Het zakelijke gebruik van cloud computing wordt overdreven en zelfs 'overhyped' door de ict-industrie. Dat zegt vice president John McHugh van Brocade. Hij wordt beschouwd als een invloedrijke manager in de netwerkindustrie. De topman krijgt bijval van directeur Steve Brazier van analistenbureau Canalys. Die zegt dat ict-dienstverleners niet al hun kaarten moeten zetten op cloud computing. Hij spreekt van een goudkoorts. 'De groei van cloud computing valt echter nog steeds tegen'.
De uitlatingen van Brocade-topman McHugh werden opgetekend door het Belgische ict-vakblad Datanews tijdens technologiecongres NetEvents in Istanbul. 'Het zal nog zeker tien jaar duren voor dat clouddiensten op grote schaal gaan worden gebruikt. Met als uitzondering misschien de private clouds binnen bedrijven', aldus de vice president.
McHugh, die eerder voor branchegenoot HP ProCurve werkte, wijst op de complexiteitsproblemen die opduiken bij publieke clouds in hun huidige vorm. 'Wat als ik verschillende applicaties heb draaien in de wolk, en van de ene dag op de andere extra capaciteit nodig heb? Dan moet ik dus op bezoek bij al die verschillende providers, moet ik bij elk van hen deals onderhandelen, en er maar op vertrouwen dat ze me binnen de kortste keren kunnen helpen. Alleen al daarom zal cloud computing trager van de grond komen dan voorspeld.'
Goudkoorts
Ook directeur Steve Brazier van onderzoeksbureau Canalys is terughoudend over de cloud. Volgens hem moeten ict-dienstverleners er niet al hun kaarten op zetten. 'De groei op dat gebied valt nog steeds tegen', zegt hij tijdens het jaarlijkse Canalys Channel Forum 2010. Dat evenement werd dit jaar gehouden in Barcelona.
Brazier zegt dat vooral de traditonele ict-leveranciers met een lange staat van dienst, zoals Microsoft, SAP en Oracle, stabiel zijn en verder groeien. Ze zetten meer om dan 'pure cloudleveranciers', zoals online crm-aanbieder Salesforce.com.
Volgens de onderzoeksdirecteur is cloud computing op dit moment overhyped. 'Er is in de markt sprake van een soort goudkoorts rond cloud computing. Maar er zijn slechts weinig bedrijven die een echt cloudportfolio hebben.' Volgens Brazier zijn de bedrijven die marketingondersteuning voor cloud computing bieden, de enige partijen die op dit moment nog goede zaken doen. Hij vergelijkt ze met de verkopers van houwelen en zeven waarmee in de negentiende eeuw in het westen van Noord-Amerika naar goud werd gezocht. 'Die toeleveranciers profiteerden toen het meest van de goudkoorts'.
@Michel de Rooij,
Nee, op die Primes werk je met serieele lijnen, dus niet eens Client/Server. Prime is wel multiuser en multitasking.
Traditioneel wordt een packet switched netwerk (waarover client de server bereikt) met een wolkje aangeven, om de werkelijke dynamische route en knooppunten/routers te abstraheren.
Bij ascii terminals kun je gewoon het draadje volgen.
@Hans Truin, een verstandige CIO zal pas voor Cloud computing kiezen als de (uitgebreide) business case dit toelaat.
En dan doel ik zeker niet alleen op de financiële benadering maar zeker ook vanuit risico’s, beveiligings- en beschikbaarheidsgedachten. Voorbeelden waar de Cloud aan zou moeten voldoen:
= gegarandeerd moet kunnen worden dat de beschikbaarheid van de Cloud (met name de applicaties) voldoet aan de eisen van het bedrijf
= de performance moet voldoen aan de eisen die door het bedrijf worden gesteld
= gegarandeerd moet worden dat bedrijfsgevoelige gegevens voldoen aan de beveiligingseisen die door het bedrijf worden gesteld.
= en zo voorts.
Als daarnaast ook nog voldaan wordt aan een mooie (lees snelle) ROI zullen de CIO’s inderdaad de IT-sector wel op zijn kop willen zetten, maar eerder niet.
Oene Doevendans.
Oene,
Voldoen lokaal geïnstalleerde en beheerde (on-premise) dan wel aan die (uitgebreide) businesscase?
Ik merk dat veel organisaties excessief veel uitgeven aan hun IT. Rond 3% zou – volgens Gartner/Forrester & co. – van de omzet zou ‘normaal’ zijn, maar ik ken veel bedrijven waar IT geen core business is, maar meer dan 10% van de omzet opslurpt.
Ik zie ook dat de performance, vaak na uitfasering van hun goede oude ‘legacy’, te wensen overlaat. En dat de beveiliging een gatenkaas is.
En dan heb ik het niet eens gehad over de eeuwigdurende projecten om systemen te implementeren met een klein leger externe consultants.
Mike Chung