Voor iets meer geld koop je een NAS met vier schijfsleuven die vaak krachtiger en zeker betrouwbaarder is. Je bent immers niet verplicht vanaf het begin vier schijven in te bouwen. Je kunt beginnen met twee exemplaren en de NAS-capaciteit uitbreiden naarmate de opslagbehoeften groeien. De meeste van dergelijke NAS’en bieden niet alleen alle mogelijke varianten van RAID aan, maar hebben ook software aan boord om de uitbreiding pijnloos en zonder uitval van de centrale netwerkopslag uit te voeren. In dit deel testen we de Cisco NSS324 en de Netgear NVX RNDX4250.
Cisco NSS324 Smart Storage
De Cisco NSS324 Smart Storage is een matzwarte doos met aan de voorkant vier schijfsleuven. Ze is erg zwaar en straalt kwaliteit uit. Bovenaan is er een lcd-scherm met rechts daarvan een keuze- en entertoets om het lcd-menu te besturen. Die laatste zul je normaal niet hoeven te gebruiken. Onderaan links vinden we de standby-knop (geen aan/uit) en daaronder nog een usb-aansluiting met daar net boven een back-upknop waarmee de NAS volautomatisch geback-upt kan worden naar een aangesloten usb-opslagmedium. Achteraan zien we twee eSATA-aansluitingen voor schijfuitbreidingen, vier usb-aansluitingen, twee netwerkaansluitingen en een vga-aansluiting (die je normaal ook nooit zult gebruiken).
Cisco
Cisco is een netwerkspecialist en dat is aan de functionaliteit van deze NAS zeker te zien. Alles wat er maar in kan zitten, zit er in. Werk je met Windows, Mac of Linux? Of een andere Unix-achtige? Alle voor die OS’en gebruikelijke netwerkprotocollen kunnen worden gebruikt. De NAS is bruikbaar als multimediaserver (zowel DLNA/uPnP als iTunes), als printerserver, webserver, databaseserver, noem maar op.
Beheer
Voor de eerste ingebruikname levert Cisco een Cisco Setup Wizard die in een vorige/volgende-dialoog alle stappen met je doorneemt voor het uitpakken van de NAS, het monteren van harde schijven en de eerste configuratie. Bij ons demotoestel was dat al gebeurd en in zo’n geval voert de Setup Wizard zichzelf niet uit, maar zegt hij gewoon dat het toestel al geconfigureerd is en stelt dan voor naar de webinterface te gaan.
Als we dat webbeheer openen, blijkt Cisco zich behoorlijk wat moeite getroost te hebben. Er is een menu in boomstructuur uiterst links. Voor elke hoofdtak verschijnen er rechts grote beeldpictogrammen die er bijzonder fraai uitzien. Je kunt met dit beheer de netwerkconfiguratie instellen, de gebruikers, de schijven en hun RAID-configuratie, gedeelde volumes, alle netwerkprotocols en -diensten, het kan gewoon niet op. Daarbij is het meeste al voorgeconfigureerd, in het geval je eerst de Setup Wizard doorlopen had.
Prestaties
De Cisco NSS324 presteert indrukwekkend en benadert de Synology DS1010+, behalve op één vlak: inhoudsaanmaak. Daar doet hij het verrassend een stuk slechter. Zoals bij de andere toestellen voerden we de benchmark uit op een RAID-1 array van twee harde schijven.
Deelconclusie
Cisco biedt een erg hoge bouwkwaliteit en een van de fraaiste webbeheerinterfaces van alle toestellen in de test (met Synology als dichte tweede). Qua functionaliteit kom je niks tekort: Cisco gaat gewoon voluit en geeft je alles wat je ooit nodig zou kunnen hebben of wensen. Inzake prestaties zijn we ook erg opgetogen, omdat hij erg dicht in de buurt komt van de toppresteerder in deze test.
Netgear ReadyNAS NVX RNDX4250
Amerikaanse netwerkfabrikant Netgear levert ons een erg compacte zwarte NAS met vier schijfsleuven. Het compacte formaat is opvallend, zeker als we het vergelijken met het viersleufs-model van Synology dat een flink stuk groter uitvalt. Een groot stuk van de voorkant wordt in beslag genomen door een klep die we kunnen openen. Daarachter zitten dan de vier schijfsleuven. Een schijf kan dus ook vanaf de voorkant vervangen worden. Dat vinden we wel handig. Bij de overgrote meerderheid van de twee- tot viersleufs-NAS’en is dat immers aan de achterkant. Bovenaan vinden we aan de voorkant statuslampjes, een aan- en uitknop, een usb-aansluiting en een back-upknop. Die laatste dient om vlug een back-up te maken van de NAS op een aangesloten usb-volume. Helemaal onderaan is er een groot monochroom lcd-scherm met statusinformatie. Achteraan vinden we nog twee usb- en twee netwerkaansluitingen plus een Kensington-slot. Ook opvallend is een grote metalen beugel waarmee de gevulde NAS heel makkelijk te dragen is.
