Ict-dienstverlener T-Systems opende half september zijn eerste innovatiecentrum. Dat is gevestigd in München, in het grootste datacenter dat de onderneming in gebruik heeft. Computable keek er rond tijdens de opening. Daar werd druk getest met radiografisch bestuurbare wagentjes.
Zoef, daar scheurt een speelgoedauto op de kale betonnen vloer langs je voeten. In je handen houd je een iPad alsof je een stuurwiel bedient en waarmee je probeert het dertig centimeter lange racemonster te besturen. Dat is geen eenvoudige opgave. Doel is om even verderop frontaal te botsen tegen een tweede autootje.
Dat botsen gaat niet lukken. Daar zorgt het computerprogramma wel voor. Die bepaalt met hulp van het draadloos positioneringsnetwerk Ubisense waar de twee wagens zich bevinden. Het systeem remt ze af zodra ze elkaar te dicht naderen.
BMW
In het door kleurige leds verlichte innovatiecentrum met het lage plafond kunnen bedrijven samen met techneuten en wetenschappers nieuwe ict-oplossingen in proefopstelling testen en onderzoeken. De radiografisch bestuurbare autootjes, de bestuursoftware op de iPad en de zogenoemde Connected Car-software zijn ontwikkeld door studenten van de Ludwig Maximilian-universiteit in München.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat de Connected Car-software wordt gebruikt in echte auto's. De apparatuur moet dan ook waarschuwen, zodra de wagen wegwerkzaamheden nadert en dus zijn snelheid moet verminderen. T-Systems werkt daarvoor onder meer samen met autofabrikant BMW, die zijn hoofdkwartier even verderop in de Beierse hoofdstad heeft.
Blikschade
Ook mét de slimme software bestaat in de werkelijkheid natuurlijk kans op schade bij autorijden. Als het onverhoopt toch mis gaat en je auto botst, is er geen man overboord. Studenten van de Münchner universiteit laten zien hoe te handelen bij blikschade.
Het is een proefopstelling, dus met hun smartphone bellen ze een fictieve verzekeringsmaatschappij. Het gesprek komt binnen op het systeem van de verzekeringsagent, is te zien op een metersgroot scherm vooraan in de testruimte. Behalve het telefoonnummer en het type smartphone, bepaalt de verzekeringsagent welke informatie nodig is voor de afhandeling van de schade. Dat blijkt een foto en de gps-locatie van de schade te zijn.
Webapplicatie
Via sms ontvangt de gedupeerde student op zijn smartphone een link naar een webapplicatie. Daarop wordt hij stap voor stap geleid door een formulier. Pop-ups roepen op om met de smartphone een foto van de schade te maken. Die wordt vervolgens geüpload naar de verzekeringsmaatschappij, tezamen met de exacte gps-locatie. Fraude is daardoor vrijwel niet mogelijk, vertelt de student.
Als alle benodigde informatie bij de verzekeringsagent is binnengekomen, verstuurt deze per sms een korte bevestiging naar de gedupeerde. Bovendien voegt het systeem de diverse gegevens en de foto samen in één schadeformulier. Dat wordt vervolgens als pdf verstuurd naar het e-mailadres van de student.
Op rood
Inmiddels is een ander achter het iPad-stuur van de radiografisch bestuurbare auto gekropen. De wagen rijdt achteruit en stopt vervolgens. Even lijkt het erop dat hij is uitgevallen met een lege accu. Schijn bedriegt. Ineens trekt hij op en rijdt met hoge snelheid richting de tweede wagen. Lampjes springen op rood, maar de auto remt niet. Met een forse klap knalt hij op de stilstaande bolide.
Gelukkig. We hebben het systeem weten te omzeilen. Nu maar hopen dat de proef met de mobiele schademelding wel goed werkt.
Innovatiecentrum
T-Systems opende half september 2010 een innovatiecentrum waarin bedrijven nieuwe ict-oplossingen in proefopstelling kunnen testen en onderzoeken. Het centrum is gevestigd in het grootste datacenter dat de ict-onderneming in gebruik heeft en waar onder andere de SAP-applicaties van olieconcern Shell worden gehost. Dat is in de Beierse hoofdstad München.
Het innovatiecentrum beslaat ongeveer 450 vierkante meter en kostte de ict-dienstverlener een miljoen euro. Daarnaast investeerde de onderneming al eerder 2,5 miljoen euro in Datacenter 2020, de proefopstelling van een rekencentrum die zich in dezelfde ruimte bevindt.