Het open source experiment van besturingssysteem Symbian is mislukt. Dat schrijft marktanalist Nick Jones van onderzoeksbureau Gartner. Hij wijt het mislukken vooral aan mobieltjesfabrikanten Sony Ericsson en Samsung, die elk hebben besloten om geen smartphones meer uit te rusten met het eens populaire platform. Alleen Nokia en kleinere mobieltjesfabrikanten als ZTE en Sharp gebruiken Symbian nog.
Het zwakke punt van Symbian is de tegenvallende gebruikerservaring, schrijft analist Jones op een blog van Gartner. Zelfs de versie die is geïnstalleerd op Nokia’s nieuwe vlaggenschip N8, zou de noodzakelijke ‘wow-factor’ ontberen. Jones verwondert zich dan ook niet over het besluit van Samsung en Sony Ericsson om Symbian de rug toe te keren en te kiezen voor dat andere grote open source besturingssysteem, Android.
Symbian was tot 2009 ondergebracht in een eigen organisatie, waarin diverse fabrikanten deelnamen. Nokia kocht eind 2008 alle andere fabrikanten die deelnamen in Symbian uit en bracht de activiteiten onder in een stichting. Een paar maanden later werd de broncode van enkele versies beschikbaar gesteld als open source. Het besturingssysteem wordt voornamelijk gebruikt in toestellen van Nokia, maar door de open broncode is het platform ook bruikbaar in smartphones van andere fabrikanten.
Afscheid
Volgens de Gartner-analist is het voor Nokia niet goed om afscheid te nemen van Symbian. Het is nog steeds veruit het meest verkochte mobiele besturingssysteem ter wereld. Bovendien geeft het de Finnen toegang tot een groot aantal applicaties, een trouwe schare ontwikkelaars en allerlei mogelijkheden voor mobiele clouddiensten. Een ander sterk punt is dat het platform ook kan draaien op de goedkoopste toestellen, nog altijd goed voor een groot deel van Nokia’s omzet.
Jones pleit er voor om Symbian ook als open source platform te laten bestaan. ‘Al was het maar uit marketingoverwegingen.’ Wellicht verbetert het product in de toekomst en herontdekken sommige fabrikanten het als concurrent van bijvoorbeeld Android, is zijn mening.
De analist concludeert dat Symbian toch nog toekomst heeft, als Nokia snel handelt. De volgende versie van het besturingssysteem (versie 4) moet dan wel veel beter worden dan zijn voorgangers.