Eind vorig jaar kreeg ik mijn eerste iPhone. Voor mijn werk gebruik ik een laptop als ik buiten de deur ben, bij een klant heb ik een vaste werkplek en thuis heb ik ook een pc waarop ik veel doe. Toen de iPad uitkwam zag ik ook daarvan de waarde in (snelle, simpele internetconsumptie) en zodoende merkte ik steeds vaker dat ik tijd kwijt was aan simpele handelingen.
Of het nu ging over een document wat ik aan het schrijven was of dat de administratie belde met een vraag waarvoor ik bij mijn scans moest zijn, het levert veel onnodig werk op. Daarnaast doe ik ook altijd mijn best om minimaal één backup buiten de deur te hebben voor als er brand uitbreekt of als er wordt ingebroken (zij nemen ook de losse harde schijf mee). Ik had al gehoord van Dropbox, maar anders dan in Amerika lijken Nederlanders er huiverig voor om maandelijks een bedrag te betalen voor een online service. Omdat ik met al die computers en apparaten toch steeds vaker tegen problemen aan liep heb ik Dropbox uitgeprobeerd.
Dropbox is een online service en applicatie die de mogelijkheid biedt bestanden veilig en versleuteld op te slaan op een virtuele harde schijf op het internet. Waar mijn data precies staat weet ik niet, maar dropbox is een soort schil om Amazone Webservices (AWS) heen. En daarvan weet ik dat bestanden inderdaad versleuteld zijn en gewoon niet te lezen zijn zonder de sleutel: gebruikersnaam en wachtwoord. Op veiligheid kom ik zo direct terug.
Een groot voordeel van Dropbox is dat de bestanden gewoon lokaal op de harde schijf staan, bijvoorbeeld in de map 'Mijn documenten', het enige wat je hoeft te doen is bestanden op te slaan in die map en ze worden automatische gesynchroniseerd met de Dropbox virtuele schijf op het internet. De bestanden zijn dus ook beschikbaar zonder internetverbinding. En om aan te geven hoe slim Dropbox werkt. Als een bestand wijzigt (bijvoorbeeld een Word-document), dan wordt alleen het verschil verstuurd over het internet en niet elke keer het hele bestand, maar het gaat verder: je kunt ook oude versies van het document terugzetten en dus de gehele wijzigingsgeschiedenis. Het is zelfs mogelijk verwijderde bestanden terug te halen. Waardoor dit backup- en restore-functionaliteit bied.
Eén van de grootste krachten van Dropbox vind ik dat het gewoon werkt zonder dat je het merkt. Ben je bang dat het de internetverbinding te zwaar belast? Dit is instelbaar. Verder is het gewoon een map op je computer en werkt beter dan alleen een virtuele schijf op het internet (bijvoorbeeld Skidrive of bijvoorbeeld een WebDav), het is namelijk sneller en werkt ook offline. Daarnaast is Dropbox goed te integreren met bijvoorbeeld apps op de iPad. Het verplaatsen van PDF-documenten van en naar de iPad zonder externe hulpmiddelen werkt niet erg gebruiksvriendelijk, maar met Dropbox kun je ze gewoon openen in bijvoorbeeld iBooks zodat deze ook offline als boek beschikbaar is. Omdat een betaalde Dropbox 50 GB of 100 GB groot is, leent dit zich niet om alle bestanden offline tot de beschikking te hebben op de iPad. Ook daar is aan gedacht, je kunt bepaalde mappen kiezen die offline op de iPad beschikbaar moeten zijn.
Mijn lofzang gaat verder. Het (gecontroleerd) delen van bestanden werkt zeer krachtig en verfrissend zonder dat de ander Dropbox hoeft te installeren. Je kunt mappen delen en zelfs mappen publiekelijk toegankelijk maken. Hierin zit een wereld aan mogelijkheden, denk maar eens aan de kracht van samenwerken, net zoals dit bijvoorbeeld mogelijk is met Google Docs.
Ook over het gebruik en de prijs is goed nagedacht. 2 GB is onbeperkt gratis en geeft een goede indruk wat het allemaal doet. Voor 99 dollar per jaar heb je 50 GB tot je beschikking. En het maximale op dit moment is 100 GB. Met de gunstige dollarkoers kost deze service dan minder dan zeven euro per maand.
Zitten er nadelen aan Dropbox? Zeker, maar de nadelen zijn vooral als de standaard functionaliteit niet aansluit op jouw specifieke behoefte en hebben ook een relatie met betrekking tot veiligheid. Sommige gebruikers vinden het jammer dat de bestanden gewoon op je computer staan. Als je laptop wordt gestolen staan de Dropbox-bestanden daar ook gewoon op. Dat kun je overigens weer oplossen door de Dropbox een versleuteld gedeelte van de schijf (of een versleutelde schijf) te zetten en Dropbox niet direct te starten als Windows opstart.
Zowel de verbinding als de bestanden zijn versleuteld opgeslagen, maar je moet een applicatie die integreert met Dropbox wel vertrouwen dat ze jouw gebruikersnaam en wachtwoord niet opslaan en misbruiken. Vooral phishing is hierbij een belangrijke bedreiging.
Het gebruik van Dropbox geeft wel een idee waar we naar toe gaan. En hiermee doel ik op het altijd en overal beschikken over je data, het virtualiseren van computers en de schaalbaarheid die hierdoor ontstaat. Hierdoor ontstaan er ook nieuwe dreigingen, maar stilstaan is achterop lopen en ik maak graag gebruik van nieuwe faciliteiten die mijn leven beter maken. Ze zijn in ieder geval het onderzoeken waard.