Functionaliteit
Met vier schijfsleuven kun je alle mogelijke RAID-configuraties aan. Netgear ontwikkelde verder een eigen RAID-systeem: X-RAID. X-RAID 2 is voor twee schijven met zowel prestatieverbetering als redundantie. Zo’n configuratie kan dan volautomatisch uitgebreid worden naar X-RAID 4 (vier schijven) door de NAS uit te zetten, de twee extra schijven toe te voegen en de NAS opnieuw aan te zetten. Het ReadyNAS-besturingssysteem zal dan de X-RAID configuratie volautomatisch uitbreiden met de twee extra schijven, terwijl je de NAS volwaardig kunt blijven gebruiken. Als hij klaar is met de uitbreiding, heb je niet alleen meer capaciteit, maar ook de drievoudige werksnelheid van één schijf. Ook om de geïnstalleerde schijven door grotere te vervangen kun je deze werkwijze volgen.
Op het gebied van netwerkfunctionaliteit biedt ReadyNAS alle mogelijke netwerkdiensten voor zowel Unix/Linux-, Windows- als Mac-gebruikers. Vrijwel alles wat je maar zou kunnen wensen zit er in: deze NAS kan ook mediaserver- en iTunes-server spelen. Alleen voor bewakingscamera’s heeft hij niets specifieks aan boord. Dat hoeft geen belemmering te zijn, als de gebruikte camera’s beelden kunnen uploaden via ftp. Gelukkig kunnen veel netwerkcamera’s dat.
Beheer
Net zoals bij de andere NAS’en gebeurt de eerste configuratie via een netwerkdetectiehulpmiddel dat alleen voor Windows gemaakt werd en grappig genoeg RAIDar heet. RAIDar toont voor elke gevonden ReadyNAS de NAS-status, de volumestatus, het aantal schijven in gebruik voor dat volume en hun individuele status, plus de temperatuur-, ventilator- en ups-status. Allemaal met overzichtelijke groene of rode bolletjes. RAIDar heeft knoppen waarmee je de setupprocedure kunt starten of kunt browsen naar de beheerinterface. Nodig heb je RAIDar niet, aangezien het lcd-scherm van de NAS ook het geconfigureerde ip-adres laat zien waar je naar toe moet surfen voor het beheer.
Het hele beheer gaat dus via de ingebouwde ReadyNAS-webinterface. Die biedt een wizardinterface of een geavanceerde beheerinterface. De eerste is een vorige/volgende-dialoog en de tweede is een menugestuurd beheer. Daarbij krijg je de menurubrieken netwerk, beveiliging, diensten, volumes, shares (delingen), back-up, printers, systeem en status. Het geconfigureerde X-RAID volume noemt Netgear overigens ‘Volume C’, duidelijk een knipoog naar Windows-gebruikers, hoewel Windows-novices een verwijzing naar drive C: eerder verwarrend kunnen vinden. Het beheer is gebruiksvriendelijk genoeg, al vinden we de wizardinterface erg beperkend, zodat je toch al gauw moet overschakelen naar de geavanceerde interface.
Prestaties
Softwarematige RAID-systemen schrijven meestal de helft trager dan dat ze lezen. Deze ReadyNAS is daar geen uitzondering op. Als hij puur moet schrijven, doet hij dat het traagst: dat geldt voor aanmaken van inhoud, kantoorproductiviteit, bestanden en mappen kopiëren naar de NAS toe. Deze ’trage’ prestaties overtreffen echter die van de meerderheid van de andere toestellen in deze test. De ReadyNAS is nog een stuk sneller als hij voornamelijk mag lezen.
Deelconclusie
Deze Netgear ReadyNAS NVX is een indrukwekkend en niettemin compact NAS’je. Hij presteert dan wel schitterend, maar de gevraagde prijs vinden we aan de hoge kant.
De serie
Network Attached Storage (NAS) voor MKB’s
1: Bedrijfszekere centrale opslag
2: Goedkope NAS’en van Freecom en LG met twee sleuven
3: Cisco NSS324 Smart Storage en Netgear ReadyNAS NVX RNDX4250
4: Synology DS410j en DS1010+
Bij de serie hoort een Excel-tabel met meerdere tabbladen. Daarin vind je de prijzen, technische gegevens en testresultaten van alle geteste apparaten.
Door Johan Zwiekhorst, Datatestlab
Vreemde deelconclusies.
De Cisco komt bij lange na niet in de buurt van de Synology NAS als je naar de prijs/prestatiescore kijkt.
De Cisco is amper beter van de Netgear NAS qua performance en zeker niet op het gebied van features maar om de een of andere reden is de veel hogere prijs absoluut geen issue bij de Cisco NAS maar wel bij de Netgear NAS….