maar dat is slechts het begin. Innovatie naar de markt brengen vraagt enorm veel doorzettingsvermogen en daarvoor moeten heel veel horden worden overwonnen. ‘Innovatie is 10 procent idee en 90 procent executie' wordt ook wel gesteld.
Wat heeft cloud computing hier mee te maken? Ik denk dat cloud computing van essentieel belang kan zijn in het naar de markt krijgen van innovatie in diensten en producten. En dan wil ik vooral een lans breken voor platform as a service (PaaS). Een korte analyse van al het lawaai rondom cloud computing leert dat PaaS de ‘Dark Horse' is van de drie (naast SaaS en IaS). SaaS en IaaS staan dichter bij wat we gewend zijn; een applicatie is een applicatie en alleen de afnamevorm verandert bij SaaS. IaaS voelt ook vertrouwd omdat we eigenlijk vooral hardware en (uiteraard) infrastructuur afnemen als een dienst, maar de inzet en het beheer van alle softwarelagen erop is niet veel anders dan dat we gewend waren in ons eigen datacentrum. PaS is anders, PaS introduceert een nieuw abstractieniveau wat we niet gewend zijn. Immers, de laag onder de applicatie die we hebben laten draaien op de PaaS-oplossing is onzichtbaar voor ons, met minimale configuratie. Ook het beheer en de zorg voor bijvoorbeeld beschikbaarheid leggen we neer bij de PaaS-leverancier. Hiermee is PaaS eigenlijk een hele zuivere oplossing, je kunt echt alle aandacht richten op de (custom) applicatie en het doel wat de applicatie dient in plaats van alle randzaken.
Het doel van de applicatie die draait op een PaaS-oplossing is dus de essentie en stelt een onderneming in staat al haar energie daarop te richten. Op wat voor manier verbetert dat de innovatie? Eén van de meest duidelijke voordelen wat in ongeveer alle cases die ik heb gezien rondom het gebruik van cloud computing naar voren komt, en dan vooral de inzet van een PaaS-oplossing, is het verlagen van de drempel om nieuwe dingen te proberen. Ideeën genoeg dus, maar vaak blijkt of de inspanning om dat idee uit te werken te groot of duurt hij te lang en is de kans op de markt alweer verkeken. Nu kan ict in de vorm van een PaaS-oplossing daar natuurlijk bij uitstek drempelverlagend werken. Doordat bij gebruik van een PaaS-oplossing géén of weinig investering (in ict-middelen) vooraf nodig is kan zowel de inspanning als ook de tijd van het ontwikkelen van een nieuwe dienst aanzienlijk verkleind worden. Dit kán het verschil maken in wel of niet succesvol innoveren.
In wat voor scenario's speelt dit een rol? Een heel duidelijk voorbeeld is het ‘democratiseren' van high performance computing (HPC) voor het – parallel – doorrekenen van bijvoorbeeld het ontwerp van een nieuw product. Het hebben van een eigen HPC-cluster is een prijzige aangelegenheid en vaak alleen voor grote bedrijven een haalbaar iets. Maar zelfs deze grote bedrijven halen voordeel door vanuit een custom applicatie die draait op een PaaS-oplossing de tijd die nodig is om een ontwerp door te rekenen radicaal te verlagen tegen een fractie van de kosten, laat staan wat dit kan betekenen voor kleinere bedrijven. Dit stelt bedrijven in staat om zowel sneller, als ook méér ontwerpen te kunnen maken en resulteert in betere producten en diensten.
Een ander duidelijk scenario is simpelweg meer kunnen uitproberen. Innovatie staat synoniem aan dingen proberen. Negen keer je neus stoten en dan die ene briljante oplossing hebben, dat is vaak hoe het gaat. Kortom, des te beter bedrijven in staat zijn dingen te proberen, des te groter de kans dat zij vanuit deze pogingen een schot in de roos vinden. Door gebruik te maken van een PaaS-oplossing kunnen de kosten rondom het uitvoeren van ideeën laag worden gehouden, dankzij de beschikbaarheid van een schier oneindig grote hoeveelheid aan computerkracht buiten de deur (en dus geen investering in hardware, etc) en doordat men zich niet hoeft te bemoeien met het beheer ervan. Hiermee stelt het bedrijven in staat om goedkoop en snel te falen, wat uiteindelijk zal leiden tot succes; succes wat er niet zou zijn geweest zonder de eerdere pogingen.
PaaS heeft dus alles in zich en is een cruciaal element in het stimuleren van innovaties bij Nederlandse bedrijven. De centrale vraag is; zijn wij als ict-sector in staat om deze potentie ook echt goed over de bühne te krijgen bij de ondernemer in plaats van bij zijn ict-manager?