In de strijd om de beste business case van 2009 zond Hogeschool E3 ICT het project 'Ictback@work' in. Het project en bijbehorende business case gaan in op een nieuw opleidingstraject dat werkzoekenden met ict-ervaring, maar zonder de bijbehorende certificeringen weer aan een baan moet helpen.
Hogeschool E3 ICT is onder andere een opleidingscentrum voor informatica-onderwijs op mbo- en hbo-niveau. Ook biedt het I-Tracks en leveranciersgebonden opleidingen aan. Uitgangspunt van het opleidingsinstituut is dat opleiden in alle opzichten flexibel moet zijn, aangepast aan de wensen van de studenten.
Om werkzoekende ict'ers weer aan het werk te krijgen heeft Hogeschool E3 ICT in samenwerking met het UWV, J&J en HRM-organisatie Intersym een opleiding geconstrueerd voor werkzoekenden met ict-ervaring, maar zonder actuele certificeringen. Het traject biedt de deelnemers een baangarantie.
Vraag bedrijfsleven
Hiervoor is eerst de vraag van het bedrijfsleven geïnventariseerd. Daarop is een maatwerkopleiding gebaseerd. Het project is vernieuwend omdat er sprake is van vraaggerichtheid, zowel in de certificering, onder andere door het aanbieden van leveranciersgebonden certificaten zoals MCTP, als in diplomering tot bachelor ICT.
'De bij het opleidings- en re-integratietraject betrokken partijen zien de meerwaarde voor werkzoekenden om na het halen van leveranciersgebonden certificeringen door te stromen naar het hbo-onderwijs. Door de werkzoekenden op te leiden op hbo-niveau en hun kennis weer bij te spijkeren kunnen zij weer makkelijker aan het werk komen. Het feit dat er een baangarantie is, stelt de kandidaat in staat om de afsluitende scriptie binnen een bedrijf uit te voeren', vertelt Rob Snel, directeur van Hogeschool E3 ICT.
De voorbereiding is daarbij volgens Snel cruciaal. 'Deelnemers ondergaan een screening, worden getest en gezamenlijk wordt besloten over toelating. Ook het onderwijsaanbod moet uitgebalanceerd zijn en gericht op de vraag vanuit het bedrijfsleven. Bovendien worden de deelnemers begeleid door ervaren, deskundige docenten.'
Tempoverhoging
De kennis van de deelnemers aan het traject worden regelmatig getoetst toetsing door middel van examens. Ook worden er evaluatiegesprekkengevoerd en worden de deelnemers goed begeleid. Volgens Snel is er sprake van een win-win-situatie omdat het traject tegemoet komt aan zowel werkzoekenden als werkgevers en het UWV. 'Het is vooral de samenwerking met respect voor eenieders kwaliteiten die ervoor zorgt dat het project tot nu toe volgens plan verloopt', zegt hij.
'Het feit dat de huidige groep zijn examens met zeer hoge scores behaalt en de planning nog steeds wordt gehaald, betekent dat het beroepenveld graag deze kandidaten in dienst wil nemen. De dynamiek van de arbeidsmarkt maakt een tempoverhoging echter wel wenselijk.'
Er is volgens Snel bovendien grote belangstelling voor het project. 'Vanuit het UWV komen nieuwe aanmeldingen binnen en ook het ministerie van Economische Zaken wordt op de hoogte gehouden over de uitkomsten van het traject.'
Ik kan melden dat alle kandidaten die aan het project ICTerBACK@WORK deelgenomen hebben geslaagd zijn en dat ze allemaal aan het werk zijn. Een zestal kandidaten heeft inmiddels zijn scriptie met succes verdedigd en heeft nu het HBO diploma op zak (drie kandidaten waren HBO’er). Niemand zit thuis of loopt nog of weer in de uitkering.
In tegenstelling tot bovenstaande reacties over andere projecten mag ik stellen dat iedereen die bij ICTerBACK@WORK betrokken was (en is) zeer enthousiast en tevreden is.
Ik vind het daarom ook jammer dat, ofschoon we aangetoond hebben dat het werkt, door de bezuinigingen ICTerBACK@WOR-2 niet van start kan gaan.
De markt vraagt ervaren HBO’ers met certificaten en communicatieve vaardigheden en dat is precies wat ICTerBACK@WORK biedt.
Ik kan als deelnemer beaamen wat Jo Klavora heeft beschreven.
Zelf ben ik nog bezig met mijn afstudeer scriptie HBO maar alle beloften zijn netjes nagekomen!
