Wervende werkgevers die geen of weinig informatie geven over arbeidsvoorwaarden lopen sollicitanten mis. Dat stelt Bas van de Haterd van Digitaal-Werven, de organisatie die jaarlijks de wervingssites van bedrijven onderzoekt. Ruim een derde van de ondervraagde werkzoekenden zou het ontbreken van arbeidsvoorwaarden in de personeelsadvertentie een reden vinden om niet te solliciteren.
Samen met onderzoeksbureau Multiscope Marktpeiler beoordeelde Digitaal-Werven de wervingssites van 350 Nederlandse bedrijven. Daaruit blijkt dat 46 procent van de websites geen aparte sectie heeft over de arbeidsvoorwaarden.
Een andere belangrijke reden waarom werkzoekenden niet ingaan op een op zich interessante vacature is het ontbreken van informatie over de sollicitatieprocedure. Bijna een kwart van de ondervraagden noemt het melden van die gegevens 'essentieel', maar slechts een 33 procent van de werkgevers biedt die informatie. 'Van de Haterd: 'Het verbeteren van recruitmentsites is dus eigenlijk heel eenvoudig. Bedrijven hoeven alleen maar informatie te bieden die al beschikbaar is.'
Ingehaald
De initiatiefnemer merkte eerder op dat ict-bedrijven op digitaal wervingsgebied zijn ingehaald door werkgevers uit andere sectoren. Zo staat behoort dit jaar geen ict-bedrijf tot de top vijf werkgevers met beste wervingssites. Dat was vorig jaar nog wel het geval: internetbedrijf TamTam stond op de eerste plaats. 'Dat wil niet zeggen dat ict-bedrijven slecht scoren, maar ze zijn wel ingehaald door partijen die tijdens de crisis geïnvesteerd hebben in nieuwe sites', aldus Van de Haterd. 'Dat hebben zij goed gedaan.'
Naast het ontbreken van informatie over arbeidsvoorwaarden en de sollicitatieprocedure noemen werkzoekenden ook het missen van een privacyverklaring als reden om elders te solliciteren.
Een veel grotere afknapper zijn bedrijven die nooit meer iets laten weten, zelfs geen bevestiging afgeven.
Je wordt ook vaak totaal niet serieus genomen.
En dan te bedenken dat er in ieder functieprofiel staat dat de ict’er communicatief vaardig moet zijn,…geldt niet voor de werkgever??;-)
Monsterboard is veelal een reclame folder voor Deta-cowboys met fake vacatures daar ben ik ook meer dan eens tegen aangelopen.
De cv opmaak die de werkgevers daar te zien krijgen is gewoon om te janken, ik heb dit 2 jaar geleden al aan M’board kenbaar gemaakt.
De site van werk.nl (UWV) is de meest dramatische job site die er is daar mag je niet eens een cv in Word formaat plaatsen.
Deze gebruik ik al niet meer.
NationaleVacaturebank.nl is dan nog de minst slechte van deze 3.
@Peter: mee eens, ook ik heb drie weken terug een open sollicitatie én een gerichte geplaatst op de site van Centric. Alleen een automatische bevestigingsmail gekregen met de mededeling dat men zo snel mogelijk reageert… drie weken? snel?
Wat Monsterboard betreft: mijn CV staat daar op en zo af en toe belt een recruiter, vertelt je over een mooie functie, alleen lezen ze pas daarna je CV om erachter te komen dat je eigenlijk toch niet voldoet. Dus het ligt niet alleen aan de sites.
Wat de presentatie van de CV’s betreft, dat ligt ook aan je opmaak, ik heb een tabelformaat gebruikt, dat gaat prima.
Bedrijven die niet reageren, dat is inderdaad een grote afknapper. Maar als je zo’n vacature echt wat vindt moet je er gewoon achteraan bellen, dat wordt vaak wel gewaardeerd. Zo niet, dan zijn er genoeg andere mogelijkheden.
Het niet reageren is echter al één stap verder. Je moet eerst de vacature weten te vinden. Zoals Peter (30-09-2010 13:44) al aangeeft, zijn vacature sites veelal vol met ‘Deta-cowboys’ vacatures. Een vacature site is vaak de ingang voor de wervingssite van de werkgever. Hierdoor missen deze werkgevers veel bezoekers, nog voordat deze kunnen afhaken. Dus zorg dat de vacature op een vacature site terecht komt.
Wat ik persoonlijk een grote afhaker vind is als de inhoud van de functie niet klopt en het duidelijk is dat de werkgever niet weet waar hij/zij het over heeft. Dat wil in de ICT helaas nog wel eens gebeuren, dan is het wat mij betreft ook gelijk over.
Sommige buro´tjes weten precies wat ze doen. Ik ben ruim een half jaar terug benaderd door een klein buro uit Vianen/Abcoude. Ze hadden mijn cv gevonden op monsterboard, vertelden me heel veel over de functie. Van het een kwam het ander en ondertussen werk ik hier al weer bijna vijf maanden. Een ander buro had dezelfde vacature staan, maar vond mij niet geschikt. Dus die recruiter weet niet waar hij het over had!
Ook de kwaliteit van recruiters laat nog veel te wensen over. Vaak zoeken ze een schaap met 5 poten. Maar veel toegevoegde waarde aan die 5de poot heb je ook niet echt 🙂 Daardoor haken veel goede mensen snel af.
Wij bieden: een jonge en dynamische werkomgeving met een marktconform salaris.
Met andere woorden: het is rennen voor de baas, je bent je job niet zeker en je krijgt belachelijk weinig betaald.
@Jaap, 30-09-2010 14:30 Centric??? Ik zou maar afhaken als ik jou was. Centric’s veel beloven en weinig geven doet de ICT-er in vreugde leven.
Centric betaalt niet alleen ver onder het landelijk gemiddelde, maar zelfs ver onder het landelijk minimum van alle branchegerelateerde bedrijven. Cursussen? Ja, dat kan. Moet je wel met een boek ’s avonds thuis allemaal zelf doen. Een auto? Als je geluk hebt krijg je een projectauto die je bij afloop daarvan meteen weer moet inleveren. Een laptop? Ha! Een mobiele telefoon? Huh, waarom? Je hebt toch zeker zelf wel een mobiel abonnement?
Maanden lang lees je hier diverse artikelen dat bedrijven het zo moeilijk hebben om goed personeel te vinden. Maar hier echt moeite voor doen blijkt dan een te moeilijke opgave. Al huur je iemand een week voor in dan nog heb je het zo weer terugverdiend als iemand direct bij je komt solliciteren ipv via zo’n wervingsburo.
Ik heb overigens ook moeite met mensen die denken dat als een bedrijf geen flashy website met ditto inhoud hebben het een ‘pauper bedrijf’ is. Gewoon oud hollandsch informatief en enigzins professioneel van opzet is ook al goed genoeg.
De grootste afknapper voor mij is: “marktconform salaris”. Waarom zou je een nieuwe baan zoeken als je weer hetzelfde gaat verdienen? 90% van alle ICT-functies is gewoon uitvoerend werk op niveau en zijn de verschillen in de bedrijven klein (bijna overal werken in een kantoortuin, auto, mobieltje, projecten, etc.). Als je een goede ICT-er wil dan betaal je boven marktconform, wil je een marktconforme ICT-er dan betaal je marktconform.
Wat ik persoonlijk heel vervelend vind is de vele bureaus die op de site adverteren en spook vacatures.
Heb nu via Bonque.nl een IT vacaturesite zonder bureaus, dus alleen eingebruikers een paar leuke gesprekken gehad.