In de strijd om de beste business case van 2009 zond Hogeschool E3 ICT het project 'Ictback@work' in. Het project en bijbehorende business case gaan in op een nieuw opleidingstraject dat werkzoekenden met ict-ervaring, maar zonder de bijbehorende certificeringen weer aan een baan moet helpen.
Hogeschool E3 ICT is onder andere een opleidingscentrum voor informatica-onderwijs op mbo- en hbo-niveau. Ook biedt het I-Tracks en leveranciersgebonden opleidingen aan. Uitgangspunt van het opleidingsinstituut is dat opleiden in alle opzichten flexibel moet zijn, aangepast aan de wensen van de studenten.
Om werkzoekende ict'ers weer aan het werk te krijgen heeft Hogeschool E3 ICT in samenwerking met het UWV, J&J en HRM-organisatie Intersym een opleiding geconstrueerd voor werkzoekenden met ict-ervaring, maar zonder actuele certificeringen. Het traject biedt de deelnemers een baangarantie.
Vraag bedrijfsleven
Hiervoor is eerst de vraag van het bedrijfsleven geïnventariseerd. Daarop is een maatwerkopleiding gebaseerd. Het project is vernieuwend omdat er sprake is van vraaggerichtheid, zowel in de certificering, onder andere door het aanbieden van leveranciersgebonden certificaten zoals MCTP, als in diplomering tot bachelor ICT.
'De bij het opleidings- en re-integratietraject betrokken partijen zien de meerwaarde voor werkzoekenden om na het halen van leveranciersgebonden certificeringen door te stromen naar het hbo-onderwijs. Door de werkzoekenden op te leiden op hbo-niveau en hun kennis weer bij te spijkeren kunnen zij weer makkelijker aan het werk komen. Het feit dat er een baangarantie is, stelt de kandidaat in staat om de afsluitende scriptie binnen een bedrijf uit te voeren', vertelt Rob Snel, directeur van Hogeschool E3 ICT.
De voorbereiding is daarbij volgens Snel cruciaal. 'Deelnemers ondergaan een screening, worden getest en gezamenlijk wordt besloten over toelating. Ook het onderwijsaanbod moet uitgebalanceerd zijn en gericht op de vraag vanuit het bedrijfsleven. Bovendien worden de deelnemers begeleid door ervaren, deskundige docenten.'
Tempoverhoging
De kennis van de deelnemers aan het traject worden regelmatig getoetst toetsing door middel van examens. Ook worden er evaluatiegesprekkengevoerd en worden de deelnemers goed begeleid. Volgens Snel is er sprake van een win-win-situatie omdat het traject tegemoet komt aan zowel werkzoekenden als werkgevers en het UWV. 'Het is vooral de samenwerking met respect voor eenieders kwaliteiten die ervoor zorgt dat het project tot nu toe volgens plan verloopt', zegt hij.
'Het feit dat de huidige groep zijn examens met zeer hoge scores behaalt en de planning nog steeds wordt gehaald, betekent dat het beroepenveld graag deze kandidaten in dienst wil nemen. De dynamiek van de arbeidsmarkt maakt een tempoverhoging echter wel wenselijk.'
Er is volgens Snel bovendien grote belangstelling voor het project. 'Vanuit het UWV komen nieuwe aanmeldingen binnen en ook het ministerie van Economische Zaken wordt op de hoogte gehouden over de uitkomsten van het traject.'
als dat waar zou zijn, zou het de eerste re-integratie bedrijf zijn, die de werkloze ict’ers weer allemaal aan de slag krijgt en waar ze na afloop een hbo diploma halen.
maar ik heb al 2 keer een re-integratie traject gedaan voor werkloze ict’ers, bij de eerste opleider waren de subsidie centjes opeens op en de opleider ging failliet, halvewege de opleiding. uiteindelijk heb ik de rest van de opleiding maar op eigen houtje gedaan en de mcse 2000 en 2003 certificeringen gehaald.
vorig jaar raakte ik weer werkeloos en werd ik gevraagd om weer deel te nemen aan een re-integratie traject voor werkloze ict’ers, bij een school in heerlen. prima, beter dan thuis zitten en volgens de papieren die mij toegestuurd waren kon ik daar officieel 2 microsoft, 1 itil, citrix en vmware crtificaten halen en bij goed resultaat van de extra examens en toetsen, ook nog een mbo diploma.
en je raad het al, aan het begin van het traject was er geen bijna geld meer, dus zijn ze met illigale software en verouderde cursus materiaal aan de slag gegaan om als nog iets van de opleiding te kunnen geven. hun eigen leraar kwam niet verder dan het boek voor te lezen, meer kon die niet. alleen de ingehuurde leraren wisten waar ze mee bezig waren, maar moesten hun eigen spullen mee nemen om les te kunnen geven. voor de officiele vmware cursus was al helemaal geen geld en dat moest ik dan maar zelf betalen. uiteindelijk heb ik op vmware na, alles gehaald, maar tot vandaag heb ik nog altijd geen diploma of getuigschrift. ondertussen zijn ze wel aan het proberen om over mijn rug nog extra subsidie los te putteren.
je kunt dus wel begrijpen dat ik dit soort trajecten niet echt meer vertrouw want het gaat maar om 1 ding: subsidie geld.
Paul reintegratie is een totaal andere tak van sport die niets met ict te maken heeft, maar ik kan je verhaal wel bevestigen.
