Werkgevers zijn best bereid hun ict'ers goed te betalen, ook al denken werknemers vaak het tegenovergestelde. Dat stelt Computables loopbaanexpert Martijn Kreugel. Toch zouden ict'ers die zich te veel richten op het salaris zichzelf in de vingers snijden.
Volgens de directeur van softwareleverancier VLC beseffen de meeste werkgevers best dat het betalen van een goed salaris voorkomt dat personeelsleden op zoek gaan naar een nieuwe baan. Toch is het krijgen van een steeds hogere beloning niet altijd goed voor de carrièreontwikkeling van de werknemer, zo betoogt Kreugel.
'Dit leidt tot goudenkooiconstructies en een ongezonde financiële situatie.' Ict'ers die in die situatie zitten, zouden op de lange termijn een lager salaris ontvangen dan werknemers die gedoseerd hun salaris naar boven weten bij te stellen. Zij zouden op de lange termijn meer verdienen dan werknemers die in korte tijd veel salarisverhoging krijgen.
Struikelblok
Sollicitanten doen er daarom goed aan niet zomaar te kiezen voor de baan met het hoogste salaris. Beter zou het zijn te kijken naar begeleiding, opleidingsmogelijkheden en carrièrekansen, stelt Kreugel. 'Dit zorgt ervoor dat je je maximaal ontwikkelt en dat je kennis, ervaring en dus marktwaarde opbouwt.' Hoewel het klinkt als een open deur, is dit volgens Kreugel voor veel sollicitanten een struikelblok.
Hr-consultant Dieuwke van Turenhout herkent dat wel. Vooral de overstap naar een nieuwe baan zou problemen veroorzaken bij werknemers die in een gouden kooi gevangen zitten. 'De schoen gaat wringen als de manager van een ict-afdeling zo'n zelfde functie bij een reisbureau ambieert', legt ze uit in tijdschrift Intermediair. 'Dan is het heel simpel: ander spel, andere spelregels. En andere verdiensten. Dit soort worstelingen heb ik als recruiter van dichtbij meegemaakt.'
HR-adviseur en auteur van het e-boek 'In 7 stappen naar een hoger salaris' Roel van Winssen vindt dat werknemers vooral moeten letten op het moment waarop zij salarisverhoging vragen. Zo zou het vertrek van een collega of het uitbreiden van doelstellingen goede aanleidingen zijn om de arbeidsvoorwaarden te bespreken.
Mijn ervaring is dat als je met een laag salaris begint, je altijd achter de feiten aan blijft lopen en slechter blijft verdienen dan je collega’s. Want de voorgespiegelde salarisverhogingen (“je begint laag maar als je goed je best doet krijg je meer”) worden toch niet nagekomen, en als dat wel zo is krijgt je collega die salarisverhoging ook. Er bestaat niet zoiets als een toekomstige compensatieregeling wegens acceptatie van een laag instapsalaris. Dat gaat geen enkel bedrijf doen, en als je hen eraan herinnert zijn ze de afspraken of ineens vergeten of ze trekken een hele doos “ja maars” uit de kast.
Daarbij word je bij volgende sollicitaties vaak niet serieus genomen als je vertelt hoeveel (hoe weinig) je eigenlijk verdient.
Ik ben een senior beheerder / projectleider en zeer breed inzetbaar. Ik ben aantoonbaar van waarde voor veel verschillende werkgevers. Ik vraag een salaris van 2600,-. Bruto! En ik hoef geen auto, laptop, telefoon van de zaak, ik wil gewoon een redelijk salaris waarmee ik mijn rekeningen kan betalen en af en toe iets leuks kan doen. Is 2600,- bruto dan zoveel?
In grote lijnen is salaris evenredig met verantwoordelijkheid. Betaalt het weinig dan acht men de werkzaamheden niet zo hoog en das dus slecht voor je carriere, voor je inkomen, voor je zelfbeeld, voor je positie in de organisatie. Voor je leven zegmaar.
Natuurlijk is inkomen niet de enige bepalende arbeidsvoorwaarde die van belang is. Ja, loopbaan expert Martijn Kreugel, inderdaad een open deur.
Die Dieuwke in het artikel vindt blijkbaar dat je nu alvast genoegen moet nemen met laag salaris, om je voor te bereiden op je nieuwe baan met nog lagere beloning 🙂
@Henk
Als je een HBO/WO opleiding hebt en je bent echt senior dan is 2K6 bruto echt veel te weinig. Mensen met 5 jaar ervaring (beschouw ik als medior) zitten hier al boven de 3K. En die hebben wel al die zaken die jij niet hoeft…
@Marcel, ik vind dat je gelijk hebt, maar ik kan ermee rondkomen en ben daar tevreden mee. En toch zijn er nog steeds hordes werkgevers die 2600 bruto te veel vinden. De voor een dubbeltje op de eerste rang mentaliteit krijg je er maar niet uit bij veel van die lui.
@henk Zo te lezen ben je momenteel werkzoekend, dan begrijp ik dat je zelfs met minder genoegen wil nemen. Wel is 2600 bruto echt te weinig, zoals Marcel dat al aangeeft. Als je zo weinig vraagt, dan denkt een werkgever ook dat je het niet waard bent. Kijk eens op een salariskompas (bv bij intermediair) waar je op uitkomt.
Als jij een product in de winkel ziet, dat veel te goedkoop is, dan ga je toch ook afvragen wat er mis mee is. Durf gewoon een redelijk salaris te vragen, je bent het waard. Heel veel succes ermee…
@ Henk:
beschrijf jouw senioriteit en jouw functie eens als je wilt?
Een senior beheerder/projectleider die 2600 bruto vraagt, daar is wat mee mis. Tenzij speciale gevallen : loterij gewonnen, werken voor een ideeele stichting ofzo.
Mijn salaris is eigenlijk ook een gevolg van het geloven van de fabel “laag instappen en als je het waard bent kan je snel groeien”. Ik ben een keer overgestapt dat me 850,- bruto meer opgeleverd heeft (kan je nagaan hoe weinig mijn werkgever daarvoor me betaalde). Maar in principe blijf je jarenlang, soms zelfs nog bij opvolgende werkgevers, achter de feiten aanlopen als het om het goedmaken van een laag instapsalaris gaat.
Ik heb 10 jaar ervaring, die van onderaf en een degelijk fundament is opgebouwd, van helpdeskmedewerker tot aan productmanagement aan toe. Mijn zwaarste ervaring ligt binnen het beheer van Microsoft, VMware en Citrix. Daarnaast heb ik ervaring op de gebieden van servicemanagement en profectmanagement.
Ik weet dat ik salariskompastechnisch te weinig verdien. Maar als ik ermee rondkom is er eigenlijk ook geen noodzaak om meer te willen, en dat weet mijn baas ook. Zeker in deze tijd maakt hij handig gebruik van het spreekwoordelijke dubbeltje op de eerste rang.