Leon Strous, de nieuwe Nederlandse president van de International Federation for Information Processing (IFIP), streeft binnen deze koepelorganisatie onder meer naar intensievere samenwerking met andere internationale organisaties, zoals Unesco.
Zo hoopt Strous beter werk te kunnen maken van een van de strategische doelen van IFIP: het bevorderen van digitale gelijkheid.
Ook pleit hij ervoor om ict-onderzoeksresultaten voor een gereduceerd tarief beschikbaar te maken aan ontwikkelingslanden. 'Deze landen kunnen zich vaak geen abonnementen veroorloven op digitale bibliotheken met technisch onderzoekswerk', zo legt de president uit in een bijlage voor een jubileumboek ter ere van het vijftigjarig bestaan van IFIP.
Minder leden
Als struikelblokken voor IFIP noemt Strous onder meer moeilijke marktomstandigheden en concurrentie van andere organisaties. Ook dalende ledenaantallen van ict-beroepsverenigingen en een gebrek aan vrijwilligers vormen volgens Strous beperkende factoren.
Ook deze problemen hoopt de Nederlander via samenwerking aan te kunnen pakken. 'De truc is met elkaar te praten en bekijken hoe je kunt samenwerken: organiseer gezamenlijke events en bundel je krachten. Want de meeste van deze organisaties worden gerund door vrijwilligers. En het aantal vrijwilligers dat bereid is om behoorlijk wat vrije tijd te steken in dit soort zaken, is beperkt.'
Privacybescherming
Daarnaast wil de nieuwe president zich wijden aan de andere vier doelen die binnen IFIP als strategisch zijn gedefinieerd. Het betreft het garanderen van de kwaliteit van onderzoek dat binnen IFIP wordt gedaan, het verspreiden van kwalitatief hoogwaardige informatie, het bijdragen aan het professionaliseren van de ict en het promoten van sociale verantwoordelijkheid bij de toepassing van ict, bijvoorbeeld op het gebied van privacybescherming.
Strous werd op 11 oktober 2010 aangesteld als president van de International Federation for Information Processing (IFIP). Hij is it-auditor bij De Nederlandsche Bank.
IFIP
IFIP werd opgericht in 1960 onder auspiciën van Unesco, als uitwerking van het eerste Wereld Computer Congres dat in 1959 in Parijs werd gehouden. Het is een internationale non-profit koepelorganisatie voor ict-beroepsverenigingen uit 55 landen, die samen meer dan zevenhonderdduizend leden vertegenwoordigen.
De leden van IFIP zijn nationale informatica verenigingen, waaronder Ngi. Daarnaast kennen de Technische Commissies en de werkgroepen individuele leden. IFIP onderhoudt banden met gespecialiseerde agentschappen van het VN systeem en met diverse NGO's (non-governmental organisations).