In de strijd om de beste business case van 2009 zond Hogeschool E3 ICT het project 'Ictback@work' in. Het project en bijbehorende business case gaan in op een nieuw opleidingstraject dat werkzoekenden met ict-ervaring, maar zonder de bijbehorende certificeringen weer aan een baan moet helpen.
Hogeschool E3 ICT is onder andere een opleidingscentrum voor informatica-onderwijs op mbo- en hbo-niveau. Ook biedt het I-Tracks en leveranciersgebonden opleidingen aan. Uitgangspunt van het opleidingsinstituut is dat opleiden in alle opzichten flexibel moet zijn, aangepast aan de wensen van de studenten.
Om werkzoekende ict'ers weer aan het werk te krijgen heeft Hogeschool E3 ICT in samenwerking met het UWV, J&J en HRM-organisatie Intersym een opleiding geconstrueerd voor werkzoekenden met ict-ervaring, maar zonder actuele certificeringen. Het traject biedt de deelnemers een baangarantie.
Vraag bedrijfsleven
Hiervoor is eerst de vraag van het bedrijfsleven geïnventariseerd. Daarop is een maatwerkopleiding gebaseerd. Het project is vernieuwend omdat er sprake is van vraaggerichtheid, zowel in de certificering, onder andere door het aanbieden van leveranciersgebonden certificaten zoals MCTP, als in diplomering tot bachelor ICT.
'De bij het opleidings- en re-integratietraject betrokken partijen zien de meerwaarde voor werkzoekenden om na het halen van leveranciersgebonden certificeringen door te stromen naar het hbo-onderwijs. Door de werkzoekenden op te leiden op hbo-niveau en hun kennis weer bij te spijkeren kunnen zij weer makkelijker aan het werk komen. Het feit dat er een baangarantie is, stelt de kandidaat in staat om de afsluitende scriptie binnen een bedrijf uit te voeren', vertelt Rob Snel, directeur van Hogeschool E3 ICT.
De voorbereiding is daarbij volgens Snel cruciaal. 'Deelnemers ondergaan een screening, worden getest en gezamenlijk wordt besloten over toelating. Ook het onderwijsaanbod moet uitgebalanceerd zijn en gericht op de vraag vanuit het bedrijfsleven. Bovendien worden de deelnemers begeleid door ervaren, deskundige docenten.'
Tempoverhoging
De kennis van de deelnemers aan het traject worden regelmatig getoetst toetsing door middel van examens. Ook worden er evaluatiegesprekkengevoerd en worden de deelnemers goed begeleid. Volgens Snel is er sprake van een win-win-situatie omdat het traject tegemoet komt aan zowel werkzoekenden als werkgevers en het UWV. 'Het is vooral de samenwerking met respect voor eenieders kwaliteiten die ervoor zorgt dat het project tot nu toe volgens plan verloopt', zegt hij.
'Het feit dat de huidige groep zijn examens met zeer hoge scores behaalt en de planning nog steeds wordt gehaald, betekent dat het beroepenveld graag deze kandidaten in dienst wil nemen. De dynamiek van de arbeidsmarkt maakt een tempoverhoging echter wel wenselijk.'
Er is volgens Snel bovendien grote belangstelling voor het project. 'Vanuit het UWV komen nieuwe aanmeldingen binnen en ook het ministerie van Economische Zaken wordt op de hoogte gehouden over de uitkomsten van het traject.'
Ik ben gestart met een HBO opleiding in Belgie. Max. 400,- per jaar aan lesgeld en veel hoger onderwijs 😉 Wie heeft E3 nog nodig?
@Paul, wel raar dat mbo niveau genoeg is als je al bij veel vacature teksten voor helpdesk personeel al hbo diploma vragen….
De instanties weten erg goed (ahum ahum) wat er tegenwoordig gevraagd wordt van het personeel. HBO gecertificeerd en het liefst voor 2000 bruto per maand werken….
De tijd zal het leren of er weer een it boom komt net als eind jaren negentig. Laten we het hopen.
ik heb de vorige week een gesprek gehad over het mislukte traject op het UWV.
ook daar heb ik dit ter sprake gebracht dat mbo 2 echt niet genoeg is om mensen aan het werk te helpen in de ict. volgens hun was dat geen probleem, dus heb ik gevraagd om voor mij een baan te vinden in de ict op mbo 2 nivo. en je raad de uitkomst al. zero, nada, nopes. de eerste werkgevers die ze belde, vertelde ze al dat onder de mbo 4 niks beschikbaar is, ondanks alle certificeringen, die ik al had. word er vast gehouden aan de mbo 4 of hbo eis.
dus de opleiding voldoet niet aan de eisen die gesteld worden op de ict arbeids markt en mensen komen maar niet aan het werk in de ict. het is dus zonde van de belasting centen en de tijd die dit soort opleidingen kost. sterker nog, na een klein onderzoek blijkt dat de meeste scholen deze opleiding niet meer geven omdat het niveau te laag is. het uwv zou gaan kijken of toekomstige cursisten wel mbo 4 kunnen gaan doen. ik ben benieuwd.
ik zal wel gaan kijken of de school niet bereid is om de cursis aan te passen en de extra examens voor het mbo 4 in te plannen. het school geld is nu toch al betaald.
@Paul balen.
