Het zakelijke gebruik van cloud computing wordt overdreven en zelfs 'overhyped' door de ict-industrie. Dat zegt vice president John McHugh van Brocade. Hij wordt beschouwd als een invloedrijke manager in de netwerkindustrie. De topman krijgt bijval van directeur Steve Brazier van analistenbureau Canalys. Die zegt dat ict-dienstverleners niet al hun kaarten moeten zetten op cloud computing. Hij spreekt van een goudkoorts. 'De groei van cloud computing valt echter nog steeds tegen'.
De uitlatingen van Brocade-topman McHugh werden opgetekend door het Belgische ict-vakblad Datanews tijdens technologiecongres NetEvents in Istanbul. 'Het zal nog zeker tien jaar duren voor dat clouddiensten op grote schaal gaan worden gebruikt. Met als uitzondering misschien de private clouds binnen bedrijven', aldus de vice president.
McHugh, die eerder voor branchegenoot HP ProCurve werkte, wijst op de complexiteitsproblemen die opduiken bij publieke clouds in hun huidige vorm. 'Wat als ik verschillende applicaties heb draaien in de wolk, en van de ene dag op de andere extra capaciteit nodig heb? Dan moet ik dus op bezoek bij al die verschillende providers, moet ik bij elk van hen deals onderhandelen, en er maar op vertrouwen dat ze me binnen de kortste keren kunnen helpen. Alleen al daarom zal cloud computing trager van de grond komen dan voorspeld.'
Goudkoorts
Ook directeur Steve Brazier van onderzoeksbureau Canalys is terughoudend over de cloud. Volgens hem moeten ict-dienstverleners er niet al hun kaarten op zetten. 'De groei op dat gebied valt nog steeds tegen', zegt hij tijdens het jaarlijkse Canalys Channel Forum 2010. Dat evenement werd dit jaar gehouden in Barcelona.
Brazier zegt dat vooral de traditonele ict-leveranciers met een lange staat van dienst, zoals Microsoft, SAP en Oracle, stabiel zijn en verder groeien. Ze zetten meer om dan 'pure cloudleveranciers', zoals online crm-aanbieder Salesforce.com.
Volgens de onderzoeksdirecteur is cloud computing op dit moment overhyped. 'Er is in de markt sprake van een soort goudkoorts rond cloud computing. Maar er zijn slechts weinig bedrijven die een echt cloudportfolio hebben.' Volgens Brazier zijn de bedrijven die marketingondersteuning voor cloud computing bieden, de enige partijen die op dit moment nog goede zaken doen. Hij vergelijkt ze met de verkopers van houwelen en zeven waarmee in de negentiende eeuw in het westen van Noord-Amerika naar goud werd gezocht. 'Die toeleveranciers profiteerden toen het meest van de goudkoorts'.
Brocade verdient momenteel zijn geld volgens mij vooral met locale storage netwerken. Tja, dan wil je die zoveel mogelijk aan individuele bedrijven verkopen ipv een enkele grote Cloud provider.
Bill gates waarschuwde in de jaren 90 ook voor de Internet hype.
De hele cloudoplossing is iets wat al jaren gebeurd. Het heeft de laatste tijd een andere naam gekregen maar inhoudelijk is er weinig veranderd.
“Grosso modo” zit momenteel veel bedrijven opgezadeld met een teveel aan zowel hardware alsmede software. Wat doet een IT Manager wanneer hem het aanbod wordt gedaan, dat hij nog uitsluitend hoeft te betalen voor systeemkracht en “applicatieve-features” die zijn organisatie daadwerkelijk gebruikt? En wat doe hij als een vraag uit de interne organisatie en vanuit de IT-optiek relatief eenvoudig kan worden getackeld met een standaardapplicatie die via internet als test ‘free of charge’ te benaderen is en voor zijn organisatie te parametriseren is?
Een onderzoek van Heliview Research Heliview Research duidt erop dat het antwoord van de CIO op deze vragen de IT-sector de komende jaren volledig op zijn kop zal zetten. In dit onderzoek van Heliview onder 300 IT- beslissers onderschrijft ruim 50 % van de bevraagde IT-managers en CIO’s van middelgrote en grote organisaties de stelling dat een substantieel deel van de Nederlandse bedrijven en instellingen binnen een periode van tien jaar het overgrote deel van hun applicaties en ‘processing power’ middels een cloud-oplossing bij derden zal hebben ondergebracht.
