Directeur Roel van Winssen van het gelijknamige hr-adviesbureau komt met een e-learningprogramma voor werknemers die hun salaris willen opschroeven. In een stappenplan legt Van Winssen uit hoe salarisonderhandelingen werken. 'Met een goede voorbereiding kun je al gauw enkele honderden euro's per maand meer verdienen', zegt hij.
Volgens de adviseur denken werknemers vaak dat er nikt te onderhandelen valt. Onterecht, stelt Van Winssen die met 'In 7 stappen naar een hoger salaris' zijn schrijversdebuut maakt. 'Er is vaak voldoende ruimte om te onderhandelen, ook als er een cao van toepassing is', aldus de auteur. 'Onderhandelen over je salaris is een spel, maar dan moet je wel weten wat de spelregels zijn. Het maakt niet uit of je al langer werkt voor een werkgever of er net solliciteert. Je hebt best mogelijkheden om een fikse salarisverbetering te regelen.'
Afspraak
Van Winssen doelt daarbij niet alleen op het jaarlijkse beoordelingsgesprek, maar ook op tussentijdse mogelijkheden om de arbeidsvoorwaarden te bespreken. In het e-learningprogramma legt hij uit dat het daarbij bijvoorbeeld belangrijk is een afspraak te maken voor het gesprek. 'Zeg niet tijdens een vergadering tussen neus en lippen door dat je salarisverhoging wilt, maar maak een aparte afspraak en neem er de tijd voor.'
Andere punten die de auteur in negen online video's aan bod laat komen zijn de argumenten die tot een salarisverhoging kunnen leiden, het oefenen van het onderhandelingsgesprek en het vastleggen van de afspraken.
Roel van Winssen richtte zijn bedrijf in 2006 op. Met onderneming houdt hij zich onder andere bezig met salarisverwerking en beloningsadvies.
No Cure No Pay I presume? Als hij een beetje vertrouwen heeft in zijn methode …
“Het maakt niet uit of je al langer werkt voor een werkgever of er net solliciteert. Je hebt best mogelijkheden om een fikse salarisverbetering te regelen.'”
Als je de juiste vriendjes hebt binnen “de graaiers aan de top”, gaat dat wel lukken. Gewoon goed je best doen “voor de zaak” is tegenwoordig geen garantie voor een salarisverhoging meer.
@RV: Enige frustratie? Dat hoor je inderdaad vaker als mensen hun stinkende best doen, maar daar geen waardering voor krijgen. Echter zorgt klagen dan wel voor het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Het probleem is dat je moet zorgen dat de juiste mensen te weten komen wat je doet. En dat laat je ze niet weten door te klagen, maar juist door je enthousiasme, want dat heb je; anders had je niet zo goed je best gedaan “voor de zaak”!
Vriendjespolitiek heb je nou eenmaal overal, of dit nu leuk is of niet. Een vriend die loodgieter is gun je een klus ook eerder dan een onbekende. Daar tegenover staat ook dat een bevriende loodgieter je klus vaak ook tegen een leuker prijsje wil doen.
Vriendjespolitiek zal nooit verdwijnen, is heel frustrerend vaak, maar klagen werkt alleen in je nadeel. Beter werkt het om te proberen een graantje mee te pikken 😉