Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam is nauw betrokken bij het Europese onderzoeksproject Quantum Computer Science (QCS). Dat gaat op 1 oktober 2010 van start. In het project onderzoekt een Europees consortium toepassingen van quantummechanische informatica. Het consortium staat onder leiding van Andris Ambainis van de universiteit van Riga (Letland) en bestaat uit acht Europese onderzoeksinstituten, waaronder het CWI.
Informatici en wiskundigen buigen zich in het bijzonder over de vraag welke specifieke taken een quantumcomputer beter kan uitvoeren dan een gewone computer. Het bouwen van een werkbare quantumcomputer is nog ver weg, maar onderzoek naar nieuwe toepassingsgebieden is een belangrijke motivatie voor verdere ontwikkeling hiervan. Belangrijke al bekende toepassingen van quantumcomputers zijn het kraken van veelgebruikte beveiligingssystemen, zoals RSA ,en het snel doorzoeken van grote databases.
Omdat een quantumcomputer rekent met qubits, die tegelijk nul en één zijn, is een geheel nieuwe wiskunde nodig. Die bestaat deels. Zo kan een quantumcomputer de factoren uitrekenen van gehele getallen. Maar dat algoritme is ongeschikt voor het bouwen van meer alledaagse applicaties.
Bijdrage CWI
Het QCS-onderzoeksproject bestaat uit drie programma's: onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe efficiënte quantumalgoritmes, naar quantumcommunicatie en naar toepassingen van ideeën uit de quantuminformatica op de klassieke informatica (en andersom). Het onderzoek is theoretisch van aard, maar potentieel interessant voor toepassingen in bijvoorbeeld de cryptografie.
Ronald de Wolf van CWI coördineert het programma dat onderzoek verricht naar toepassingen van de quantuminformatica op de klassieke informatica. Een voorbeeld hiervan is het analyseren van bepaalde 'error correcting codes'. Zulke codes, die uit de klassieke informatica komen, corrigeren automatisch fouten in gegevens die worden opgeslagen in systemen en apparaten die we dagelijks gebruiken (zoals telefoon en pc). Aan de hand van ideeën uit de quantuminformatica zijn nieuwe beperkingen van zulke codes aangetoond.
De onderzoeksgroep Algorithms and Complexity van het CWI, die onder leiding staat van Harry Buhrman, heeft op alle onderdelen van het project al belangrijke bijdragen geleverd en is wereldwijd een van de toonaangevende groepen op het gebied van quantuminformatica. Zo liet Buhrman bijvoorbeeld zien dat met quantumcommunicatie sommige computationele problemen tussen gedistribueerde partijen veel efficiënter kunnen worden opgelost dan met klassieke communicatie.
Interessant en intrigerend de wetenschap, men is bezig om een probleem [cq budget] te zoeken voor nieuwe algorithmes… Is dat niet de omgekeerde wereld in de huidige recessie periode?
Ook: is ongeschikt voor het bouwen van meer alledaagse applicaties…wijst daarop.
Doet mij herinneren aan het geflopte Eur 600 mln EEG project om een europees dbms systeem te ontwikkelen.
Er zijn m.i. geen problemen bij het doorzoek van grote databases. De huidige relevante [en voor Eur200k+] off the shelf] systemen zoals EXADATA en BIA halen meer dan 1 miljoen IO’s per seconde… met 2Gb/s bus in VLDB omgevingen.
Is het – om het bedrijfsleven praktisch te ondersteunen en ons uit de recessie te halen] niet leuker en praktisch om daar toepassingen voor te ontwikkelen??