Veeam Software, leverancier van data protection-, disaster recovery en systems management-oplossingen voor virtuele datacenter-omgevingen die op VMware draaien, presenteert vandaag de resultaten van de eerste editie van haar jaarlijkse onderzoek naar de impact van virtualisatie op de bescherming van bedrijfsgegevens. Hoewel genoegzaam bekend is dat virtualisatie de kosten voor IT verlaagt en de efficiency verhoogt, blijkt uit dit onafhankelijke onderzoek dat organisaties zich tot op heden nog onvoldoende bewust zijn van de voordelen die virtualisatie biedt voor databescherming.
Uit het onderzoek, waaraan 500 IT-directeuren uit Europa en de Verenigde Staten deelnamen, blijkt dat virtuele machines (VM’s) tegenwoordig binnen enkele minuten gebouwd en uitgerold kunnen worden, maar dat een bedrijf gemiddeld bijna vijf uur nodig heeft voor een volledige back-up van een VM. Dit is een relatief kleine verbetering vergeleken met de zes uur die het duurt om een fysieke server te herstellen. Ook blijkt dat als bedrijven de juiste tools zouden inzetten bijna de helft van het huidige aantal serverreparaties overbodig is. Op dit moment wordt 47% van deze reparaties uitgevoerd om één bestand of applicatie te herstellen.
Van de ondervraagde IT-directeuren ondervindt 63% elke maand problemen bij pogingen om een fysieke of virtuele server te herstellen. Mislukte reparaties kosten bedrijven meer dan $400.000 op jaarbasis. Het testen van de herstelbaarheid van back-ups kan dit voorkomen, maar toch test slechts twee procent van de bedrijven elk jaar alle server- en VM-back-ups. Gemiddeld worden deze testen tweemaandelijks uitgevoerd, wat betekent dat deze bedrijven 60 dagen geen degelijke back-up van hun gegevens maken.
"IT-managers geven vaak aan dat het verbeteren van databescherming één van de belangrijkste redenen is om te virtualiseren, maar veel bedrijven laten de technologie op dit gebied nog onbenut," zegt Ratmir Timashev, President en CEO van Veeam Software. "Het is bekend dat virtualisatie de fysieke serverruimte verkleint, bijvoorbeeld op het gebied van off-site disaster recovery-locaties. Maar virtualisatie kan ook de traditionele manier van databescherming op diverse manieren sterk verbeteren, zoals dat op de ‘oude’, fysieke wijze niet mogelijk zou zijn geweest. Met bijvoorbeeld instant VM-recovery wordt de hersteltijd van back-ups teruggebracht van uren naar minuten. Het is ook mogelijk individuele bestanden en applicaties te herstellen, zonder dat de hele machine hersteld moet worden. Daarnaast kunnen bedrijven heel eenvoudig onnodige risico’s afdekken die te maken hebben met mislukte back-ups door automatisch de herstelbaarheid van elke back-up te testen."
Ook geven de respondenten aan dat hun IT-afdeling er gemiddeld dertien uur over doet om de herstelbaarheid van één enkele back-up te testen. Gebrek aan personeel is de belangrijkste reden (61%) dat IT-afdelingen niet de herstelbaarheid van meerdere back-ups kunnen testen.
Bedrijven zijn geregeld genoodzaakt hun servers en data te herstellen. De meest genoemde oorzaak hiervoor is problemen met de hardware. 68% van de ondervraagde organisaties had hier vorig jaar mee te maken, en noemde vervolgens generieke IT-problemen als misconfiguratie (63%) als oorzaak, evenals gebruikers- en operator-problemen, wanneer per ongeluk een bestand verwijderd wordt.
Timashev: "IT-directeuren geven aan dat het percentage gevirtualiseerde serverruimte de komende twee jaar zal stijgen van 42% naar 63%. Bedrijven zijn hierdoor beter in staat de problemen zoals hierboven beschreven aan te pakken. Door het gebruik van de juiste tools naast virtualisatie wordt niet alleen het testen van de herstelbaarheid eenvoudiger, maar is het ook mogelijk individuele items te herstellen vanaf elk gevirtualiseerd platform."