De Taiwanese fabrikant Synology maakt alleen NAS’en: zowel kleine tafelmodellen als grote rekmodellen. Wij testen de DS410j en DS1010+. De DS410j is een vrij goedkope viersleuven-NAS in een glanzend pianowitte uitvoering met een antracietkleurig front. De DS1010+ is een vrij groot MKB-tafelmodel. Hij heeft vijf schijfsleuven en is uitbreidbaar met behulp van een DX510 tot nog eens vijf en dus in totaal tien schijfsleuven. Daarop kun je maximaal 20 TB opslaan.
De Synology DS410j is vrij groot en verrassend genoeg dubbel zo breed als vergelijkbare viersleufs NAS’en van Cisco en Netgear. Op het antracietkleurige bovenste stuk met een modieuze inham zit een grote aan-/uitknop en alle statuslampjes. Achteraan zien we één netwerk- en twee usb-aansluitingen. De DS1010+ is een vrij grote zwarte kast (ongeveer dubbel zo breed als de NetGear die slechts één sleuf minder heeft). Aan de voorkant zijn statuslampjes te zien plus de vijf schijfsleuven. Achteraan treffen we twee netwerkaansluitingen aan, een eSATA- en vier usb-aansluitingen, plus een afgedekte VGA-aansluiting die je normaal niet zult gebruiken.
Functionaliteit
Vanaf drie schijven is RAID-5 nodig en Synology biedt dan ook alle mogelijke RAID-varianten. Synology ondersteunt de uitbreiding van RAID-volumes met grotere of nieuwe schijven, maar slechts met één schijf tegelijk en niet automatisch: je moet via het webbeheer de opdracht geven de grotere of nieuwe schijf in het systeem op te nemen en pas als dat volledig gebeurd is, kun je een tweede grotere of nieuwe schijf laten opnemen. Als je begint met drie schijven en later wil uitbreiden naar tien schijven, moet je deze toevoegingslus dus zevenmaal doorlopen. Reken dus maar op een paar dagen werk. Dat zou Synology beslist wat flexibeler mogen maken.
De firmware heet overigens Disk Manager en deze firmware geldt voor zowat alle modellen van Synology. Qua netwerkdiensten zit er al het mogelijke in voor zowel Windows- als Unix/Linux- als Mac-computers. Maar met ssh en rsync blijkt er wel een probleem te zijn. Synology beschouwt dat als protocols voor experts en heeft die in verschillende DiskStation-modellen waaronder de DS410j standaard uitgeschakeld. In de webinterface is er wel een optie is om ze in te schakelen, maar die optie werkt niet. Er is een wijziging van de systeemconfiguratie via een telnet-terminalsessie nodig om ssh te activeren. En dan nog kregen we automatische authenticatie met veilige RCA-sleutels niet aan de praat. Dat is niet zoals het hoort, Synology! Voor de DS1010+ werkte het inschakelen van ssh via de webinterface wel, maar de RCA-sleutelauthenticatie ook niet.
Beheer
Synology kiest ervoor om zijn DiskStation NAS’en zonder geïnstalleerde firmware af te leveren. Bijgevolg moet er eerst een initialisatie plaatsvinden voordat je kunt beginnen met de beginafregeling. Daartoe heeft Synology de Synology Assisant software geschreven: die doet de volledige initialisatie en installatie, beginafregeling, broncontrole en je kunt er ook foto’s mee uploaden om de NAS als fotoalbum te gebruiken. De installatiewizard begint al met een idioot probleem dat al versies lang bestaat en nooit door Synology opgelost werd. De wizard start namelijk met een ‘open bestand’-dialoogvenster en vraagt je naar de juiste firmware. Welke niet-expert weet hier wat hij moet invullen? De snelle-installatiegids in de PDF-handleiding rept hier trouwens met geen woord over. Gewoon op de bladerknop klikken presenteert een lijst van firmwarebestanden op de meegeleverde cd-rom. Daaruit moet je de juiste firmware voor jouw DiskStation-model kiezen en daarin mag je je beslist niet vergissen. Gelukkig maakt ‘ds410j’ of ‘ds1010+’ deel uit van de bestandsnaam, zodat we tenminste de juiste firmware voor het juiste model kunnen laden. Die firmware wordt dan in de DiskStation geïnstalleerd. Daarna begint de Synology Assistant volautomatisch met de installatieprocedure.
Foutje!
We hadden de netwerkinstellingen op dhcp laten staan en dat liep fout. Tijdens de installatie veranderde om een ons volkomen duistere reden het MAC-adres van de netwerkaansluiting en dus kende de dhcp-server in ons netwerk een nieuw ip-adres toe. De installatieprocedure werkte echter nog met het vorige ip-adres en kwam dus met een niet-opvallend regeltje op het scherm melden dat hij het contact met het toestel verloren was. Dat is ook al niet zoals het hoort, Synology. In de Assistant teruggaan naar beheer, de zoekfunctie naar NAS’en opnieuw uitvoeren en dan het juiste ip-adres aanklikken en Installatie kiezen werkte deze keer wel. Laten we zeggen dat er aan de Synology Assisant nog wat werk is. Positief is, dat de software niet alleen voor Windows, maar ook voor Linux en voor Mac bestaat. De opnieuw uitgevoerde installatieprocedure slaagde er overigens niet in een opslagvolume te configureren. Uiteindelijk hebben we die gewoon afgesloten en het via het webbeheer gedaan. De reden bleek overigens dat in ons demotoestel twee schijven zaten waarvan er een ooit deel uitmaakte van een RAID-5 configuratie. Daardoor raakte de Assistant dus in de war.
Het webbeheer is een van de meest uitgebreide die we tot dusver onder ogen gekregen hebben. Het is prachtig uitgevoerd met een uitklapbare functieboom uiterst links en duidelijke dialoogschermen.
Prestaties
Net als de meeste andere NAS’en zijn de DS410j en DS1010+ sneller met lezen dan met schrijven. Dat vertaalt zich in de zwakste prestaties voor de pure schrijftesten: aanmaken van inhoud, kantoorproductiviteit, bestanden en mappen kopiëren naar de NAS toe. We hebben alle viersleufs NAS’en en ook de DS1010+ getest met twee schijven in RAID-1, maar bij de DS410j moesten we door omstandigheden vier 2 TB schijven in RAID-5 testen. De verrassing was, dat de DS1010+, hoewel qua RAID-configuratie in het nadeel, het best van alle geteste toestellen presteerde. De DS410j bleef hier gemiddeld 10 MB/s onder. Het bewijst duidelijk dat de keuze van cpu en geheugen bepalend is voor de prestaties van de NAS.
Deelconclusie
Synology heeft een paar hinderlijke storingen in de Assistant zitten die de initialisatie in installatie verzorgt. De webinterface is wel schitterend. Problemen zoals ssh-authenticatie zouden echter opgelost moeten worden, in plaats van de klanten af te schepen met de smoes dat dat alleen voor experten zou zijn. De DS410j is met zijn verrassend lage prijs een heel interessant toestel. De DS1010+ presteert het best van allemaal, maar het toestel is niet bepaald goedkoop.
De serie
Network Attached Storage (NAS) voor MKB’s
1: Bedrijfszekere centrale opslag
2: Goedkope NAS’en van Freecom en LG met twee sleuven
3: Cisco NSS324 Smart Storage en Netgear ReadyNAS NVX RNDX4250
4: Synology DS410j en DS1010+
Bij de serie hoort een Excel-tabel met meerdere tabbladen. Daarin vind je de prijzen, technische gegevens en testresultaten van alle geteste apparaten.
Johan Zwiekhorst, Datatestlab