Technologiebedrijf HP zegt dat zijn datacenters geen Cisco-netwerkapparatuur meer bevatten. Deze is vervangen door HP-netwerktechnologie. De fabrikant spreekt nu van 'Cisco-vrije' datacenters.
Het technologiebedrijf heeft sinds april 2010, toen de samenwerking met Cisco werd stopgezet, zijn zes next-generation datacenters gemigreerd naar HP Networking-oplossingen. Alle 'non-HP' core wan routers en switches zijn vervangen. Verder zijn er 75 nieuwe HP A-series routers en switches geïnstalleerd.
HP is vanaf mei 2010 geen officiële verkoop- en dienstenpartner meer van Cisco. De netwerkleverancier heeft daartoe eenzijdig de samenwerking met HP opgezegd. De twee multinationals verschillen te veel van visie, meldde partnerdirecteur Keith Goodwin van Cisco destijds.
Niet logisch
Door het besluit verloor HP zijn status als Cisco Certified Channel Partner en als Global Service Alliance Partner. 'Gezien de manier waarop onze samenwerking zich heeft ontwikkeld, is het niet logisch om HP van partnervoordelen te laten profiteren', zei Goodwin. Verkooppartners hebben toegang tot bedrijfsgevoelige informatie van Cisco, zoals de planning bij het in de markt zetten van nieuwe producten.
HP betreurde het stopzetten van de samenwerking met Cisco. Volgens het bedrijf is de stap vooral slecht voor klanten die zaken willen doen met diverse netwerkmerken. Ze willen niet gedwongen worden gebruik te maken van proprietary omgevingen, aldus HP in een verklaring. Eindgebruikers willen dat leveranciers tegen elkaar concurreren, maar ook met elkaar samenwerken, zegt het bedrijf.
De twee leveranciers begeven zich steeds vaker op elkaars terrein. Zo kondigde Cisco halverwege 2009 het Unified Computing System (UCS) aan, een product voor datavirtualisatie op blade servers. Maar ook HP doorkruist de samenwerking met Cisco regelmatig, bijvoorbeeld met zijn hernieuwde datacenterstrategie. Daarvoor besloot het bedrijf kortgeleden de Cisco-concurrent 3Com over te nemen. Ook sloot HP een wederverkoopdeal met QLogic, ook een concurrent van Cisco.