Nog een pluspunt van Dropbox, het werkt zelfs voor de mindere (vak-) bekwame gebruikers. Zo kan ik op deze manier eenvoudig bestanden uitwisselen met mijn vrouw of foto’s met mijn schoonvader. Voor hun is het alsof ze gewoon een bestand op hun eigen computer openen.
Daarnaast biedt het mij ook de mogelijkheid om waar ook ter wereld bepaalde bestanden te benaderen. Zo heb ik voor als wij op vakantie zijn, een scan van onze paspoort, rijbewijs en verzekeringspapieren. Je weet maar niet.
Inderdaad, Dropbox is een hele stap in de richting van jouw bestanden altijd en overal online beschikbaar hebben. Hello future!
Op de link http://bit.ly/aYNwsH is een vergelijkende test tussen verschillende cloudstoragesystemen te vinden. Uit deze vergelijking blijkt dat Wuala beter scoort dan Dropbox, omdat de files op de client worden versleuteld/ontsleuteld en niet in de verbinding tussen de client en server.
@R.Heinen:
Bedankt voor de link. Ieder moet voor zichzelf bepalen wat het beste bij hem of haar aansluit. Persoonlijk vind ik het gemak en de integratie met diverse systemen erg prettig werken.
Als je ergens een wachtwoord in moet vullen kan de leverancier van het product in theorie altijd deze misbruiken. Het gaat uiteindelijk om vertrouwen en je zal iets of iemand uiteindelijk moeten vertrouwen.
Van AWS (welke door Dropbox gebruikt wordt) weet ik (zover ik dat kan beoordelen) dat het qua versleuteling wel goed zit en vind ik de methode sterk genoeg om te vertrouwen).
Punt is niet zo zeer om het beste product aan te prijzen, ik maak ook geen vergelijking in mijn stukje, maar dat ik erg enthousiast ben met de manier waarop de cloudbelofte gerealiseerd wordt.
Wuala biedt ook nog andere originele mogelijkheden en lijkt ook op een goed product.
Computable heeft onlangs enkele van dergelijke oplossingen getest, waaronder Wuala maar niet Drop.box (er zijn heel veel van dergelijke oplossingen en we komen er in de toekomst vast nog op terug).
Zie http://bit.ly/aiFjZt
Ik heb even de snelheid gemeten van Dropbox volgens de in onze test gebruikte methode en de resultaten zijn de volgende:
– uploaden kleine bestanden: 41,49 KB/s
– uploaden groot bestand: 36,23 KB/s
– downloaden via weblink: 678 KB/s (multithreaded)
Dat zijn erg goede resultaten. Box.net is iets sneller bij het uploaden, maar globaal is Dropbox de snelste. Wuala is volgens ons zeker niet de snelste.
@Jozef Schildermans:
De kracht van Wuala zit niet zozeer in de snelheid maar in de functionaliteit, bijvoorbeeld encryptie/decryptie op de client en een aantal “speciale” functies, zie bijvoorbeeld http://bit.ly/b2mrPO
Snelheid is helemaal niet zo interessant. De kracht zit hem inderdaad niet hoe snel het overal beschikbaar is, maar vooral dat het gebeurt zonder dat je erover na hoeft te denken.
Het punt is nogmaals dat in mijn ogen dit een invulling is van cloud computing zoals deze vaak wordt uitgelegd.
Daarnaast vind ik het mooi dat ze dus een 3e partij gebruiken (AWS) om dit te realiseren. Net zoals sommige andere diensten dit doen. Ik heb Amazon erg hoog zitten op dit vlak.
Als je de computergeschiedenis bekijkt zie je dat een trend steeds terugkomt van centraal werken, naar decentraal werken en omgekeerd.
Het mooie van cloudcomputing is vaak dat het platformonafhankelijk werkt en dat daardoor samenwerken steeds makkelijker wordt.
Overigens zal ik nog een post schrijven over veiligheid.
Geen enkele cloudservice is volledig veilig. Niet omdat de techniek niet goed is, maar dat de “menigte” vatbaar is voor phishing. De meeste cloudservices bieden integratie aan met andere applicaties en juist hier zit het probleem.
Als je in de applicatie wil koppelen aan een cloudservice, vul je daar je credentials in, je kunt niet zien wat de partij met jouw gegevens doet en wellicht opslaat. Voordat je gaat reageren, natuurlijk kiest een cloudservice zijn diensten voor integratie alleen aan betrouwbare partners aan, maar als gebruiker weet je dat niet. Als je op SharePictures.ru een heel mooi dropbox logo toont en je als ontwetende gebruikers daar iets mee doet…..
Dropbox is inderdaad een interessante toepassing. En het grootste pluspunt is de platformonafhankelijkheid ervan. Op http://goo.gl/fxuf staat nog meer uitgelegd over dropbox.
@Henry Koppen
Op de link http://bit.ly/agmD3T kun je nog een recent artikeltje vinden op het gebied van cloud security.
Een groot voordeel van dropbox is dat het ook op de iPhone werkt, waardoor je werkelijk overal en altijd bij de bestanden kunt.
Ik gebruik het o.a. in samenwerking met iemand in Mozambique. Daar is internet vaak slecht of niet beschikbaar. Doordat de bestanden altijd off-line beschikbaar zijn en de synchronisatie vanzelf gebeurt als het internet het weer even doet, is het de ideale oplossing om bestanden te delen en/of samen te onderhouden. Snelheid is daarom van ondergeschikt belang.
Verder is het de ideale off-line backup faciliteit. Ik synchroniseer dagelijks automatisch met SyncBack naar de dropbox map, waarbij de bestanden worden gezipt en van een password voorzien. Tot nog toe volstaat een tweetal gratis accounts voor mij hierdoor. Een buitenstaander komt zo dus echt niet aan mijn bestanden. Zelf kan ik altijd en overal aan deze bestanden komen vanuit deze backup.