De vraag naar freelance ict'ers is gestegen. Dat blijkt uit cijfers van vacaturewebsite IT-Contracts. Eerder dit jaar bleek ook al dat opdrachtgevers vaker zoeken naar zelfstandigen zonder personeel (zzp), maar nu zou het gaan om een 'substantiële stijging'.
Volgens de onderzoekers die hun bevindingen publiceerden in de Flex-index, staat de index nu op 94 punten. In augustus 2010 stond de teller nog op 85 punten. De index staat nu ruim twintig punten hoger dan vorig jaar in dezelfde periode. 'Het is bijna weer op het niveau van januari 2008, toen de index op 100 punten werd gesteld', aldus de onderzoekers.
De freelancer zou door de toegenomen vraag naar opdrachten weer kritischer durven zijn. De analisten melden dat de zzp'er aan het begin van 2010 nog allerlei verschillende klussen aan te nemen uit angst om zonder werk komen te zitten. 'Nu herinnert de ict'er zich zijn wensenlijstje van voor de kredietcrisis', stellen de onderzoekers.
Geweigerd
'Een project is bij voorkeur aansluitend aan zijn profiel, uitdagend, goedbetalend en in de buurt van zijn woonomgeving. Tot voor kort was elk project simpelweg een inkomstenbron, maar nu worden opdrachten intensiever met elkaar vergeleken of zelfs geweigerd.'
Hoewel de aantrekkende vraag naar zzp'ers eerder dit jaar ook al aantrok, lijken de onderzoekers er nu van overtuigd dat het niet om een tijdelijke opleving ging. Zij trekken die conclusie vooral, omdat de groeiende vraag zich niet tot een of twee sectoren of functiegroepen beperkt. Over de gehele breedte van de markt zou extra interim ict-inzet worden gevraagd.
Onrealistisch
Loopbaanadviseur en Computable-expert Peter Ambagtsheer stelde eerder dat een freelance-carrière interessant is voor veel ict'ers, omdat werkgevers onrealistisch hoge eisen zouden stellen aan sollicitanten. Het gaat dan bijvoorbeeld om combinaties als technische vaardigheden, communicatief sterk en verstand van verkooptechnieken.
Zulke eisen zouden de stap naar een bestaan als zelfstandige extra aantrekkelijk maken voor deze perfecte ict'ers. 'Zij hebben de werkgever simpelweg niet nodig en regelen zaken graag rechtstreeks met de klant', zegt Ambagtsheer. 'Beleid van ceo's en rendementseisen van aandeelhouders voegt voor deze ict'ers niets toe. Het werven van zulke mensen lukt dus alleen als er een interessante beloning wordt geboden en dan nog blijft het lastig.'
Grappig, die gerelateerde artikelen : Aanbod zit in de lift, maar daar merk je niets van, Freelancers positief over economie, maar wordt nerveus van crisis.
Wel lezen natuurlijk.
Die artikelen zijn op zijn minst 3 maanden oud tot meer dan een jaar……
Wat een onzin, er zijn nauwelijks aanvragen. De freelancemarkt is nog steeds slecht. Degenen die bedenken dat het weer beter gaat zijn zelf geen freelancer.
Dat kritisch zijn moet je zo zien : ik laat me bij die klus voor 24 euro/uur mooi niet aanbieden door die vmbo recruiters. Als ik 2 uur per dag in de file zit voor een opdracht waar ik zwaar overgekwalificeerd voor ben, kan ik daar wel 30 euro/uur krijgen 😉