Nu heb ik dus 2-+ jaar ervaring met MCITP-EA, VCP410, ITIL Foundations, ECDL en HBO hoofdfase!!!
Dat HBO scriptie met gezin en baan lastig combineren is mag duidelijk zijn maar dit laat ik mij niet ontnemen ook al duurt het langer dan gehoopt!!!
Dat andere re-integratie trajecten niet succesvol zijn heb ik ook mogen ervaren, vandaar dat ik het nodig vond deze reactie te plaatsen!
ICT’erBACK@WORK is absoluut een goed product!
ik had op jullie opleidings traject via het UWV gereageerd, maar nooit niks meer van gehoord. in plaats daarvan ben ik naar dat clubje in heerlen gestuurd voor een MBO 2 ict opleiding. maar een MBO 2 opleiding zet voor mij geen zoode aan de dijk, bezorgt mij ook geen werk en was ook veel te gemakkelijk.
ik heb nu het aanbod gehad om dit traject te upgraden naar mbo 4, maar 1400 euro om nog 4 examens te doen vind ik toch iets teveel. ik moet eens uitzoeken of dat niet iets goedkoper kan.
als er ooit nog een UWV scholings traject gaat plaats vinden zal mijn eis HBO zijn, anders is het zonde van de tijd en geld.
ik hoop voor ICT’erBACK@WORK dat zij sponsors vinden om als nog een goed product neer te kunnen zetten, tenslotte profiteerd de cursist, maar ook de bedrijven hier van. het zou een van de weinige projecten zijn die wel kunnen slagen.
@Jo Klavora, mooi natuurlijk dat die mensen weer aan het werk zijn. Ik vraag me wel af of er een subsidieconstructie achter die arbeidscontracten zit? Je ziet bijvoorbeeld bij Arcus in Heerlen dat ze afspraken hebben met het bedrijfsleven over gesubsidieerde arbeid, waarbij de kandidaat dan inderdaad wel uitstroomt met een baan maar wel voor max. een half jaar. Daarna is de subsidie op en staat de ICT-er, een illusie rijker, weer op straat.
Paul, als je de afstand kan overbruggen, steek je licht eens op bij de PHL in Hasselt voor avondonderwijs. Modulair te volgen HBO opleiding, max. 400,- per jaar en met certificaten kan je vrijstellingen krijgen. Je kunt ook nu nog instappen op bepaalde modules. Vraag naar Luc Leunen (directeur), die kan je er alles over vertellen.
Heb je aandelen PHL of geef je er les Mark?
@Mark.
in principe zou ik niks tegen een gesubsidieerde ICT baan hebben bij een ICT opleidings traject. alle scholen gebruiken subsidie’s om mensen te plaatsen bij een werkgever. het leverd de cursist tenslotte werkervaring op, mits hij/zij ook daadwerkelijk, bij een ICT bedrijf, de juiste werk ervaring kan opdoen en de cursist ook duidelijk verteld word dat het maar een tijdelijk baan betreft.
en hier short het aan, de cursisten worden vaak mooie verhaaltjes aangehangen met de mooiste vooruitzichten en worden dan vervolgens op werkzaamheden gezet die vaak niks te doen hebben met ICT en na een korte tijd staan de meeste mensen weer buiten.
over het PHL in hasselt,ik ben er over na aan het denken. maar eerst moet ik de mbo 2 upgraden naar 4, anders kan ik niet deelnemen aan een hbo traject (tenminste, hier in nederland, ik weet niet hoe het in belgie geregeld is).
Paul, daar hebben ze een kort assesment voor. Gewoon een korte test waar je zo doorheen komt als je een beetje kennis van zaken hebt.
@Mark
weet je of phl(of een ander instituut op d diepenbeek campus) deeltijdopleidingen ICT(master of postgraduaat) geven? ik heb al gekeken op de site maar ik vind niets concreets. Een hbo informatica heb ik al, vandaar deze vraag.
Geen idee. Maar vlak in de buurt heb je ook de universiteit van Diepenbeek, misschien vind je daar wat je zoekt. De PHL voorziet wel in avondopleidingen, maar dat is op HBO niveau.
Waarom staat dit artikel trouwens nog steeds op de voorpagina? Wordt er nog steeds voor betaald dan?
Vergeet het maar. Zelfs HBO/WO is niet goed als ze je te oud vinden… dat je nog 20, 25 jaar moet werken interesseert ze niet – sterf maar de hongerdood als je geen uitkering krijgt.