Grote commotie rond de leaseauto’s van IBM. Een groot aantal medewerkers mag straks zijn leaseauto inleveren. Ik las veel verontwaardigde reacties op internet. De centrale vraag was: hoort een auto nu wel of niet bij je uitrusting als ict’er? Ik kan er kort over zijn. Ja, voor de ouderwetse ict’er hoort de auto bij zijn uitrusting, net als die dikke bril en het zweterige hardrockshirtje met daarop een doodskop en daaronder de tekst ‘See you in hell!’.
Maar de moderne ict'er gaat op de fiets. Ict vervuilt ons milieu al genoeg. Bovendien komt de moderne ict'er amper nog op kantoor. Hij werkt vanuit huis of trein en bij mooi weer vanaf het strand. Hij kan werken waar hij maar wil.
Ik was laatst in gesprek met een medewerker van een groot consultancybureau die voor ons een opdracht deed en in een belachelijk dure leaseauto reed. Ik vroeg hem: 'Met dat nieuwe werken kan je toch werken waar je maar wilt, op welk moment dan ook?' Hij zegt: 'Ja, dat kan'. Waarop ik vroeg: 'Dus jij kunt dat ook?' Hij zegt: 'Ja, ik kan ook werken waar ik maar wil, op welk moment dan ook.' Ik zeg: 'Nou, dan heb ik liever dat je vanaf nu werkt op je eigen kantoor en ons niet meer van die hoge reiskosten in rekening brengt'.
Zodra de economie weer aantrekt worden de leaseregelingen overigens weer aangepast, want dan worden de ict'ers weer massaal gelokt met de heilige koe. Geduld hoort ook bij de standaard uitrusting van een ict'er.
Statussymbool
Naast IBM passen ook veel andere bedrijven hun leaseregeling op dit moment aan. Ze doen dit voornamelijk om hun concurrentiepositie te verstevigen, want het statussymbool op vier wielen wordt één op één doorgerekend aan de klant.
Ik treed regelmatig op bij ict-bedrijven en commotie over het leasebeleid is standaard. Kom niet aan iemands auto. Mensen zijn zelfs zo blij met hun auto dat ze liever niet hebben dat er iemand bij hen in de auto zit, met als gevolg dat men elke ochtend in z'n eentje anderhalf uur in de file staat.
“Hij werkt vanuit huis of trein en bij mooi weer vanaf het strand. Hij kan werken waar hij maar wil.”
Technisch wel, maar de werkgever verbiedt dat gewoon. Voor je het weet werkt iedereen thuis en dan kannie niet meer managen, zoals die gewend is.
Ben freelancer en heb vaak genoeg een harde meetbare eis en doel voorgesteld bij thuiswerk. Steevast was het antwoord : kanniet, anders willen je collega’s het ook.
“Mensen zijn zelfs zo blij met hun auto dat ze liever niet hebben dat er iemand bij hen in de auto zit, met als gevolg dat men elke ochtend in z’n eentje anderhalf uur in de file staat.”
En daar kan het volgende kabinet weer miljoenen voor uitrekken op die files op te lossen.. Mooi he die autos, ze houden auto-matisch heel veel problemen en dus mensen aan het werk 🙂
En wat is het alternatief? Het OV? Maar dat werkt niet door falende ICT van de OV-chipkaart.
Ik betaal liever voor iemand met smaak en een mooie auto, dan een meeloper in zo’n emotieloze hybride-hype-geval.
Daarnaast kan ICT voor 99% van de mensen het intermenselijk contact nog steeds niet vervangen. Er zijn dagelijks duizenden mensen op de weg die hun vergadering ook telefonisch kunnen doen, of via videoconferencing, maar gewoon de voorkeur geven menselijk contact. Sommige mensen zijn nu eenmaal wel sociaal.
@John,
Je doet hierboven allerlei negatieve uitspraken over mensen en hun keuzen. En daar gebruik jij een medium voor zonder intermenselijk contact, het Internet.
Over sociaal gesproken.
Er zijn nogal wat mensen die niet in Amsterdam wonen om op de fiets naar de zuidas te gaan. Of Amsterdammers die naar Leeuwaarden gestuurd worden terwijl hun collega uit Zwolle de klus in Amsterdam moet klaren – toevalligheden in het beschikbaar komen.
Voor veel mensen is de leaseauto deel van het inkomen, je betaalt er ook navenant inkomensbelasting over. Dus kies je ervoor om geen gezinsauto in eigen bezit te hebben – en dan komt de werkgever direct aan je inkomen als ie de leaseregeling afschaft of versobert.
Verder heeft onze zzp’er een goed punt, de klant wil zien dat je er bent. Dat telt blijkbaar meer dan het behaalde resultaat!
Kwestie van ICT definieren. De kantinejuffrouw tot de sanitair medewerkster van een dergelijke toko, of puur de externen danwel managers die bij (eind)klanten over de vloer komen?
Snap overigens niet dat overheid leaseauto’s niet meer aanpakt. Wordt gemakkelijk omgereden en extra gegast, laten we wel wezen.
@asjemenou:
en waar komt dan de bijna heilig verklaarde kreet social media vandaan?
de grap is dat ik, da mijn eigen vraag nog eens gelezen te hebben, mij ervan bewust ben dat deze confronterend dan wel verwijtend over kan komen, veroorzaakt door het feit dat het nu eenmaal lastig is emoties mee te zenden met een dergelijke post 🙂 (een smiley doet wellicht een ordinaire digitale ruzie voorkomen).
@geenAmsterdammer: Als het een deel van je inkomen is hoort het eigenlijk niet bij je uitrusting.
Er zijn ook vele ICT-ers die al jaren naar de zelfde plek reizen met een lease auto. Dat is gewoon woon werk.