Het gebruik van zal snel stijgen:
1. 10 % van de ondervraagde uit de doelgroep geeft aan momenteel cloud-oplossingen binnen de organisatie te hebben draaien.
2. 34 % van deze IT beslissers is momenteel serieus aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn die cloud nu te bieden heeft.
3. 6 % zit inmiddels in een test of implementatiefase.
De keuzes zullen moeilijk zijn en de uitkomsten helaas niet altijd even voorspelbaar zijn. Maar één ding is duidelijk: een kop-in-het-zandstrategie of de ogen sluiten voor datgene wat “Cloud computing” in het huidige IT-landschap zal gaan aanrichten, gaat zeker niet werken. Microsoft International zet nu 90% van de ontwikkel capaciteit voor “The Cloud”
Als de voorspellingen daadwerkelijk realiteit worden, zal de IT-sector volledig op zijn kop komen te staan. Het traditionele model waarbij system integrators als partners van de belangrijkste softwareplatforms hun omzet realiseerden, zal in die context niet langer houdbaar blijken te zijn.
Traditionele software-leveranciers die niet bereid of in staat zijn een heldere cloud-visie naast hun traditionele, op licentiegrondslag gebaseerde businessmodel te plaatsen zullen een uiterst onzekere toekomst tegemoet gaan.
Met enthousiaste groet,
Hans Truin
Dat hele cloud gedoe is gewoon marketing praat. Jah ik heb ook cloud diensten draaien binnen ons netwerk maar zo praat ik er niet over, het zijn namelijk gewoon diensten/services.
@HansTruin
Wij van wc-eend zijn klaar voor wc-eend. Zij die dat niet zijn, zullen een uiterst onzekere toekomst tegemoet gaan.
Tuurlijk kan het nog een aantal jaren duren voordat je maximaal kunt profiteren van de cloud. Een simpele reden hiervoor ligt in het feit dat organisaties en overheden niet hun hele it strategie in een keer kunnen omgooien. Je zal dus nu/klein moeten gaan starten om over een paar jaar echt cloud ready te zijn.
Ten tweede gaat het om een nieuw business model die in deze tijd nodig is voor veel partijen. Ik denk dat veel organisaties jaloers zullen zijn als hun concurrent flexibel kan aansluiten op nieuwe trends en kan kiezen uit meerdere betaal modellen voor de diensten die zij afnemen. ….try cheap fail cheap…. Een Privat cloud is daarom ook geen echte cloud omdat je hier dus niet de maximale mogelijkheid gaat benutten van het business model.
Naast Heliview zijn er nog diverse andere relevante onderzoeken dat Cloud Computing en SaaS substantieel zullen groeien: http://www.cloudtools.nl/algemeen/cloud-computing-is-voor-bedrijven-geen-hype/
Ik denk dat Canalys eerst maar moet investeren in een behoorlijke website voordat ze dit soort uitspraken mogen doen. Google doet het niet slecht de afgelopen jaren als ik me niet vergis.
Het is belangrijk dat we cloud computing op de juiste waarde inschatten. Ik deel de mening van John McHugh dat de cloud momenteel wordt ‘overhyped’. Cloud computing, afhankelijk van de exacte definitie, omvat anno 2010 minder dan 4% van het totale IT-portfolio. Het aandeel van cloud is dus marginaal. Aan de andere kant is de groei van cloud computing volgens analisten (Gartner, Forrester) fors met circa 20% per jaar. En dat komt niet overeen met de opmerking van Canalys dat de groei ‘nog steeds tegenvalt’. Cloud computing is dus zowel marginaal als een factor om terdege rekening mee te houden.
Mike Chung
KPMG
Als ik met m’n domme terminal remote vanaf een centrale lokatie applicaties draai en daar ook m’n data heb opgeslagen, ben ik dan ook aan het cloud computeren?
PS: Ik heb het over terminals aan een Prime anno 1985.