Producent van beheersoftware CA Technologies komt met een mainframe software manager (msm), die het beheer van mainframes eenvoudiger moet maken. Dat heeft het bedrijf gemeld tijdens een bijeenkomst in Praag. Mainframe Chorus moet ervoor zorgen dat ook beginnende ict'ers met het mainframe kunnen werken.
De leverancier wil de term 'mainframe' vermijden en de data presenteren als 'een set handige dingen'. Beheerders die met Mainframe Chorus werken, zien op één scherm alle informatie die ze op dat moment nodig hebben, aldus de producent. Dit in tegenstelling tot de situatie waarbij mainframespecialisten moesten schakelen tussen diverse schermen. Algemeen mainframe-directeur Dayton Semerjian van CA Technologies: 'Jonge mensen vinden het oude mainframe gewoon niet aantrekkelijk. Zij rennen hard weg als je het erover hebt.'
Niet alleen databasemanagement
De nieuwe software manager moet daarin verandering brengen. Data wordt omgezet in grafieken die afgestemd zijn op de gebruiker. Zo laat het systeem bijvoorbeeld alleen informatie zien over beveiliging of opslag. Ook kan de gebruiker zien hoe collega's bepaalde handelingen uitgevoerd hebben. Semerjian: 'Het gaat niet alleen om databasemanagement. Dit is een hybride systeem.'
De directeur kan niet precies zeggen hoe de software manager werkt voor bedrijven die niet alleen werken met producten van CA Technologies, maar ook met tools van andere producten. 'Daar is nu nog geen oplossing voor. Maar als er vraag naar is, gaan we daar uitgebreider naar kijken', zegt hij.
Naast Mainframe Chorus komt de softwareproducent met een opleiding voor ict'ers die zich willen laten opleiden tot Certified Mainframe Professional. Nederlandse studenten kunnen aan het eind van dit jaar met de opleiding beginnen.
Een heel goede ontwikkeling, ICT systemen zijn in deze wereld immers pas volwassen als kleuters er mee om kunnen gaan.
Ben benieuwd waneer mijn nichtje van negen begint met haar opleiding tot Certified Mainframe Tuthola.
Het mainframe (en ook vele andere apparaten) zijn niet simpel. Dat hoeft ook niet. Wat wel belangrijk is: dat de concepten en functionaliteit benodigd voor de exploitatie duidelijk en begrijpbaar zijn. Zpdra die indruk kan worden gegeven wordt het vaak ook als simpel beschouwd en is de motivatie om te leren ook eerder aanwezig en de weg open naar ….
Een GUI (tsja de remote “video kaart” is een heel surplus voor het mainframe) en de nadruk op “wat kan ik er mee wat ik zou willen” zullen daar zeker toe bijdragen. Op die manier ben ik mij ook gaan verdiepen in het complexe object-oriented programmeren in java van mijn androide ereader.
Doet me denken aan die quote van het meisje in Jurasic Park I (1993) dat het OS ziet wat het Park bestuurt : It’s a UNIX system! I know this!
Click click
Uiteraard, als ik bij NASA binnen wandel en daar een Ubuntu systeemtje zie, ben ik ook terstond volleerd astronaut. HET IS FILM HOOR 😉
Ik moet overigens wel ontzettend lachen om het artikel
je kan kenlijk met wat grafisch gepresenteerde staatjes de beveiliging van het systeem beoordelen.
Dat doet me toch wel erg denken aan de vraag die ik vaker tegenkom : ‘waar moet ik klikken om mijn webservertje veilig te maken’
Het beheren van een systeem ongeacht hoe groot, vereist gewoon gedegen kennis. dat je daarnaast een handig tooltje gebruikt is mooi meegenomen, anders had je dat toch wel zelf geknutseld.