Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) vraagt medewerkers van het Shared Service Centrum ICT na te denken over een vrijwillig vertrek. Wie instemt kan gebruikmaken van voorzieningen om het vinden van een nieuwe baan binnen of buiten DJI te vergemakkelijken. Het agentschap van Justitie voert een reorganisatie door en hoopt op deze manier het aantal boventallig te verklaren medewerkers te beperken. Bij SSC-I werken zo’n zevenhonderd man.
Het is nog onduidelijk hoeveel medewerkers gevraagd zijn vrijwillig te vertrekken. De ondernemingsraad overlegt nog met de directie van DJI over de details van de reorganisatie. Duidelijk is wel dat SSC-I in omvang zal krimpen, met name bij de sectoren Beheer en Ontwikkeling. In de interne brief die directeur Wijnand Lodder van SSC-I heeft verstuurd aan diverse personeelsleden schrijft hij: ‘SSC-I wordt geconfronteerd met een krimp bij de klant en het stoppen of on-hold zetten van project- en ontwikkelwerkzaamheden.' Zo zag de it-tak zich recent geconfronteerd met het stopzetten van het vernieuwingsproject Cajis.
Fase 2
Om de gevolgen van een sanering te ondervangen maakt SSC-I gebruik van het rijksbrede Sociaal Flankerend Beleid 2008-2012. Deze regeling kent een ‘fase 2' waarin voorzieningen zijn opgenomen om de mobiliteit onder werknemers vrijwillig te bevorderen.
Marjon Platje van Abva Kabo spreekt van een prettiger manier om een herstructurering door te voeren in plaats van een harde sanering. 'Medewerkers krijgen niet gelijk een stempel op zich gedrukt. Zij worden op vrijwillige basis van werk naar werk begeleid. Dat kan bijvoorbeeld via het volgen van opleidingen. Die hoeven niet per se aan het huidige werk verbonden te zijn. Voor een medewerker kan het ook een kans zijn een overstap te maken naar iets wat die altijd nog had willen doen. Al moet het wel arbeidsmarkt gerelateerd zijn.'
Concentratie
Uit de brief blijkt verder dat om kostenbesparingen te realiseren de ict-uivoeringsinstantie werkzaamheden aan het bundelen is. Dat heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat van de vijf locaties van SSC-I die in Den Bosch en Alkmaar sluiten. Voor een aantal medewerkers dreigt boventalligheid of gedwongen standplaatswijziging.
SSC-I denkt nog na over de mogelijkheid om bij personeel, dat een andere standplaats krijgt, het nieuwe werken te introduceren. Medewerkers zouden dan voor een deel thuis kunnen werken.
Inkrimpen
DJI, het agentschap van het ministerie van Justitie dat gevangenissen en justitiële inrichtingen beheert, telt zo'n 19.000 medewerkers en meer dan honderd vestigingen verspreid over het land. De zegsman van DJI wijst er op dat de reorganisatie bij SSC-I niet op zichzelf staat. In het kader van de rijksbrede bezuinigingen moet heel DJI inkrimpen.
‘Dat geldt voor het gevangeniswezen, maar ook voor het hoofdkantoor en facilitaire diensten, zoals SSC-I', aldus de zegsman. ‘Fase 2 van het Sociaal Flankerend Beleid geeft DJI de mogelijkheid om op een brede manier medewerkers mobiel te maken.' Hij kan niet precies aangeven hoeveel ambtenaren DJI vrijwillig wil laten herplaatsen via deze regeling, maar spreekt wel van enkele honderden.
SSC-I
SSC-I, opgericht in 2005, verzorgt de ontwikkeling en het beheer van de applicaties, infrastructuur en werkplekken die worden gebruikt door de 19.000 medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Er werken zo'n zevenhonderd man.
‘vrijwillig vertrek’? Haha, ze zien je bij het UWV al aankomen.
Iets hiermee te maken?
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/3535029/1277202/dienst-justitile-inrichtingen-wil-af-van-progress.html
Zo veel bezuinigen dat ze mensen vrijwillig laten vertrekken? Haha.
En dan willen ze de huidige Progress personeel wel laten omscholen naar Java. Dat kost een geld !!!
Leuk zeg, een collegaatje is daar net in april gaan werken, kan ze weer vertrekken. SSC-I zit hier om de hoek in Gouda. Zal geen leuk nieuws voor niemand zijn.
Ben het eens met de opmerking van 24qv en vrijwillig vertrek is ook geen recht op WW etc.
Lijkt mij dat je met vrijwillig vertrek wel recht op WW hebt. Aangezien het hier gaat om reorganisatie.
Dani, zou kunnen, heb ik geen ervaring mee. Ik ben in het verleden wel ’s ontslagen i.v.m. een bedrijfssluiting, dat werd toen WW en outplacement en wat al niet meer.
Wat erger is in dit soort situaties is dat er even geen rekening gehouden wordt met de mensen die het betreft, die hebben een gezin, een huis met hypotheek, kinderen en wat al niet meer. Het is momenteel bijna een trend om te gaan reorganiseren, inkrimpen en wat al niet meer, vaak nog onder het mom van de ‘crisis’. Bij DJI proef ik ook een stukje wanbeleid, verkeerde beslissingen in het verleden en wellicht te veel personeel aangenomen.
Het lijkt me toe dat een werkgever ook een stuk verantwoordelijkheid daarin behoort te nemen, en het vragen om vrijwillig te vertrekken heeft meestal het gevolg dat juist de beste (lees: onmisbare) krachten het eerste vertrekken, met alle gevolgen van dien. De overblijvers hebben dus ook nog eens minder kansen op een andere baan.
Bij Ordina in 2009 was het ook rond de 350 man van wie vrijwillig afscheid genomen ging worden.
Vrijwillig binnen de organisatie en via een advocaten-kantoor gespecialiseerd in arbeidsrrecht werd dat vrijwillig omgezet in “bedrijfseconomische redenen”.
Het kan dus wel maar dan via een omweg.
Waarom SSC-I niet direct outsourcen aan Ordina?
WW? Dit is toch een overheidsorganisatie met de veel betere wachtgeldregeling?
@RP:
Of met een mogelijk op handen zijnde “privatisering” van het gevangeniswezen.. die al hun kant-en-klare eigen computersystemen hebben?? Blackwater Inc??