Hoewel ik zelf niet in die situatie heb gezeten heb ik het genoeg van dichtbij gezien.
Reintegratie bedrijven hebben idd enkel het schoferen van de client en het binnenharken van subsidie tot doel.
Er is overigens geld zat iha zo’n 7k per client maar daarvan wordt natuurlijk zo weinig mogelijk aan de client besteed, de rest is winst.
Zo graag willen ze die werklozen echt niet opleiden hoor. Ik heb vorige week al een webformulier ingevuld voor informatie en ik heb nog niets gehoord.
Paul, was dat toevallig het Arcus college? Mij hebben ze ook in dat traject daar willen duwen.
@Marc,
je krijgt les bij het Arcus college en op een paar andere locaties, maar zij zitten niet achter de re-integratie traject. maar de naam ROC Arcus word wel gebruikt voor de werving van de nieuwe cursisten.
@Pascal,
7k? verdubbel dat maar, ik hoorde van het uwv, 15k per persoon. ze hebben ons in de klas staan te vertellen dat als ze je aan het stage/werk zouden krijgen dat er ongeveer nog een 11k bij komt, die ze aan subsidie nog konden aanvragen. en dat verklaard dan ook wel dat ze zelfs na afloop van het contract, als nog proberen geld te verdienen op de cursisten.
begrijp me niet verkeerd, ik heb geen moeite met re-integratie trajecten om mensen op te leiden en weer aan het werk te helpen, als ze ook daadwerkelijk doen wat ze zeggen en wat zwart op wit staat en de mensen ook daadwerkelijk aan langdurig werk helpen.
hellaas de ervaring leerd dat dit niet zo is. jammer genoeg.
als het kabinet zo graag wil bezuinigen op de sociale voorziening, nou dan zou ik alle re-integratie bedrijven eens heel goed onder de loep nemen i.p.v de uitkeringen te gaan korten. het is bekend dat deze re-integratie bedrijven, meer dan 50% van het totale buget krijgen en er word nog net geen 5% aan het werk geholpen, dat langdurig is. dat wil zeggen langer dan 1 jaar. en van die 5% heeft het grootste deel zelf werk gevonden. de rest staat nadat de subsidie op is, weer bij de uitkerende instantie.
15K + 11K??? Ongelooflijk. En daar krijg je als werkloze student dan uiteindelijk maar een MCITP diploma van. De beloofde CCNA, CCA en VCP cursussen worden niet nagekomen.
dat clubje in heerlen kun je beter mijden. ik ben er vandaag achter gekomen dat we geen mbo diploma meer krijgen, voor de volgende redenen, wij zijn verplicht om een stage te lopen (iets dat tijdens de opleiding gedaan zou worden, niet 5 maanden na het einde van de opleiding. maar niet gedaan is omdat ze geen stage of werk plekken konden vinden) of weer aan het werk te zijn voor een werkgever. vrijstelling omdat je aantoonbaar werkervaring hebt, dat kon niet. erg vreemd, want bij iedere mbo of hbo opleiding kun je daar vrijstelling voor krijgen als je aantoonbare werkervaring hebt.
maar daarnaast schijnen we ook nog 1 examen gemiste te hebben, dus geen diploma.
ook erg vreemd, want dit was door de leraar, die de examens afnam ook al gemeldt dat we 3 praktijk examens moesten doen, maar volgens dat clubje was dat niet nodig als je reeds een server examen van microsoft gehaald had. niet dus, zo blijkt vandaag.
het spelletje, laat ze eerst de “verplichte” stage of werk verrichten, zodat zij de subsidie kunnen binnen slepen en daarna word pas verteld dat je een examen gemist hebt waardoor je geen diploma kunt krijgen. aangezien dit niet zwart op wit staat, heeft de cursist geen poot om op te staan.
zij de centen en de cursist staat met lege handen en mag dit ook nog eens gaan uitleggen aan de uitkerende instantie.
Tsja, je zal toch al die HBO & Master opgeleiden eerst aan een passende baan helpen he? Dat kan niet, als je nou eerst MBO-ers of minder wat certificaatjes laat halen en ze een lekkere worst voorhoudt dan kun je op korte termijn de kosten flink drukken. Dat de boel op langere termijn in elkaar lazert is iets voor je opvolger om zich druk over te maken. Ziezo, targets weer gehaald!
Wat een geluk dat ik niet voor Heerlen heb gekozen. In plaats daarvan volg ik nu een HBO opleiding toegepaste informatica in Belgie. Veel beter onderwijs, echt deskundige leraren en een gewild diploma.
Kosten: 1,- per lesuur met een max 400,- per jaar. Kom daar in Nederland maar eens om, met hun vage inHolland constructies waardoor geen enkel diploma nog iets waard is!
helaas mag ik zolang ik in de bijstand zit, geen hbo opleiding gaan volgen, ook al is dat in de avond uren.
volgens de gemeente en ook het uwv zou een mbo nivo genoeg moeten zijn om een baan in de ict te bemachtigen. het laat wel zien hoe goed ze op de hoogte zijn van wat op de arbeids markt gevraagd word.
daarom heb ik het plan opgevat om de hbo modules, los te doen, daar je voor de meeste modules, product en exin certificaten kunt gebruiken om daar weer vrijstelling voor te krijgen en op deze manier een hbo diploma te halen. gaat het niet op 1 manier, dan doe of probeer ik het wel op een andere manier.