Bij het UWV werken iha ook maar mensen die naar eigen kunnen denken en doen en zich vooral aan de regels houden.
Immers ook hun baan staat op de tocht.
Eerste aktie die gebeuren moet is afstappen van al die reintegratie onzin.
Dat was mooi in een tijd waarin mensen middels een omscholing aan de bak konden komen, maar het probleem is nu dat het aanbod aan vacatures achter blijft bij het aanbod aan werkzoekenden.
Dat bedrijven geen genoegen meer nemen met pas afgestudeerde MBOers kan ik ze bepaald niet kwalijk nemen.
Zelfs van pas afgestudeerde HBOers hoef je niet veel te verwachten, uitzonderingen daargelaten natuurlijk maar dat geld zelfs voor iemand zonder enige vooropleiding.
ICT specialist wordt je niet door een paar cursusjes te doen, maar door je serieus in te zetten. slechts weinig bedrijven hebben dat door.
Niet omdat die bedrijven niet deugen, maar simpel omdat het personeelsbeleid door een HRM manager (zonder enige vaktechnische achtergrond) wordt bepaald.
In bijna iedere ict vacature staat de mbo 4/hbo eis bovenaan. dan certificeringen, vaak ook nog als pre, dus niet echt noodzakelijk, werk ervaring staat onderaan de lijst met eisen.
De regering had allang moeten ingrijpen wat betreft de re integratie trajecten. een goede plek om te bezuinigen. het is verspilde geld en tijd en leverd maar heel weinig op. de meeste mensen zitten na zo’n traject weer gewoon thuis en moeten vaak een tijdje later weer gaan deelnemen aan zo’n traject, of ze raken hun uitkering kwijt. stage of werken met behoud van uitkering of tegen het minumum loon (x aantal uren) is verplicht en zover ik dat in mijn laatste ict re integratie traject heb gezien, doen deze mensen ook geen werkzaamheden in de ict. het zijn gewoon goedkope arbeids krachten voor een werkgever, die daar een aardige subsidie voor vangt. is de subsidie op, word je eruit gegooit en dan komt alweer de volgende persoon.
wat betreft de net afgestudeerde mbo’er of hbo’er.
bedrijven willen graag mensen met ervaring, maar hoe kun je nu mensen met ervaring krijgen als deze net afgestuderde mensen geen ervaring kunnen opdoen?
wil je als bedrijf mensen met ervaring, zul je deze net afgestuderde mensen wel een kans moeten geven om ervaring op te doen. als bedrijven dat niet doen, zal de markt met ervaren mensen ook klein blijven met als gevolg een te kort aan mensen.
is dat voor bedrijven zo moeilijk om te begrijpen?
daarbij, er zitten nog genoeg werkloze ict’ers thuis. soms wat ouder, maar wel met ervaring.
@mark en simon, waar en bij wie volgen jullie die opleiding dan? Ik ben zelf namelijk op zoek naar een master.
nou dit lezende ziet het er hoopvol uit voor deze hobbyist.
heb nog net geen schriftelijke toe zegging om te kunnen starten met ict opleiding met baan garantie.
heb wel het nivo en aardige it kennis maar geen ms certificeringen of itil etc.
hoe kunnen ze dit dan waar maken vraag ik me af basis kosten zijn 17k en daar komt nog plm 6k bij voor de maasgroep/cs groep.
en krijg van uwv te horen dat bovengrens 10k is, klopt dat??
dit bedrag vindt ik nl nergens terug..
waarom vraag je dan niet om subsidie? als je doorgaat met de aanvraag, dan zul je merken dat dat opzich al werk is. het is maar hoe je het bekijkt.
de ondernemer vraagt “subsidie”met een terugbetalingsgarantie en investeert in ICT
de culturele-niet commerciële ondernemer vraagt subsidie zonder terugbetalingsgarantie
daarom verdienen communicators meer dan ict-ers
hoe dat zit? simpel..het woord is te verdraaien in communicatie, je kunt steevast je verantwoording sluitend maken
simpel..ICT producten moeten werken anders worden ze weggegooid
ronduit: het gaat om verdeling van resources en geld, en dat is gebasserd op cultuur en mores.
@Rolly.
die bovengrens zul je waarschijnlijk ook niet terug vinden, daar deze per cursus of opleiding bepaald word. en wat is tegenwoordig baan garantie? een baan van 2 maanden of 1 van 1 jaar? uit mijn ict opleidings groep, +/- 60 mensen, hebben er maar 5 een stage/werkplek aangeboden gekregen en stonden na 3 maanden alweer werkloos buiten en mochten weer een uitkering anvragen. en van die 5 banen was er maar 1 ict gerelateerd. en daarbij kwam ook nog dat ze tijdens de opleiding periode, full time gaan moesten werken, dus verloren ze opleidings tijd, die ze naderhand niet meer kunnen inhalen en daarmee word de opleiding ook niet met succes afgesloten en staan deze mensen met lege handen.
de enige die hun zakken vullen zijn de opleiders/reintegratie bureau’s en de werkgevers (die weer gratis arbeids krachten kregen)
@ andré, 23-11-2010 13:35: ik studeer aan de PHL in Hasselt. Veel beter onderwijs, modulair te volgen en max. 400,- per jaar.
Kom daar in Nederland maar eens om.