Ict’ers die vinden dat ze een salarisverhoging verdienen, moeten dat weloverwogen aan hun baas vertellen. Hr-adviseur Roel van Winssen schreef er een e-boek over. Enkele suggesties voor werknemers die beslagen ten ijs willen komen tijdens het onderhandelingsgesprek.
Werknemers denken vaak onterecht dat een hoger salaris niet voor ze is weggelegd, stelt Van Winssen. In zijn e-boek ‘In 7 stappen naar een hoger salaris’ legt hij uit hoe zij de kans op betere arbeidsvoorwaarden kunnen vergroten.
Kom met bewijzen
– Zet op een rij wat je huidige situatie is: dat zijn bijvoorbeeld je bruto salaris, een dertiende maand, een eindejaarsuitkering en bonussen. Bekijk wat je waard bent zodat je kunt laten zien dat je meer zou moeten verdienen. Hou ook in de gaten welke afspraken al in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) gemaakt zijn.
Neem de tijd
– Maak een afspraak voor het gesprek. Bespreek het salaris dus niet als afsluiter van een andere vergadering, maar neem er apart de tijd voor.
Wacht niet
– Laat je niet afschepen met de jaarlijkse salarisronde of het beoordelingsgesprek. Geef aan dat je nú merkt dat er verschil is tussen jouw beloning en het salaris dat marktconform is. Wacht niet.
Bedenk argumenten
– Bedenk waarom je salarisverhoging verdient. Goede redenen zijn bijvoorbeeld werkzaamheden die je hebt overgenomen van een collega die vertrokken is of het uitbreiden van je doelstellingen. Ook het behalen van goede verkoopcijfers is een goed argument.
Geen dagelijkse kost
– Overschat je gesprekspartner niet. Je leidinggevende heeft vast vaker dan jij dit soort gesprekken gevoerd, maar het is voor hem of haar ook geen dagelijkse kost. Als je met goede argumenten komt, kun je tegenargumenten makkelijker weerleggen.
Oefen
– Oefen het onderhandelingsgesprek van tevoren. Je bent dan meer ontspannen als je tegenover je baas zit.
Bestudeer de cao
– Er kan ook onderhandeld worden als er een cao is. Je kunt bijvoorbeeld bekijken of je in de juiste salarisschaal bent ingedeeld. Ben je nog steeds een junior medewerker?
Je bent geen geldwolf
– Denk niet dat je gezien wordt als geldwolf. Laat zien dat de inhoud van je functie belangrijk voor je is, maar het is logisch dat je een redelijk salaris wilt ontvangen.
Wat is het ergste?
– Bedenk wat het ergste is dat er kan gebeuren, namelijk dat je wensen niet worden ingewilligd. Er is nog nooit iemand ontslagen omdat hij redelijke eisen stelde.